Kéménd határában szürkemarhák legelnek, mangalicák túrják a földből az élelmet. Micsoda idilli kép az országút melletti disznógyárakhoz képest…

 

De hogy kerül a szürkemarha Kéméndre? – kérdezem vendéglátóimat Grman József polgármestert és Baranyi Anna Ilona  alpolgármestert.

 

 

  hirdetes_300x300   

„2014-ben kezdtek valóra válni a környezetvédők, a község és a kezdetben csekély számú lelkes lakos által a „KÉMÉNDI SÓSOK” elnevezésű természetvédelmi területtel kapcsolatos gondolatok. Elkezdődött a program megvalósítása, igaz bizonyos aggodalommal.  A hihetetlen számú szervezési találkozók során buzdítottuk egymást, meghoztuk a kellő döntéseket és lépéseket tettünk afelé, hogy ez az egyedülálló program elnyerje a mai formáját, amikor is Kéménd község lakosságával közösen élvezhetjük munkánk gyümölcsét” – kezdi a polgármester.

 

Mit kell erről a programról tudni?  – fordulok az alpolgármester asszonyhoz.

 

„Célunk, a „Kémendi Sósok”, vagyis a szikesek megmentése volt. A múlt század 60-as éveiben Párkánytól Kémendig húzódó szikes terület megközelítőleg  470 hektár volt, mára a Garam folyó szabályozásának, a lecsapolásnak és a mezőgazdasági művelés következtében ez a terület a negyedére csökkent. Régen ezeken a szikes réteken legeltetés folyt. Amikor a területet természetvédelem alá helyezték, tilos lett itt a legeltetés. Birtokba is vette hamarosan a gyom, elvéve az életteret a sókedvelő növényektől. Ekkor kerestek meg a környezetvédők és állatok tartását ajánlották ezen a területen. Mi az igénytelen szürkemarha és a kecskék mellett döntöttünk, mint kiderült okosan, hiszen kedvelik ezt a területet és szépen szaporodnak.”

 

 

„Községünk számára  hasznos, hogy megalapítottuk a „PATÁCS” Polgári Társulást, amelyen keresztül szervezhetünk a maihoz hasonló eseményeket, valamint a társuláson keresztül történik a terület utáni adózás. Azok a lakosok, akik tagjai a társulásnak egyben tulajdonosai is az egyes szarvasmarháknak. Közülük sokan már hasznosították az állományuk egyedeit” – folytatja Grman József polgármester.

 

„Továbbá megemlíteném, hogy lehetőséget adtunk községünk civil szervezeteinek is a szürkemarha tartására. A közelmúltban az ÖRDÖNGŐS Polgári Társulás rendezett sikeres összejövetelt, amelyen ízletes gulyást főztek. A húst, amit nem használtak fel, szétosztották a társulás tagjai között. Ezúton szeretném buzdítani a községben működő szervezeteket, társulásokat, hogy használják ki ezt az egyedülálló lehetőséget.”

 

 

A szürkemarha tartása nem (vagy csak alig) igényel emberi beavatkozást

 

„Valóban sehol Szlovákiában, de még Európában sem létezik ilyen kiváló minőségű  biohús, mint nálunk a Sósokon. Hiszen a mi állataink az egész évben gyógynövényeket legelnek, friss forrásvizet isznak, amelynek állandó hőmérséklete 6 Celsius fok.  Nagyon fontos  a természetnek nyújtott segítség  is: a programnak köszönhetően a Limonium Gmelinii- magyar sóvirág, népnyelvén a vasvirág, csak itt Kéménden terem és nyílik ily nagy mennyiségben” – mondja a polgármester nem kis büszkeséggel.

 

 

Fejlesztésre is lesz lehetőség

 

„Nemrég örömmel tudattam a lakosokkal, hogy egy határon átnyúló együttműködést igénylő programból 356 ezer euró támogatást nyertünk Héreg községgel közösen. Amire igazán büszkék vagyunk az az, hogy a program keretein belül igényelt 270 millió euróból 40 millió euró került szétosztásra és ebben a mi községünk is sikeresen szerepelt. A pályázatból felújítjuk a faluház tetőzetét, a pajtát, beszerzünk lovakat és egy 24 személyes turista szekeret, a rezervátum mellé a jelenleginél nagyobb csűrt építünk.

 

Tervbe van véve 40 személy befogadására alkalmas kerti pavilon megépítése szoláris megvilágítással, kilátótorony, a községi hivatal elé színpad – tehát egy teljes körű turisztikai komplexum – sorolja a terveket a polgármester. Szükség is van erre, hiszen az utóbbi években érkeztek látogatók Német-, Svéd-, Orosz-, Csehországból, Ukrajnából, Svájcból, az Egyesül Államokból és hát a legtöbben természetesen Magyarországról.”

 

Munkánk megkoronázása ez a fesztivál, ahol a vállalkozó kedvűek gulyásfőző versenyen mérték össze gasztronómiai tudásukat, melyhez természetesen ingyen biztosította a húst az önkormányzat, és minden fesztiválozó meg is kóstolhatja a község által készített bio gulyást – mondja a polgármester és elsiet a díjkiosztóra.

 

Bizony, az őszies szürkeség, a szitáló eső se nem szegte kedvüket a fesztivál résztvevőinek. Vége a gulyásfőző versenynek, az eredményhirdetésre várnak. A legvidámabbak a „gyöngyösbokrétások” , akik harmonikaszó mellett mulatoznak. Bármilyen lesz a verseny eredménye ők már nyertek, ettek, ittak, szórakoztak, együtt voltak. Kell ennél több? – kérdezik két nóta közt és folytatják, ahol abbahagyták.

 

Bár előre ittak a medve bőrére és jól tették, hiszen a második díj az övéké lett.

 

Ing. Branislav Borsuk a földművelésügyi minisztérium élelmezési szakosztályának igazgatója is jelen volt a rendezvényen.

 

A résztvevők

 

Héderváry Pál és családja így örült az 1. díjnak

 

A hangulatfelelős DJ CSEKU is kötényt öltött

 

Pásztor Laci és fia Olivér a már üres kondér mellett, mert bár nem nyertek állítják, övék volt a legfinomabb. Olivért a polgármester is megdicsérte, amiért szinte minden nap visz valami ennivalót a mangalicáknak.

 

Bokor Klára.

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!