A 20. század egyik legördögibb pszichopatája, Charles Manson egy hete halott. Nem mintha bárki virágot akarna vinni a sírjára, de sokakban felmerülhet a kérdés: miként adják vissza a sorozatgyilkosok és egyéb gonosztevők testét a földnek?

 

A végső nyughely a gyilkosoknak is kijár, ám jelentősen meg tudja bonyolítani a folyamatot, ha az illető történetesen épp emberöléssel foglalatoskodott életében. A diszkréciónak több oka is van: elkerülhető vele, hogy a gyilkos sírhelye zarándokhellyé váljon, ráadásul az áldozatok családját is érinti ez – sokan így töltenék ki haragjukat az elhunyt gyilkoson. Emellett ott vannak a sírrablók, akik előszeretettel lopják el az ismert személyek földi maradványait: elég csak a Kerepesi temetőből néhány éve kilopott Kádár-koponyára gondolni, de Charlie Chaplin koporsóját is meglovasította néhány bűnöző váltságdíjat remélve érte.

 

Fotó: Bettmann/Bettmann Archive

Charles Manson helyzetét viszont a végtelenségig bonyolítja, hogy a börtönben halt meg (pontosabban a kórházban, de a büntetés-végrehajtó intézet kötelékein belül), amely történetesen Kaliforniában van. A hatályos jogszabályok jócskán megbonyolítják a temetés menetét. A legközelebbi rokonoknak van lehetőségük arra, hogy jelentkeznek a holttestért és magukra vállalják a temetést. Egy olyan forgatókönyv is előállhat, hogy ha Manson holttestét senki sem akarja eltemetni, akkor megkaphatja valamelyik orvosi egyetem, hiszen az orvosnövendékek a boncolást sokszor elhunyt rabok testén tanulják.

 

 hirdetes_810x300  

Bármilyen hihetetlen, de Mansonnak továbbra is vannak hívei, akik nem akarják, hogy a szektavezér teste méltatlan körülmények között nyugodjon. Néhány nappal ezelőtt a GoFundMe nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon bukkant fel egy projekt, amely Manson temetésére gyűjtött pénzt. Az oldalt azért hozták létre, hogy a szektavezér vér szerinti unokájának, Jason Freemannek nyújtsanak anyagi segítséget a temetéshez. Elég hamar össze is jött majdnem 1000 dollár, ám az oldal üzemeltetői ekkor észlelték mi történik, és törölték a kampányt.

 

Az újonnan felmerült örökös „kapja” a holttestet is

 

Három nappal ezelőtt azonban mindent megváltoztatott Manson rendelkezése, miszerint minden vagyonát az egyik levelezőtársára Matthew Robertsre hagyta. Ezzel együtt azt is kikötötte, hogy a 49 éves férfi rendelkezhet a holtteste felett, ha az idő eljön. Roberts 1997 óta levelezett a szektavezérrel, akiről egyébként szentül hitte, hogy az apja.

 

Robert örökbefogadott gyermek volt, miután megtalálta vér szerinti anyját, az bevallotta neki, hogy Charles Manson megerőszakolta, így ő az apja. Holott a DNS-teszt kimutatta, hogy nem rokonok, Roberts továbbra is ebben a hitben élt, és haláláig tartotta a kapcsolatot Mansonnal. Tovább bonyolítja azonban az ügyet, hogy a szektavezér unokája, Jason Freeman a People értesülései szerint már ügyvédet fogadott, hogy a nagyapja öröksége nála maradjon.

 

Manson örököse, Matthew Roberts (Fotó: Front Page Media)

 

Szerdáig van ideje dönteni a temetésről

 

Matthew Roberts honlapján azt írta, hogy a kezébe fogja venni a temetés szervezését, ám eddig hivatalos papírt nem nyújtott be ezügyben. November 29-ig van erre ideje, akkor jár le a tíz nap. Amennyiben nem jelentkezik a holttestért, két lehetőség áll fenn: az állam elhamvasztattja, és a Bakersfieldi Központi Temetőbe kerülhetnek a hamvai. A másik, kevésbé valószínű megoldásként  azonban az is elképzelhető, hogy a helyi orvosi egyetem diákjai a következő szemeszterben ott találják Charles Mansont a boncasztalon.

