Nyitókép: SITA/Marián Peiger

 

A gyógyszerfelírás szakorvosok és háziorvosok közötti delegálása augusztustól módosul. Ez következik a gyógyszerekről és gyógyászati ​​segédeszközökről szóló törvény kedden (augusztus 1-jén) hatályba lépő módosításából.

 

A szakorvos ezentúl legfeljebb három hónapig bízhatja meg a háziorvost a gyógyszerek felírásával. „A humán gyógyszerek, gyógyászati ​​segédeszközök és a diétás élelmiszerek helyes indikációjáért a szakorvos a felelős“ – pontosított az egészségügyi minisztérium.

 

A háziorvost a beteg kórházból való elbocsátásakor az intézeti egészségügyi orvos is megbízhatja a felírással.

 

hirdetes

„A háziorvos biztosítja a humán gyógyszer, a gyógyászati ​​segédeszköz és diétás élelmiszer felírását a beteg intézeti egészségügyi ellátásból való elbocsátásának 12. napjától számított legfeljebb három hónapig, ezzel biztosítva, hogy a betegnek az adott időszakban elegendő ideje legyen arra, hogy a szakorvos ambuláns ellátásába kerüljön“

 

– mutatott rá a tárca.

 

A felírási javaslat bekerül az ambuláns ellátás elektronikus nyilvántartásába vagy az orvosi jelentésbe, illetve az intézményi egészségügyi ellátásból való elbocsátásakor az elektronikus jegyzőkönyvbe vagy elbocsátási jegyzőkönyvbe.

 

Cikkünk megjelenését követően Dr. Varga Tibor királyhelmeci  belgyógyász specialista, körzeti orvos olvasónk pontosítást eszközölt a Szlovák Ambuláns Szövetség magyarázata alapján. Ezek szerint:

 

„A maximum 3 hónapos megbízás csak a korházból való elbocsájtásról szól. Az ambuláns szakorvosok ajánlása viszont maximum 6 hónapig érvényes, tehát a körzeti orvos jogosult 6 hónapig írni a specialista által ajánlott gyógyszereket”.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!