Foto: unsplash.com

 

V tomto článku sa dočítate o originálnych a nezvyčajných vianočných tradíciách z krajín celého sveta, ktoré ste možno nepoznali.

 

Vianoce sú tradíciou všade na svete!

 

Je to najkrajšie obdobie roka. Každý rok na pár týždňov svet naberie čarovnú žiaru, ľudia sa zdajú byť veselší a dokonca aj zima je akási útulná. Či už oslavujete náboženský sviatok svetskejšiu udalosť, určite máte svoj vlastný výber rituálov alebo zvykov, ktoré robia sviatočné obdobie takým výnimočným. Aké zaujímavé tradície dodržiavajú ľudia na celom svete?

 hirdetes_810x300  

 

Smažené kuře, Japonsko

 

V decembri 1974 vytvorila japonská spoločnosť KFC reklamnú kampaň „Kentucky na Vianoce”, v ktorej propagovala vyprážané kurča ako ideálne vianočné jedlo. A teraz je jedenie jedla KFC ako vianočného pokrmu v Japonsku stále veľkou sviatočnou tradíciou! Ľudia sa prechádzajú po uliciach, užívajú si svetlá mesta a v rukách držia vyprážané kurčatá. Najlepším zakončením takého večera môže byť už len pohodlie domova s Online Kasína Slovensko 2021 a pohárom vareného vína.

 

Deň malých sviečok, Kolumbia

 

Deň malých sviečok je začiatkom vianočného obdobia v celej Kolumbii. Na počesť Panny Márie a Nepoškvrneného počatia si ľudia dávajú do okien, na balkóny a do dvorov sviečky a papierové lampióny. Tradícia sviečok sa rozrástla a v súčasnosti sú celé mestá po celej krajine osvetlené komplikovanými výstavami. „Jedny z najlepších sa nachádzajú v meste Quimbaya, kde štvrte súťažia o to, kto vytvorí najpôsobivejšie usporiadanie. Je to vzrušujúce, rovnako ako hľadanie nových kasínových bonusov“, dodáva Tony Sloterman, Product Owner Casino Bonuses Finder, ktorý sám navštívil Kolumbiu.

 

Yule Cat, Island

 

Desivý vianočný kocúr, ktorý sa potuluje po snehu a potom zaživa zožerie každého, kto nemá vhodné oblečenie do nepriaznivého zimného počasia. Na Islande to rodiny oslavujú tak, že sa stretávajú, aby sa navzájom chránili a zabezpečili, že nikoho nezožerie vianočná mačka – alias Yule Cat. Má to deti vystrašiť, aby sa správali slušne.

 

Krampus, Rakousko

 

Zviera podobajúce sa démonovi, ktoré sa potuluje ulicami mesta a straší deti a trestá tie zlé – nie, toto nie je Halloween, ale zlý komplic svätého Mikuláša, Krampus. Podľa rakúskej tradície Mikuláš odmeňuje milých chlapcov a dievčatá, zatiaľ čo Krampus vraj chytá tie najneposlušnejšie deti a odnáša ich vo svojom vreci. V prvom decembrovom týždni sa mladí muži prezliekajú za Krampusov (najmä v predvečer Mikuláša) a strašia deti hrkotajúcimi reťazami a zvoncami.

 

Festival obrovských lampiónov, Filipíny

 

Festival obrovských lampiónov sa koná každý rok v sobotu pred Štedrým dňom v meste San Fernando – „vianočnom hlavnom meste Filipín”. Festival priťahuje divákov z celej krajiny i z celého sveta. Na festivale sa zúčastňuje jedenásť dedín a súťaž je veľmi tvrdá, pretože každý sa snaží postaviť čo najprepracovanejší lampión.

 

Pôvodne boli lampióny jednoduché, s priemerom asi pol metra a svietili sviečkou. Dnes sa lampióny vyrábajú z rôznych materiálov a ich veľkosť sa zväčšila na približne šesť metrov. Osvetľujú ich elektrické žiarovky, ktoré sa trblietajú v kaleidoskope vzorov.

 

Schovajte metlu, Nórsko

 

Jednu z najnetradičnejších tradícií Štedrého večera možno nájsť v Nórsku, kde si ľudia schovávajú metly. Je to tradícia, ktorá sa datuje už niekoľko storočí dozadu, keď ľudia verili, že čarodejnice a zlí duchovia vychádzajú na Štedrý večer a hľadajú metly, na ktorých by sa mohli povoziť. Mnohí ľudia dodnes schovávajú svoje metly na najbezpečnejšie miesto v dome, aby ich nikto neukradol.

 

Korčuľovanie do kostola, Venezuela

 

Milujete Vianoce, ale myslíte si, že by sa dali vylepšiť jazdou na kolieskových korčuliach? Ak je odpoveď áno, navštívte tento rok Caracas vo Venezuele. Každý Štedrý deň sa obyvatelia mesta vydávajú skoro ráno do kostola – zatiaľ normálne – ale z dôvodov, ktoré poznajú len oni sami, tak robia na kolieskových korčuliach. Táto jedinečná tradícia je taká populárna, že cesty v celom meste sú uzavreté pre autá, aby sa ľudia mohli bezpečne dopraviť do kostola na korčuliach a potom sa vrátiť domov na menej tradičnú vianočnú večeru „tamales” (obal z kukuričného cesta plnený mäsom a potom dusený).

 

Zaujímajú vás svetové tradície?

 

Ak vás niektorá z uvedených svetových tradícií prekvapila alebo zaujala, sme radi. Spomeňte si na ne, keď budete s rodinou vykonávať tradičné zvyky u vás doma.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!