 

Ha Roberts tényleg jelentkezik a holttestért, akkor sem lesz könnyű dolga, hiszen valószínűleg a legtöbb temetkezési vállalat el fogja utasítani a szektavezér temetésének megszervezését. Szintén nehéz kérdés lesz a számára, mennyire találja majd szembe magát a közharaggal.

 

Nem könnyű a temetkezés a sorozatgyilkosoknak

 

A történelem hírhedt sorozatgyilkosai jellemzően ismeretlen helyen nyugszanak, a családtagok általában inkább ezt választják, minthogy rokonuk sírja morbid zarándokhellyé, vagy a gyűlölet célpontjává váljanak. John Wayne Gacy, a hírhedt Pogo bohóc hamvait például családjának adták, és azóta sem tudni, mi lett a sorsa. Hasonlóan cselekedtek a kannibál gyerekgyilkos, Jeffrey Dahmer szülei is, akik egymás között osztották szét a hamvakat, publikus sírja nincsen a sorozatgyilkosnak.

 

Ed Gain példája mutatja, hogy mi történhetett volna a nyughelyükkel: a férfi, aki A texasi láncfűrészes című filmet ihlette a plainsfieldi temetőbe, családja mellé került halála után. A turisták azonban szuvenírként elkezdték szétbontani a sírkövét, mígnem 2000-ben az egészet ellopták. Gain sírját azóta sem állították helyre, jobbnak látták, hogy jelöletlen maradjon.

 

Ed Gain leamortizált sírja, mielőtt végleg ellopták volna (fotó: Foundagrave)

 

Hasonló nehézségekkel nézett szembe a 2013-as bostoni robbantás egyik elkövetője, Tamerlan Tsarnaev nagybátyja is, aki tisztességes temetést akart unokaöccsének. A férfit azonban több temető is visszautasította arra hivatkozván, hogy nem szeretnének temetést biztosítani egy tömeggyilkosnak. Az esetet bonyolította, hogy a muszlim szokások szerint nem lehet elhamvasztani Tsarnaev testét. Hosszadalmas jogi huzavona után a merénylő testét az éjszaka leple alatt hozták ki a városból, és egy Virgina állambeli muszlim temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

A diktátorok is hasonló cipőben járnak

 

Osama bin Laden holttestéről még azelőtt gondoskodtak, hogy Barack Obama amerikai elnök bejelentette volna, hogy végeztek a terrorista vezérrel. Az amerikai katonák valahol az Arab-öbölben, a muszlim szokásoknak megfelelően a hullámsírba helyezték Bin Ladent, a pontos koordinátákat viszont sosem hozták nyilvánosságra, nehogy a terroristák zarándokhelye legyen. Ez a titkolózás természetesen rengeteg konspirációnak adott zöld utat, amin az sem segített, hogy Obama nem engedélyezte a holttestről készült képek nyilvánosságra hozatalát.

 

Hasonló volt a helyzet Moammar Kadhafi, líbiai diktátor halálakor. A bukott vezért az utcán ölték meg a lázadók, ám az erről közzétett videófelvétel és az, hogy egy bevásárlóközpontban közszemlére tették Kadhafi holttestét, minden kétséget eloszlatott a halálával kapcsolatban. A temetését ismeretlen helyen, valahol a líbiai sivatagban tartották, a résztvevőknek a Koránra kellett felesküdniük, hogy senkinem nem fedik fel a sír pontos helyét.

 

Szaddám Husszeint a családi mauzóleumba temették, ma azonban már nincs ott a teste (fotó: The Inquisitr)

 

Az iraki elnök, Szaddám Husszeint azonban minden óvaintés ellenére 2006 decemberében, kivégzése után egy nappal a családi mauzóleumban helyezték el szülővárosában Tikritben. Az utóbbi években azonban az iraki hadsereg és az Iszlám Állam hadakozása csatatérré változtatta a térséget. A mauzóleumot több bombatalálat élte, és teljesen lerombolták. Kiderült azonban, hogy egy szunnita törzs, Szaddámhoz még a halála után is lojális önkéntesei hónapokkal ezelőtt kimenekítették a diktáros holttestét, nehogy megszentségtelenítsék. A halott iraki elnök földi maradványai azóta ismeretlen helyen vannak.

 

Polák Zsóka

 

(borítókép: TabletMag)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!