Nyitókép: Euronews

 

Az amerikai Hal- és Vadhatóság „rasszista” felhangjai miatt áprilisban szép csendesen átnevezett egy halfajtát az USA-ban „ázsiairól” invazívra.

 

Az ázsiai ponty valójában csak egy gyűjtőnév, és 4-10 fajta halat sorolnak ide – de az USA-ban így, ázsiaiként aposztrofálták őket, mivel eredetileg onnan származnak. Eredetileg csak halfarmokon termesztették őket, de kiszabadultak a vadvizekbe is. Invazív fajtaként az elmúlt években már elárasztotta az Egyesült Államok nagyobb folyóit és most azzal fenyeget, hogy hamarosan a Nagy Tavakat is elérik. Bármit is tettek eddig a szakemberek ellenük, nemhogy kiirtani, de még lassítani sem sikerült terjedésüket.

 

Bizonyos kormányzati szervek eközben azon dolgoznak, hogy az ázsiai ponty gyűjtőnév helyett invazív ponty-ra nevezzék át a halakat hivatalosan is, mondván: az ázsiaiak ellen elkövetett gyűlöletbűntettek – melyeket leginkább a koronavírus-járvány váltott ki – után ez a név sértő és rasszista. Mivel a vírus Kínából indult, sok, születése óta az USA-ban élő, de ázsiai származású, külső jegyeikben is jól felismerhető embert értek támadások.

 hirdetes_300x300  

A hatóság aztán idén tavasszal meg is változtatta az elnevezést „invazív”-ra – amivel rögtön két legyet is ütöttek egy csapásra: egyrészt kikerülték a rasszizmus-problémát, másrészt már az állat nevében is jelezték, hogy invazív, így halászata nem tiltott, sőt. A lehalászásuk ugyanis azért sem lenne hátrányos, mert akkor az őshonos fajokat is kevésbé szorítanák ki.

 

A névváltás mégsem olyan egyszerű, mint a fentiekből látszik, hiszen a tudósok, halászati szaklapok, a kormányzati hivatalok, szótárak, éttermek és üzletek számára – hogy csak pár idetartozó entitást soroljunk – nem mondták meg, hogy milyen néven nevezzék a továbbiakban a halfajtát. Könnyen belátható, hogy hivatalos iránymutatás híjján egészen eltérő nevek születhetnek.

 

Jelenleg ugyanis az ázsiai pontyot – vagy méginkább: a pontyot – rossz reputációja miatt nem igazán fogyasztják az amerikaiak. Tartja magát ugyanis a hiedelem, hogy a pontyok íze „mocsaras” és a húsuk túl szálkás. A világ nagy részén előszeretettel fogyasztott fajtát az amerikaiak „szemét”-nek tartják, ami evésre érdemtelen. Nem csoda, ha egy esetleges névváltoztatás során az éttermek és üzletek ezután olyan nevet választanának, ami reményeik szerint növeli a fogyasztást.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.