A négyévente megtartott amerikai elnökválasztás a modernkori Egyesül Államok talán legmeghatározóbb eseménye. A nemzetközi sajtó a jelöltek megnevezésétől a kampányon át az eredmények értékeléséig nagy érdeklődéssel figyeli a történéseket. A reflektorfényt persze a mindenkori elnök feleségének, a first lady-nek sem árt megszoknia, hiszen a világ vezető szuperhatalmának első számú asszonya. A botránykirálynő, Melania Trump kapcsán érdekességeket szemezgettünk az elmúlt korok first lady-jeiről.

 

A demokrata Harry Truman feleségéről, Elizabeth Virginia „Bess” Wallace-ről azt állította, kettőjük közül ,,Bess a főnök.” Hogy mennyire volt igaz ez a kijelentés, pontosan nem tudjuk, ám azt igen, hogy az Egyesül Államokban az elnök feleségének lenni egy de facto feladatkör.

 

Ez azt jelenti, hogy ez nem egy jogilag szabályozott pozíció: ugyan a gyakorlatban first lady felelős a Fehér Ház hivatalos eseményeinek megszervezéséért és koordinálásáért, ám az Alkotmány semmiféle kötelezettséget nem ír elő számára. A való életben azonban minden olyan feladatot ellát, mellyel férje megbízza. Bess Truman egyébként fizetett szenátorsegédként dolgozott férjével és first lady-ként sosem adott interjút.

 

 hirdetes_810x300  

First lady oké, de mi a helyzet a first gentleman-nal?

 

A first lady elnevezést először a XIX. században használták. Első írásos nyoma egy 1863-as naplójegyzékből származik, majd az 1840-es évektől Washingtonban egyre szélesebb körben kezdték használni. Az eddigi 45 amerikai elnök közül mindenki férfi volt, azonban ha a jövőben egyszer női jelölt győzne, bevezetésre kerülne a köztudatban a first gentleman kifejezés.

 

Melania Trump a 45. elnökfeleség, ám a gyakorlatban nem ennyien töltötték be ezt a ,,hivatalt.”A XIX. századi Grover Cleveland demokrata elnök például kétszer is, egymástól eltérő időpontban volt elnök, így a feleségét is két alkalommal (22. és 24.) számoljuk.

 

A huszonnégy órás munkaidő

 

És ha már a hivatalnál tartunk. A szabadság földjének nagyasszonya önálló személyzettel és „Az Elnöki Feleség Irodájával” rendelkezik, mely a Fehér Ház keleti szárnyában kap helyet és a ,,Végrehajtó Iroda” részét képezi. Ezt az irodát elsőként Rosalynn Carter foglalta el 1977-ben.

 

Mivel az elnök felesége helyzetéből adódóan nagy tömegek megszólítására képes, a történelem során számos példát láttunk arra, hogy bizonyos ügyek mellé állva hívta fel azokra a figyelmet. Így tett Nancy Reagan, Hillary Clinton vagy a most távozó Michelle Obama is. A westernfilmek sztárjának felesége a kábítószer-használat visszaszorítását, a most az elnöki pozícióért induló sokat megélt Clinton az egészségbiztosítás reformját, míg az első színes bőrű vezető felesége az egészséges táplálkozás terjesztését tűzte ki célul.

 

article-2148652-133f5456000005dc-607_468x484
Fotó: Ronald Reagan és a First Lady, Nancy Reagan (dailymail.co.uk)

 

A hölgyek közül Eleanor Roosevelt volt az első, aki beszállt a politikába és sajtóértekezleteket tartott, járta az országot és saját rádióműsora és újságban megjelenő rovata volt. Őt szöges ellentéte, Bess Truman követte, aki köztudottan utálta a fogadásokat és a protokollt. Állítólag annyira mértéktartó volt, hogy egy előkelő divatszalonban közölte, hogy ugyan a kollekció a kedvére van, de nem engedhet magának ilyen drága holmikat. Ellenben a bridzs-partik nagy kedvelőjének tartják: évente egyszer még a barátnőit is meghívta a Fehér Házba, hogy együtt szórakozzanak.

 

truman5
Fotó: Harry és Bess Truman (firstladies.org)

 

A republikánus Marnie Eisenhower Truman feleségével ellentétben kedvelte a nyilvános hivatalos és fél-hivatalos eseményeket. Nagy népszerűségnek örvendett, hiszen parádés vacsorákat szervezett az egykori világháborús tábornok többségében európai barátainak.

 

Azonban nem volt minden first lady-nek jó híre. Gondoljunk csak Claudia Johnson-ra, akit az elődjének férje, John Fitzgerald Kennedy meggyilkolását követően Lady Macbeth-nek neveztek. A dallasi merényletet megelőzően ugyanis Johnson alelnök vetélytársa volt Kennedy-nek a Demokrata Pártban.

 

unnamed-2
Fotó: Lady Bird Johnso (wikiwand)

 

Dallas a Fehér Házban!

 

Thelma „Pat” Ryan 1940-ben kötött házasságot Nixon elnökkel. Ő kapná a first lady-k sorában a jégkirálynő szerepét. Még férje korrupciós ügyei ellenére is érzelemmentesen tudott viselkedni a nyilvánosság előtt. Ő az egyetlen elnök feleség egyébként eddig, aki előbb halt meg, mint férje és aki az amerikai történelemben először viselt nyilvánosan nadrágot first laddy-ként.

