Szlovákiában túlságosan elszaporodtak a vaddisznók, őzek, szarvasok, medvék.  František Jaroš, a liptószentmiklósi vadászkamara szóvivője szerint a túl sok vad oka a klímaváltozás. A legnagyobb problémát szerinte a mezőgazdasági termelésben történő változások okozzák.

„Liptó emberemlékezet óta jobbára a földművelésből élt. Ma azt látjuk, hogy minden sárgállik. Főleg kukoricát, búzát és repcét termesztenek. A vadállatok számára is megváltozott az étrend összetétele. A kukoricában és a repcében több energia van, mint a burgonyában. Az állatok pedig alkalmazkodtak ehhez. 5-10 éve átlagosan egy, legfeljebb két utóda volt a medvéknek, ma nem ritka, hogy három, sőt négy medvebocs követi az anyját,“

 

magyarázta Jaroš.

 

A medvéknek saját territóriumuk van, melyet, ha megsért egy gyengébb egyed, az erősebb kiszorítja őt, így a medvének nincs más választása, mint a lakott területek felé fordulni.

 

 hirdetes_400x285  
vaddisznok2
Illusztrációs felvétel. Kép: lovuzdar.sk

 

A vadállatok elszaporodása még nagyobb mértékű.

 

„A vaddisznó évente kétszer ellik. Ha 6-8 kölyköt hoz világra, az óriási potenciál. Hatalmas károkat okoznak a mezőgazdasági területeken. Egész nap a kukoricásban rejtőzködnek. Tudjuk, hogy ott vannak, érezzük, halljuk őket, de a kukoricában nem lehet vadászni rájuk“

 

fejti ki Jaroš.

 
A statisztikák szerint a vaddisznóvadászat mértéke az elmúlt 20 évben 15-20-szorosára növekedett. Az őzek, szarvasok elszaporodása azzal jár, hogy egyre gyakoribb az autóbaleset, melyek halálesetekkel, nagy anyagi károkkal járnak.

 

facan
Illusztrációs felvétel. Kép: polovnictvo.pluska.sk

„Ezzel ellentétben az apróvad, például a nyúl, a fogoly vagy a fácán létszáma visszaszorult. A mi feladatunk, hogy bizonyos mértékű egyensúlyt tartsunk fenn. A túlszaporodott állatoknál növelni kell a kilövések számát, míg az apróvadak esetében nagyobb odafigyelésre van szükség,”

 

zárta.

 

teraz.sk

 

Nyitókép: bbhlodge.ucoz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!