Néhány héttel ezelőtt egy magyar közszereplő, bizonyos Vasvári Vivien miatt lehetett felfigyelni egy jelenségre: ő ugyanis jócskán kerekedő hassal nekivágott Miaminak – na nem azért, hogy nyaraljon, hanem, hogy praktikus okok miatt ott szülje meg gyermekét. Ennek kapcsán néztünk utána annak, mi fán is terem a „szülésturizmus”.

 

Holott a legtöbb nő inkább a hazai közegben, ismerős helyszínek és arcok közt szülné meg gyerekét, egyre több az olyan anya, aki a terhesség előrehaladtával összepakolja az egész családot, és taktikai megfontolásból külföldre megy szülni. Gondolhatnánk, hogy valószínűleg a jobb minőségű ellátás és a magasabb színvonal miatt határozzák el magukat a külföldi út mellett, azonban sokkal kevésbé plátói okai vannak ennek a jelenségnek. Ugyan biztos vannak sokan, akik valóban a magasabb színvonal miatt mennek külföldre, az elsődleges ok azonban általában az állampolgárság és az ezzel járó privilégiumok megszerzése az újszülött és később a család számára is.

 

 

fotó: Occupy Democrats

 

 hirdetes_300x300  

A jogi nyelvben ius solinak nevezik a születési állampolgárságot – ebben az esetben az adott ország határain belül születő gyermek feltétel nélkül megkapja az ország állampolgárságát minden kiváltsággal együtt. A világ legtöbb országában inkább a ius sanguinis, azaz a „vér szerinti” állampolgárság működik – ha legalább az egyik szülő az adott ország állampolgára, akkor jogosult rá a gyermek is. Jól látszik, hogy míg az egyik nehezebben kicselezhető, addig a másik révén nagyon könnyű külföldi állampolgárságot szerezni. A csábító kiskapura rengetegen felfigyeltek, és egy kész iparág épült ki azok számára, akik külföldön szülnének.

 

Amerikai Egyesült Államok

 

Cseppet sem meglepő módon az USA-ba érkezik a legtöbb „szülésturista”: az államok területén születő gyermek ugyanis automatikusan megkapja az amerikai állampolgárságot, ráadásul 21. életéve betöltése után szülei számára is kérvényezheti a honosítást. Az amerikai állampolgárság aranyat ér: minden olyan kiváltságot megkap, amit a külföldiek csak hosszú évek és bonyolult papírmunkák során szereznének meg. Élete végéig szabadon utazhat be és vállalhat munkát az államok területén, és 13 évnyi ingyenes oktatásra jogosult.

 

fotó: Koreabridge

 

Amerikában Miami a szülésturizmus fellegvára, különösen az orosz nők körében népszerű – számukra ugyanis egyfajta státusszimbólummá nőtte ki magát az amerikai bébi. Természetesen már erre a szolgáltatásra is komplett iparág épült, az egyik legismertebb, Miami Mama nevű orosz ügynökség mindent leszervez a szülnivágyó oroszoknak a szállástól kezdve az orvoson át a papírokig mindent. Csak ezen az ügynökségen keresztül évi átlagban 100 orosz nő érkezik ide azzal a céllal, hogy itt szülje meg a gyerekét.

 

Az amerikai szülés egyáltalán nem olcsó: 30 ezer euró körüli összegből lehet kihozni,de egyes ügynökségek kínálnak ennél hajmeresztőbb „szülőcsomagokat”. Egyrészt a hatóságok épp emiatt drágítottak a magánkórházak ellátásán, másrészt ilyenkor több hetes amerikai tartózkodást is ki kell fizetni. Sokaknak azonban még így is megéri.

 

Hongkong

 

Holott Hongkong két évtizede újra Kína része, mégis különleges közigazgatási egységnek számít, a különbségeket pedig többek közt a terhes nők is jól ki tudják aknázni. Úgy játsszák ki ugyanis Kína szigorú családtervezési programját a kínai nők, hogy átutaznak Hongkongba szülni. Ez a jelenség olyan méreteket öltött, hogy 2011-ben komoly tüntetések voltak ezügyben, az ugyanis, hogy a szülések fele a kínaiakhoz volt köthető kezdte kiszorítani a hongkongiakat a kórházakból.

 

fotó: Broadcasting Board of Governors

 

A hatóságok kvótát határoztak meg, ami megszabja, hány nem hongkongi szülhet a kórházakban, ám ebben a rendszerben is megtalálták a kiskaput: a kínai nők nem jelentkeznek be előre a szülészeten, hanem megvárják, amíg megindul a szülés, és a sürgősségi ellátás keretein belül hozzák világra gyermeküket. Az sem fogta vissza jelentősen a szülésturizmust, hogy jelentősen megemelték az árakat, több tízezer euró egy szülés ára. A kínaiaknak még így is megéri: egyrészt kicselezik a kínai törvényeket, Hongkong fejlettségének köszönhetően sokkal korszerűbb orvosi kezelésben részesülnek, és sok kiváltsághoz juthatnak.

 

Kanada

 

Amerikához hasonlóan Kanadában is azonnal megkapja az állampolgárságot az a gyermek, aki az ország határain belül születik. Fejlett állam lévén kecsegtető privilégiumok járnak az állampolgárság mellé: az oktatási rendszer igen fejlett, kanadai útlevéllel pedig sokkal könnyebb visszatérni munkavállalóként is. Kanadát elsősorban a kínaiak választják – nekik azért is kedvező ez, mert a kínai felsőoktatási intézmények esetében előny a külföldi útlevél.

 

fotó: FTNnews

 

Kanadában ugyancsak virágzik a szülésturizmus, országszerte sok olyan kórház van, amely kifejezetten erre a célra szakosodott. A kanadaiaknak azonban nem feltétlenül tetszik ez: idén márciusban Vancouverben petíció indult a szülésturizmus ellen. A megmozdulás pártfogoltjai szerint ez a jelenség elértékteleníti a kanadai állampolgárságot, ráadásul olyanok tartanak igényt a kiváltságokra, akik nem Kanadában fizetnek adót, és nem tesznek hozzá semmit az ország gazdaságához.

 

Hogyan tovább?

 

A szülésturizmus térnyerésében nagy szerepet játszik, hogy szinte egyáltalán nem szankcionálható. Nem lehet egy terhes nőnek ugyanis megtiltani, hogy beutazzon az országba, ráadásul hiába drágították meg a magánkórházakban a szüléseket, sokaknak így is megér a több ezer eurót egy külföldi útlevél. Bűncselekménynek csak akkor minősül ugyanis, ha egy külföldi nem a valódi indokkal kér beutazási vízumot az országba – emiatt szoktak a legtöbbször razziázni az amerikai szülőotthonokban. De a hatóságok más miatt is figyelik őket: gyakori a pénzmosás és a biztosítási csalás az esetekben, a már említett Miami Mama irodáiban például nemrég az FBI is helyszínelt a csalás vádja miatt.

 

Az érintett országokban gyakoriak a tüntetések a szülésturizmus ellen, ám egyelőre nehéz megmondani, hogyan lehet gátat szabni a jelenségnek. Egy biztos, a híresen bevándorlásellenes Donald Trump sem nézi jó szemmel, megválasztása után nem sokkal azt nyilatkozta, a születési hely alapján járó állampolgárság az „illegális bevándorlás legnagyobb vonzereje”, amitől mielőbb meg kell szabadulni.

 

Polák Zsóka

 

Főkép: Pinterest

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!