A békeszeretetben jobbak vagyunk, mint Olaszország, viszont rosszabbak, mint Csehország és Magyarország. A színvonalas felmérés ranglistája most görbe tükröt tart Szlovákia elé.

 

Jó és rossz hírek egyaránt vannak

 

A szlovákok gyakran mondják magukról, hogy ők egy békeszerető, galamblelkű nemzet. Jelenleg azonban a szlovákok által terjesztett legenda valóságosságára némi árnyékot vet a Global Peace Index által közzétett ranglista.

 

 hirdetes_400x285  

Az idei ranglista nemcsak jó, hanem rossz híreket egyaránt szolgáltat. A rosszak közül rögtön megemlítésre méltó, hogy a világ kevésbé biztonságos az előző évhez viszonyítva.

 

Ehhez a végeredményhez nagymértékben hozzájárultak a Közép-Keleten és az Afrikában történő események. Elsősorban olyan országokról van szó mint Jemen, Líbia vagy Bahrein, ugyanis az erőszak és a háborús konfliktusok ezekben az országokban olyan szintet ért el, hogy ha a végeredményeit a Global Peace Index a ranglista felállítása során nem vette volna figyelembe, akkor a világ jóval biztonságosabb lenne a tavalyi felméréshez képest.

 

A békeszerető Európa

 

A végeredményekből nyilvánvalóan látszik, hogy a Franciaországban és Belgiumban elkövetett terrorcselekmények ellenére még mindig Európa a legbiztonságosabb kontinens.

 

A legbékeszeretőbb ország címét idén is Izland szerezte meg. Utána következik Dánia és Ausztria. A szomszédos Csehország a ranglista hatodik helyén végzett, míg Szlovákia csupán a 24. helyet tudta megszerezni, és az összes szomszédos állam megelőzte, Ukrajnát kivéve. Viszont javunkra legyen írva, hogy Horvátország, Spanyolország és Olaszország csupán utánunk kullognak a ranglistán.

 

 

Az öreg kontinensen kívül a legbékeszeretőbb országnak Új-Zéland bizonyult (4. hely), míg az amerikai kontinensen a 8. hellyel Kanada viszi a prímet. Az ázsiai kontinensen pedig Japáné a vezető szerep (9.hely).

 

Egyre inkább növekszik a terrorizmus

 

Ez a ranglista is bizonyítékul szolgál ahhoz a tényhez, hogy a világ egyes régiói között lévő különbségek egyre inkább kiéleződnek. Míg javuló tendenciát 81 ország mutat, addig a helyzet rosszabbodása 79 országban figyelhető meg.

 

A mérleg negatív oldala egyértelműen a terrorizmus felé billen. A terrorizmus 80 százalékkal több halált okozott az előző évhez képest. A terrortámadástól pedig mindössze 69 ország lett megkímélve.

 

afghan-civilians-killed-wounded
Fotó: watson.brown.edu

 

A legtöbb terrortámadás azonban még mindig Irakban, Nigériában, Afganisztánban, Pakisztánban és Szíriában történik. Ez az öt ország a terrortámadások során elhunyt áldozatok 78 százalékát teszik ki.

 

A migránsválság is nagy probléma

 

A Global Peace Index a migránsválsággal is foglalkozik, ugyanis jelenleg 60 millió ember él a saját hazáján kívül.

 

 „Kilenc olyan állam létezik, ahol a lakosságnak több mint a 10 százaléka menekült vagy kilakoltatott személy. Szomália és Dél-Szudán lakosságának több mint a 20 százaléka, míg Szíria lakosságának a 60 százaléka menekült vagy kilakoltatott személy”.

 

Forrás: aktuality.sk

Nytiókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!