Valószínűleg nem sokan gondolnak bele abba, hogy mi történik azokkal az elefántokkal, amelyek visszavonulnak a cirkuszi életből. Két neves állatvédő csoport összefogott, és megalapították Európa első elefántmenhelyeit. 

 

A World Animal Protection és az Elephant Heaven elsősorban azügyben hallatta a hangját, hogy betiltsák Európa-szerte a főemlősök – köztük az elefántok szerepeltetétés a cirkuszokban. Számításaik szerint jelenleg az európai cirkuszok több mint száz elefántot használnak nap mint nap a publikum szórakoztatására. A kontinensen már 14 országban sikerült elérni a tilalmat, és a két szervezet szerint ezeknek az államoknak a száma csak nőni fog.

 

Szlovákiában idén februárban fogadta el a parlament azt a tervezetet, miszerint az állatok nem minősülnek tárgynak, ez pedig a cirkuszi példányokra is igaz. Előreláthatóan szeptemberben emelkedik majd jogerőre a törvény.

 

Magyarországon kicsit más a helyzet, ott még 2014-ben szavazták meg, hogy nem lehet növelheti az állatállományt a cirkuszokban. Ez azonban biztosított némi kiskaput a cirkuszosoknak: a már meglévő állatok továbbra is felléphetnek, így Budapest leghíresebb cirkuszi elefántja, a 43 éves Szandra továbbra is a Richter Cirkusz alkalmazásában kápráztatja el ormányával a nagyérdeműt.

 hirdetes_300x300  

 

Szandra, az utolsó magyar cirkuszi elefánt. (Fotó: Fővárosi Nagycirkusz)

 

A két szervezet legutóbb Dániában gyakorolt sikeresen nyomást a parlamentre, amikor sikerült elérniük, hogy itt is betiltsák a vadállatok alkalmazását a cirkuszokban.

 

„Hatalmas győzelem számunkra Dánia elköteleződése a cirkuszi elefántok betiltása mellett, része annak az európai láncreakciónak, amelynek célja, hogy véget vessenek ezen méltóságteljes állatok szenvedésének és boldogtalanságának”

 

– mondta Steve McIvors, a WAP vezérigazgatója. Az elefántmenhely gondolata ekkor merült fel a szervezetek tagjainak fejében.

 

Fotó: U.S. Air Force photo/Jim Varhegyi)

 

„Európában nincs olyan hely, ahová visszavonulhatnának az elefántok, ezért örülünk annak, hogy biztonságos menedéket nyújthatunk számukra”

 

– nyilatkozta Tony Verhulst, az Elephant Haven társalapítója. Idén ősztől viszont már lesz, és szükség is lesz rá a tilalmak életbe lépése miatt. A két szervezet Franciaország középső részén, Limousin régióban alakíthat ki több menhelyet, ahová a cirkuszokból szabadult elefántokat várják. Aki pedig az önfeledt nyugdíjaséveiket töltő elefántokat akar látni, megteheti, tervezik ugyanis megnyitni a turisták előtt is a menhelyeket.

 

Pozsonyban is új menhely nyílik

 

Persze nem az elefántoknak, de hasonlóan újszerű kezdeményezést sikerült tető alá hozni Polianky-n, ahol hamarosan megnyílik az ország első menhelye a megkínzott haszonállatok számára. A Sloboda Zvierat nevű állatvédőszervezet által működtetett menhelyre ideiglenesen kerülnek majd az embertelen körülmények között tartott malacok, tehenek, tyúkok, és minden egyéb haszonállat, az állatvédők pedig megfelelően biztonságos otthont keresnek majd számukra. A szervezet Facebook-posztja szerint a kifutó már majdnem kész, az első két lakó két mentett kecske lesz.

 

Fotó: Sloboda zvierat Facebook

 

Polák Zsóka

Főkép: Flickr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!