 

16 Aug 1971, McLean, Virginia, USA --- Original caption: McLean, Virginia: Mrs. Richard Nixon is pictured with the American flag during ceremonies at McLean, Virginia, where she started a five state visit to see the tangible results of the president's "Legacy of Parks" program. --- Image by © Bettmann/CORBIS
Fotó: Mrs. Richard Nixon (Bettmann/CORBIS)

 

Ha Betty Ford-nak a Dallas című világhírű tévésorozatban szerepet kellene osztani, bizonyára a botrányos Samantha karakterét kapná. Elizabeth „Betty” Bloomer ugyanis mihelyst beköltözött az elnöki házba, azonnal robbantotta a bombát: mellrákkal küzd. Az egykori modell és táncosnő betegségét kevésbé viselte méltósággal: ő maga is elismerte, hogy az idő alatt gyakran nézett a pohár fenekére. Az elvonókúrát követően megalapította a saját nevét viselő egészségügyi központot.

 

Minden sikeres férfi mögött áll egy.. tanácsadó!

 

Eleanor Rosalynn Smith kapcsolatát férjével a közbeszédben legendás szerelemként emlegették. Rosalynn 16 éves korában ismerkedett meg jövendőbelijével. Egyszer egy interjúban Carter elnök azt mondta, hogy már akkor tudta, hogy a lány lesz a felesége. Viszonyuk a nyilvánosság előtt is szoros volt: Carter elnök még a kormányülésekre is beültette nejét – ezzel hatalmas port kavarva. Állítólag Rosalynn Carter volt az első first lady, aki nem volt rest határozott utasításokat adni nem csak férje embereinek, de magának az elnöknek is.

 

5e96b3ed8cfe9227153c423969bb551d
Fotó: Rosalynn Carter (pinterest.com)

 

És ha már a tanácsadóknál tartunk. Nancy Reagan-t nem szabad kihagynunk. Ronald Reagan volt az egyik legnépszerűbb elnök az amerikai történelemben. Az egykori színészt imádta a nép: ő megtehette, amit előtte nem sokan mertek volna. Kétszer nősült, ráadásul másodjára egy olyan nőbe futott bele, aki vasakaratának köszönhetően elérte, hogy a Fehér Házban csak az történhessen és csak úgy, ahogy ő szerette volna. Nem mellesleg profi színésznőként is dolgozott korábban, számos reklámfilmben és kampányban szerepelt.

 

Barbara Pierce öt gyermekkel ajándékozta meg George Bush-t. Ősz haja miatt az elnöki testőrségben Ezüst Róka volt a fedőneve. Kedves, idős karaktere ellenére sokakat megdöbbentettek nézetei. Többgyermekes amerikai (!) édesanya létére nem ellenezte az abortuszt. Az amerikai történelem során ő a második nő, aki egyszerre anyja és hitvese is egy amerikai elnöknek.

 

barbara-bush-1989-3438239x
Fotó: Barbara Bush (womenshistory.com)

 

Minden idők talán legkarakánabb first lady-je Hillary Diane Rodham, aki 1975 októberében kötött házasságot Bill Clinton-nal. 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnökének felesége. Elkötelezett demokrata, aki jogászi diplomájával 2001és 2009 között New York állam szenátora, majd az első Obama-kormány és Amerika 67. külügyminisztere.

 

A középosztálybeli metodista családból származó politikusnő élete telis-tele volt kihívásokkal. Gondoljunk csak a híres Monica Lewinsky-botrányra, melyet méltósággal viselt. De Donald Trump-pal való kampánycsatározások is megmutatták, mennyire erős nőről van szó.

 

unnamed
Fotó: Hillary Clinton és Donald Trump

 

George W. Bush felesége, Laura megítélése mindig is kedvezőbb volt férjénél. Ám egy lapon sem lehet említeni elődjével, Hillary-vel. 1946 novemberében született Texasban, majd leendő férjével egy közös barátjuk grillpartiján találkozott. 1977. november 5-én szülővárosában összeházasodtak. Ikerlányai születtek, Barbara és Jenna. Hivatali idejében (2001. január 20. – 2009. január 20.) népszerűsége 65-80% között mozgott – ezzel jócskán megelőzve az elnököt. Ő az egyetlen first lady, aki ikreknek adott életet. Könyvtáros végzettségű és nem egyszer előfordult, hogy helyettesítette férjét heti rádióbeszédében.

 

A leköszönő first lady, lánykori nevén Michelle LaVaughn Robinson 2009-től 2016-ig töltötte be a ,,tisztséget.” 1992 októberében kötött házasságot férjével, az ország első afroamerikai elnökével. A Let’s move! kampány beindítása igen nagyot lendített az amúgy is magas népszerűségi mutatóin. A gyermekkori túlsúly legyőzését megcélzó akcióba bekapcsolódtak védőnők, orvosok és tanárok is. Michelle-t Oprah Winfrey is meghívta show-jába, ahol biztosította őt a támogatásáról.

 

michelle-obama-1024
Fotó: Michelle Obama (fotó: storypick)

 

Azt láthattuk, hogy mennyire felelősségteljes pozíció az Egyesült Államok elnökének felesége lenni. A nyilvánosság persze nem lát mindent és nem tudhatjuk, hogy egy szuperhatalom döntéseit valójában ki hozza. Mindenesetre Pat Nixon óta tudjuk, hogy nem csak a férfi viselheti a nadrágot.

 

A cikksorozat folytatásában az Államok új first lady-jét, Melania Trump-ot vesszük górcső alá.
Békési Júlia Boglárka

 

Források: BBC, National Geographic, CBS News, firstladies.org, hercampus.com, Wikipédia, Újszó

Nyitókép: Elite Daily

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!