Itt az ősz, a sivárság és sötétség hozója, a természet halála, ami többünkben negatív érzéseket kelthet. Sokan melankóliával, lelki gondokkal küzdenek, és a napfény és az élő természet látványának hiánya komoly hangulati ingadozásokat idézhet elő. Összegyűjtöttünk pár dolgot, amitől elviselhetőbb lehet ez az időszak.

 

1. Immunrendszer – ép testben ép lélek, szokták mondani, és bármennyire elcsépelten is hangozhat, ez így van. Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat lelkileg rosszul, a fizikumunknak is rendben kell lennie. A járványszezonban különösen fontos az immunrendszer erősítése, legyen az valamiféle multivitamin készítmény, vagy vöröshagyma. 🙂

 

2. Sok fény – a legtöbbekben az őszi-téli depressziót a (nap)fény hiánya váltja ki. Folyamatosan sötétben, kevés fény mellett létezni, és főként dolgozni nagyon demotiváló. Szerezzünk be egy asztali lámpát, amely pontosan azt világítja meg, amivel foglalkozunk. Ha különösen „fényérzékeny”-nek tartod magad, gondold meg a fényterápiás, extra fényes lámpákat is, amelyek bár nem olcsók, de kb. a napfénnyel egyenlő mennyiségű lux-nyi fényt bocsátanak ki, és nagyban segíthetnek.

 

 hirdetes_810x300  

 

Forrás: http://www.inhabitots.com/
Forrás: http://www.inhabitots.com/

 

 

3. Illatok – a fényes asztal mellé jól esnek a jó illatok. Az aromaterápia frissít és simogatja a lelket, nyugtat, és ösztönöz. Egy csepegtethető levendulaolaj, vagy egy illatos gyertya a hangulaton, és a környezeten is rengeteget javít.

 

4. Reggeli frissesség – ha még a Nap előtt kelünk, vagy csak simán szürke és hűvös az idő, nehéz lehet beindítani a napot. Reggelizzünk valami jót, a kávét pótolhatjuk házi limonádéval (langyos vízbe egy fél citrom leve, nagyszerűen frissít és immunerősít), és végezzünk reggeli tornát! Fontos az elgémberedett gerincünk, vállunk megmozgatása és tornáztatása, és remek reggeli erőnléti torna a planking, amely a hasizmunkat és a gerincünket is erősíti.

 

5. Szép, őszies ruhadarabok – ha már kénytelenek vagyunk sálat tenni, és pulcsit venni, miért is ne választhatnánk pár gyönyörű darabot, amire öröm ránézni, és már attól jó a közérkeztünk, hogy ezeket viseljük? Ne sajnáljunk magunktól egy szép, mintás, puha és kellemes anyagú pulóvert, ha annak már a viselése is szebbé teheti a napunkat.

 

Forrás: http://blog.jobsgopublic.com/

 

 

6. Megfelelő zene – utazáshoz, sétához, vagy bármi máshoz válasszunk megfelelő zenét. Valakinek a vidám, nyárias zenék segítenek, melyek visszaidézik a nyár hangulatát, mások éppen inkább a hangulathoz illő, melankolikusabb zenével szeretik megélni az ősz hangulatát.

 

 

www.huffingtonpost.co.uk
Forrás: www.huffingtonpost.co.uk

 

7. Testmozgás – ősszel hajlamosabbak vagyunk ellustulni, de a jókedv, energikusság, és jó immunrendszer érdekében ebben az időszakban talán még fontosabb is a mozgás. Egy nagy séta (ilyenkor legalább nem izzadunk le!), vagy akár az uszoda meglátogatása rengeteget tesz.

 

8. Őszi hobbik – az ősz, ha úgy nézzük, tele van eseményekkel. Levélgyűjtés, tökfaragás, sütőtökös édességek, Halloween, mindig van valami, ami lefoglalhat minket.

 

9. Ki a napfényre – amikor csak lehetőségünk van rá, élvezzük ki, ha süt a nap, és próbáljunk meg minél több órát napsütésben kint tartózkodni.

 

10. Teázás – vásároljunk nyugodtan sokféle teát, hogy minden nap végén valami különlegessel kényeztethessük magunkat. Pro tipp: a natúr, vagy ízesített roiboos tea kimondottan jól tud esni.

 

Forrás: www.herbalteasonline.com
Forrás: www.herbalteasonline.com

 

11. Olvasás – melyik másik időjárás alkalmas, sőt való ennyire a bent maradásra, és a könyvekbe merülésre? Ha a kinti világ túl zord, kuckózzuk be magunkat otthonra, egy jó könyv társaságába, ami majd a varázsvilágba repít.

 

12. Fényképezés – a természet a legnagyobb művész, és a festői őszi környezetben egy telefonos fényképezőgép is meseszép képeket tud csinálni az őszi természetről, amiben aztán gyönyörködhetünk. Egy fényképező túra után valószínűleg jobban is észre fogjuk venni környezetünkben az apró, szép dolgokat.

 

1277401_487560684674432_460425278_o

 

13. D-vitamin – nagyon sokakban az őszi-téli levertség egyik fő okozója a D-vitamin hiány. Nem olyan drága beruházás egy nagy doboz D-vitamin kapszula, amely pótolja számunkra a napsütéssel be nem vitt vitaminokat.

 

14. Rend – legyen rend az asztalunkon, a szobánkban, irodánkban, és akkor úgy érezhetjük, ősszel is szép rend van az életünkben. Ilyenkor talán nehezebb nekiállni dolgozni, de egy hívogató munkatér sokat segíthet.

 

15. Közös kávézások – ha már kint nem annyira lehet tartózkodni, ideje felkeresni a város legjobb kávézóit, és kirángatni a barátokat is. Egy-egy beszélgetős-csendes kávézóban pár órácskát eltölteni, mi közben kint szakad az eső – igazán hangulatos!

Forrás: http://fernwood365.blogspot.sk/
Forrás: http://fernwood365.blogspot.sk/

 

 

Reméljük, sikerült pár hasznosítható, gyakorlatias tippet adnunk ahhoz, hogy ne az aktuális évszak határozza meg a kedvünk és produktivitásunk!

 

Katona Vica

Nyitókép forrása: http://www.1zoom.me/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!