Hálaadó istentisztelettel kezdődött pénteken az a nagyszabású rendezvénysorozat, amellyel az Egyesült Királyság és a brit Nemzetközösség népei II. Erzsébet királynőt köszöntik 90. születésnapja alkalmából.

 

A királynő, aki 64 éve ül a brit trónon, április 21-én töltötte be 90. életévét. Évszázados hagyomány azonban, hogy a mindenkori brit uralkodó “hivatalos” születésnapját júniusban ünneplik, abban a reményben, hogy akkor talán a brit időjárás is lehetővé teszi a nagyszabású szabadtéri rendezvényeket.

 

II. Erzsebet2
Kép: BBC

 

Pénteken a londoni Szent Pál-székesegyházban Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága mutatott be hálaadó istentiszteletet kétezer meghívott vendég előtt.

 hirdetes_810x300  

 

A királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg mellett jelen volt szinte a teljes királyi család, köztük Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, Vilmos herceg, Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, Vilmos öccse, Harry herceg, valamint Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos felesége.

 

David Cameron miniszterelnök vezetésével felvonult szinte az egész brit kormány, jelen volt Sadiq Khan, London nemrégiben megválasztott első muszlim polgármestere és Nicola Sturgeon, a függetlenségre törekvő skót kormány miniszterelnöke is.

 

A pénteki ceremónia egybeesett a királynő férje, Fülöp herceg 95. születésnapjával, de Fülöp kifejezett kívánságára e jeles évfordulót semmiféle nagyobb felhajtás nem kísérte, az edinburghi herceg az udvar tájékoztatása szerint szűk családi körben ünnepelt.

 

Híradó.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!