A losonci Vigadó épületének használhatatlansága miatt a helyi Nógrád Szálló adott otthont a losonci és poltári járás vadászterületein elejtett legszebb trófeák bemutatójának.

 

A tenyészeti trófeáik bemutatójának nevelői-oktatói és információs-tájékoztatói jelentősége is van. Sajátos módon adhat útmutatást vagy felvilágosítást arról, hogy a megfelelő kilövéssel, a korösszetétel és nembeli elosztás megtartásával hogyan lehet gondoskodni a vadászterületek vadállományáról“ – olvasható a kiállításfüzet bevezetőjében.

 

 

 hirdetes_810x300  

Látnivaló volt bőven. Főleg a régió leggyakoribb vadjai,  a gím- és dámszarvasok, az őzek és a vaddisznók trófeái kaptak helyet a bemutatón. Nem hiányoztak a muflonok és néhány olyan kisebb létszámban előforduló vad sem, mint a vadmacska, farkas, hiúz, de a medve sem. Kiegészítésként helyet kaptak a bemutatón a vadászeszközök, fegyverek, emléktárgyak is.

 

 

A szervezők az „erdei pedagógia“ szellemiségében számos gyermekprogramot is előkészítettek, melyek elsősorban a természet szépségének és értékeinek bemutatására, a vadállatokról való gondoskodására, a természetes körülmények közötti nevelésére összpontosítottak. Szó esett a vadászati szokásokról, hagyományokról, s nem utolsó sorban arról is, hogy a „vadászat“ nem csak az állatok elejtését jelenti, hanem annál sokkal több értéket foglal magába.

 

 

A füzet bevezetőjében Pavel Drugda, a losonci járási vadászklub elnöke bő teret szentel a vadászok megítélésének a nem vadászó közönség részéről. Elmondva, hogy nem csak a trófeák bemutatója segíthet ennek a korántsem pozitív képnek a megváltoztatásában.

 

Ivan Teplan felvételei

 

Megállapította, hogy a szlovákiai vadászoknak nagyon megtépázott a hírneve, melyet leginkább az agresszív média okozott a gyakran közönséges hazugságok és badarságok közzétételével.

 

Ezt mindannyian érezzük és feldühít minket. Szűk körben megbeszéljük ezeket, cáfoljuk elítéljük őket. A nagyközönség viszont nem ismeri meg az igazságunkat és a véleményünket. Egyértelmű, hogy mint vadászoknak, nagyon korlátozottak a lehetőségeink. Sajnos a vadásztársadalmunk legfelesőbb vezetői korántsem foglalkoznak ezzel a számunkra létfontosságú problémával, meidg a vadászok ezt joggal várnák el tőlük.

 

 

Szemezgetve a statisztikai adatokban: a Losonci járásban 35, a Poltáriban 21 vadászterület van, ahol 72 568, illetve 47 550 hektáron gazdálkodnak. A területek mintegy fele erdő, fele rét és egyéb terület.

 

 

A szarvasállomány minőségi javulását mutatja, hogy amíg 2007-ben 130 érmes vadat ejtettek el, addig 2017-ben már 350-et. Érdekes, hogy az összesen 2504 elejtett érmes szarvasból mindössze 5 volt aranyérmes.

 

 

Hasonló a fejlődés a dámszarvasok esetében. 2007-ben 65 érmes (11 arany) dámszarvast ejtettek el, 2017-ben viszont már 233-at (45 arany).

 

 

Fejlődés tapasztalható az őzek tekintetében is, de korántsem olyan szintű, mint a szarvasoknál. Amíg 2007-ben 326 érmes őzet ejtettek el, 2017-ben 357-et, melyből 4 volt aranyérmes.

 

 

A területen kisebb létszámban élnek muflonok, amelyek első példányait betelepítették, s később elszaporodtak. Főleg a hegyvidéki területeket (Csákányháza, Karancs, Libercse, Terbeléd stb.) kedvelik. Számuk azóta kiegyenlített. Az elejtett muflonok közül  2017-ben 20 érmes (3 arany) volt, 2017-ben pedig 17  (3 arany).

 

 

A legnagyobb létszámban a vaddisznók fordulnak elő. Az elejtett példányok közül 2010-ben 100 érmes volt (2 arany), 2017-ben viszont már 269 (7 arany).

 

 

A trófeák értékelését szigorú minőségi kritériumok szerint egy 19 tagú bizottság végzi, melynek elnöke Ján Sedmák, alelnöke Tomáš Drugda.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!