Évről évre közzéteszik a világ legélhetőbb városainak listáját. Budapest (78. hely) és Pozsony (83, hely) a középmezőnyben szerepel, azonban a szomszédos Ausztria fővárosa már sorozatban nyolcadik éve végez az élen. 

 

Az élmezőnyben európai városok szerepelnek

 

Bécs letaszíthatatlannak tűnik a Mercer kutatóintézet listájának éléről, miután az osztrák főváros sorozatban nyolcadszor lett a világ legélhetőbb városa. Az oldal kiemeli, hogy 850 parkjával és zöld területével, 100 ezer utcai fájával Bécs messze megelőzi az összes többi európai várost.

 

 hirdetes_400x285  

Az élmezőnyben jellemzően európai városok szerepelnek, Bécs mellett Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt, Genf, Koppenhága és Bázel is a legjobbak között szerepel. Az első tízbe csak két Európán kívüli város került be, az új-zélandi Auckland (3.) és a kanadai Vancouver (5.) van az élmezőnyben.

 

Az USA borzalmasan teljesített…

 

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a várthoz képest borzalmasan teljesített a felmérésen, az első húszban egyáltalán nincs amerikai város.
A legélhetőbb város az USA-ban San Francisco, a kaliforniai város a 29. helyen végzett. A nyugati város után Boston (35.), Honolulu (36.), New York (44.) és Seattle (45.) következik.

 

Fotó: sftravel.com

 

Ázsiából a legjobban Szingapúr (25.), míg Dél-Amerikából Montevideo (79.) teljesített.

 

A lista összesen 231 várost rangsorolt, az utolsó helyen Port au Prince, Haiti fővárosa végzett, ahol már az is komoly problémát jelent, hogy jó minőségű ivóvízhez jusson az ember.

 

London és Brüsszel nagyot zuhant

 

A Mercer több szempont szerint állítja össze nemzetközi listáját, az egyik legfontosabb szempont az infrastruktúra. Ebbe beletartozik az elektromos és vízhálózat kiépítettsége, a telefon- és postai szolgáltatások, valamint a tömeg- és reptéri közlekedés fejlettsége is.

 

Fotó: leannemoore.ie

 

Az elmúlt év eseményei döntően befolyásolták néhány európai ország helyezését. A brexit miatt a brit városok nagyot zuhantak, London úgy 40., hogy az infrastruktúra a 6. legjobb az angol fővárosban.

 

Sajnos a listán nyomot hagytak az elmúlt év terrortámadásai is, Brüsszel hat helyet rontva a 27. helyen áll. A legrosszabb értékelést Európában Szentpétervár, Tirana (mindkettő 176. lett) és Minszk (188.) kapta.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: EasyJet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!