Az eurómilliárdok felett döntő állami Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségben (Pôdohospodárska platobná agentúraPPA) új igazgatóhelyettesi funkciót hozott létre a jelenlegi kormánykoalíció. A pozíciót egy olyan ember kapta, aki sokáig munkanélküli volt, majd egy Dunaszerdahelyen és környékén aktív biztonsági szolgálatnál dolgozott -írja a DenníkN. 

 

Az illetőt Cseh Mariánnak hívják, dunaszerdahelyi, 37 éves és nem várt karrierlehetőséget kapott a Smer – SNS – Most-Híd kormánytól. Az illető ma az egyik legnagyobb állami pénzosztó vállalatnál dolgozik, melynek feladata az uniós források és támogatások szétosztása.

 

Önéletrajza alapján azonban semmilyen  garancia sincs arra, hogy munkáját képes lenne a megfelelő szinten elvégezni. Kérdéses az is, hogy szükség van-e egyáltalán egy ilyen funkciójára. Cseh Marián néhány hete a PPA igazgatóhelyettes. Vezető tisztviselői fizetést kap, titkárnővel, szolgálati járművel.

 

 hirdetes_400x285  

Cseh ugyan felsőfokú mérnöki végzettséggel rendelkezik, munkatapasztalatai azonban a következők: 2004 és 2006 között a Provident hitelkölcsönzőnél dolgozott, majd a Hörmann garázsgyártónál és a Banco Manif Mais (most Cofidis) hitelkölcsönzőnél.

 

Őrző-védő szolgálat a maffiózó Csontival 

 

„2013 és 2016 között kényszerből munkanélküli voltam.  2016-ban két hónapot az S.I.F Security cégnél voltam alkalmazotti viszonyban, ami próbaidőn belül véget ért.” – írta Cseh a Denník N-nek.

 

Érdekes az is, hogy biztonsági őrként mi volt a munkája. A lap birtokába jutott fényképek alapján testőr volt, akit futballmérkőzéseken és diszkókban alkalmaztak. Az S.I.F ráadásul igencsak ismert Dunaszerdahelyen, ahol a céget a helyi alvilág elhíresült alakjával, Nagy Zsolttal, becenevén Csontival kötik össze. Csontit, aki egykor a meggyilkolt maffiafőnök, Sátor Lajos  jobbkeze volt. nemrég kapcsolta le a rendőrség.

 

A Most-Híd letartóztatott tisztviselője

 

Nagy Zsolt letartóztatása összefügg a helyi politikával – a rendőrségi akció során a Most-Híd bősi klubjának főnökét, Csörgő Juditot is letartóztatták, aki közel állt Csontihoz. Bűnszervezetben való részvétellel gyanúsították meg. A lakásán egy hamis SIS-igazolványt is találtak. A gyanús ügyek miatt a Most-Híd felfüggesztette Csörgő párttagságát.

 

A Denník N kérdéseire küldött válaszában Cseh leírta, hogy Csörgőt személyesen nem ismerte. ” Ami Nagy Zsoltot (Csörgőt) illeti, tudomásom szerint egyszerű alkalmazott volt az S.I.F. Security-ben.”

 

Most-Híd és a minisztérium: nem a mi jelöltünk, meghallgatáson nyert

 

Cseh, a PPA és a Most-Híd is állítja, hogy nem Bugár Béláék jelöltjéről van szó. „Cseh úr nem tagja és nem jelöltje a Most-Híd pártnak” – válaszolták. Az ügynökséget Gabriela Matečná SNS-es miniszter jelöltje, Juraj Kožuch vezeti. A vezérigazgató Vladimír Vnuk, akik Ľubomíra Jahnátek egykori miniszter (Smer) jelölt a Vidékfejlesztési Hivatal élére, Cseh pedig a helyettese.

 

cseh
CSeh Marian (jobbra) egy futballmérkőzésen. Kép: DenníkN

 

„Cseh úr jelentkezett a felhívásra, ahol megfelelt minden kvalifikációs feltételnek és a pályázati döntőbizottság elvárásainak.  Teljesített minden szükséges feltételt.” – írta a mezőgazdasági minisztérium, aki tagadta, hogy Cseh a Most-Híd jelöltje lenne.

 

12 évig nem volt szükség ilyen pozícióra

 

Az utolsó kérdés már csak az, hogy az igazgatóhelyettesi pozícióra szükség van-e egyáltalán.

 

„Én alapítottam a PPA-t. 2003-ban és 2004-ben csak főigazgatója volt, nem volt szükség vezérigazgatóra és helyettesre” – mondja Simon Zsolt független képviselő, korábbi mezőgazdasági miniszter.”Robert Fico előző kormánya idején létrehozták a vezérigazgatói funkciót. Ha a PPA 12 évig képes volt működni helyettes nélkül, nem gondolom, hogy pont most szükség létrehozni a pozíciót”

 

– állítja Simon.

 

Matečná minisztériuma azonban állítja, szükség van a funkcióra. Mint írják, a PPA-nak 17 regionális kirendeltsége van, ahol sok kérelmet és egyéb eljárásokat kezelnek. ” Ez a funkció az első kapocs, a célok hatékonyabb teljesítése érdekében. Egyúttal begyűjti és kiértékeli az egyes régiós alkalmazottak javaslatait az ügynökség hatékony működése érdekében. Végül ezeket a megállapításokat a vezetőségi üléseken prezentálja, ahol a szükséges intézkedéseket meghozzák.” – áll a minisztérium válaszában.

 

Az Állítsuk Meg a Korrupciót alapítvány korábban foglalkozott a PPA-val. Felmérése kimutatta, hogy a támogatásban részesülők körében a „megvesztegetések jóval gyakoribbak, mint például az egészségügyben.”

 

Dennikn.sk/Körkép.sk
Nyitóép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.