Nyitókép: worldtodaynews.com

 

A CIA és a német hírszerzés, azaz a BND évtizedekig titkos lehallgatást folytatott úgy riválisaikkal, mint szövetségeseivel szemben. Minderről a német ZDF televízió, az amerikai The Washington Post napilap és a svájci SRF televízió számolt be közös oknyomozó munkájuk eredményeként, miszerint az amerikaiak és a németek titokban a birtokukban levő Crypto kódoló gépet alakították át erre a célra.

 

A két ország titkosszolgálatai a múlt század 60-as éveiben kapott a szerkezet megszerzésének lehetőségén, amikor Boris Hagelin cégalapító nyugdíjba ment. A CIA az akciónak a “Minerva“ nevet adta a bölcsesség római istennője után. A BND ellenben „Rubikonnak“ nevezte, mely egy folyót jelent Olaszországban. Ceasar katonáival Róma felé ezen a folyónkelt át, ezért tartja magát ma is a mondás, ha fontos döntést hozunk és már nincs visszaút, hogy „átlépni a Rubikont.“

 

Az amerikaiak és a németek titkolták, hogy övék a Crypto vállalat, így képesek voltak módosítani a cég termékeinek beállításán, így több mint 130 kormány és titkosszolgálat kommunikációját tudták lehallgatni. A BND a múlt század 90-es éveiben szállt ki az egészből, miután túlságosan nagynak értékelte a lebukás veszélyét. A CIA a The Washington Post szerint ezt követően megvette a németek részét is, és egészen 2018-ig folytatta a tevékenységét, majd ő is kiszállt a cégből.

 hirdetes_810x300  

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cia operation minerva
A CIA titkos „Minerva Hadművelete”

 

„Ez volt az évszázad titkosszolgálati húzása,” idézték a fenti sajtóorgánumok a CIA-t. „A külföldi kormányok komoly összeget fizettek az USA-nak és az NSZK-nak a privilégiumért, hogy a lehető legtitkosabb információcseréiket két ország, de lehet hogy öt-hat is olvasni tudja,” írta a The Washington Post, megjegyezve, hogy a nyugati titkosszolgálatok a megszerzett információkat olykor a szövetségeseiknek is átadták.

 

Így hallgatták le például a németek és az amerikaiak 1979-ben az iráni egyházi vezetőket, miután a nép elfoglalta a teheráni amerikai nagykövetséget és túszul ejtettek 66 amerikait. A Falkand-szigetekért vívott háborúban pedig az argentin hadseregtől szerzett információkkal a briteket segítették. De 1986-ban tudtak arról is, amikor a líbiaiak gratuláltak egymásnak az egyik berlini diszkóban történt robbantáshoz. Az amerikaiak és a németek így természetesen tudtak a dél-amerikai diktatúrák által elkövetett gyilkosságokról is.

 

A CIA és a BND által használt lehallgató rendszer nagy hátránya az volt, hogy legfőbb riválisaik, a Szovjetunió és Kína a Crypto szerkezeteit soha nem használták.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cia operation minerva
A Minerva hadműveletről könyv is íródott. Kép: amazon

 

A Crypto körüli igazság többször majdnem kiderült különböző biztonsági szivárogtatások során, vagy például, amikor Ronald Reagan amerikai elnök elkotyogott ezt-azt. 1992-ben felesleges figyelmet keltett az is, amikor Iránban elfogták a vállalat egyik üzletkötőjét.

 

A svájci Crypto vállalat sokáig piacvezető volt a lehallgatási piacon. CX-52 nevű szerkezetük, melyet egyenesen feltörhetetlennek tartották, az egyik legismertebb a világon. A Crypto termékeit többek között Írország, Spanyolország, Olaszország, Törökország, Jugoszlávia, a Vatikán, Szaud-Arábia, Argentína, Brazília, Venezuela, Chile, Pakisztán, India, Burma, Thajföld, Japán, Dél-Korea, Indonézia is használta

 

A Crypto termékei a The Washington Post szerint a világ mintegy egy tucat országában ma is használatban vannak. A céget időközben felszámolták, de a tulajdonosi háttér nem derült ki. A cég nagy részét a CyOne Security és a Crypto International vállalat vásárolta meg. A CyOne Security, melynek több vezetője korábban a Cryptonál dolgozott, ma már csak a svájci kormánynak nyújt szolgáltatást. Mindkét vállalat ígéri, hogy egyetlen külföldi titkosszolgálattal sem állnak már kapcsolatban. A Crypto International egyenesen azt mondja, hogy saját tulajdonosi hátteréről, melynek szálai egyenesen a CIA-hoz vezettek, semmit sem tudott.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cia operation minerva
Kép: thewashingtonpost.com

 

„Ha igaz, amit mond, én, a családom és az alkalmazottak többsége is le van döbbenve,”

 

jelentette ki Andreas Linde, a Crypto International jelenlegi vezetője.

 

Az, hogy a svájci kormány úgy döntött, megvizsgálja a Crypto CIA-hoz és BND-hez fűződő kapcsolatait, a The Washington Post szerint meglepő, hiszen a két titkosszolgálat dokumentumai alapján a svájciak évtizedek óta tudtak a tulajdonosi háttérről.

 

ČTK

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!