A nagy hőség állatainkat is megviseli. Néhány óvintézkedést betartva elkerülhetők a súlyosabb következmények, mint például a hőguta. Intő jel lehet, ha a kutyánk szaporán liheg, folyamatosan ás, árnyékos helyet kutatva. Nézzük, mit lehet tenni az állatok védelme érdekében!

 

Melyek a hőguta tünetei? 

 

Nemcsak kánikulában kaphat hőgutát egy kutyus, sajnos megeshet egy kevésbé forró, tavaszias napon is. Szőrös kedvenceink nem tudják olyan hatékonyan leadni a hőt, mint mi. Ők csupán a légutakon és a tappancsokon keresztül képesek a hőleadásra. Emiatt túlhevülhetnek, ha nem figyelünk, ami életveszélyes állapotot hozhat létre. Különösen óvni kell a tömött, dús bundájú kedvenceket. 

 

  hirdetes_300x300   

Hőguta esetén nagyon szapora lihegés tapasztalható, emellett nyáladzás, szédelgés, hányás, akár hasmenés is. A bizonytalan járás szintén intő jel. Efféle tüneteket észlelve azonnal állatorvosi kezelés szükséges. Amíg viszont segítség érkezik, lassan elkezdhető a hűtés. Ehhez elegendő megnedvesíteni a bundát, de kerülni kell a túl hideg vizet, ugyanis a gyors hűtés is ártalmas lehet. 

 

Vizes törölközős hűtéssel talán sikerül 40 fok alá vinni a hőmérsékletét, de haladéktalanul állatorvoshoz kell szállítani, hogy megkaphassa a szükséges beavatkozást!

 

Hogyan előzhető meg az életveszélyes állapot? 

 

A megelőzés szerepe jelentős. Az alábbiakat szem előtt tartva csökkenthető a veszélyes hőguta kialakulásának esélye. Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad magára hagyni az autóban, különösen nagy melegben. Bőséges mennyiségű ivóvízre és árnyékos menedékre minden esetben szükség van. Biztosítani kell a hűs fekhelyet is, ahol megpihenhet. A napi mozgást a korai órákra érdemes időzíteni vagy estére, amikor már hűvösebb az idő. A komoly fizikai terhelést a nyári melegben célszerű kerülni. 

 

A hőguta súlyos következményekkel járhat, így a megelőzés az egyetlen megoldás, amellyel biztonsággal megvédhető házi kedvencünk. Otthoni környezetben és kiránduláskor egyaránt gondoskodni kell a megfelelő vízmennyiségről. Célszerű a melegebb hónapokra egy speciális fekhelyet, kis zugot kialakítani, ahol békésen hűsölhet. Ehhez a kutya számára praktikus kellékeket – például hűtőmatracot – a Grandopet.hu oldalán beszerezhetünk.

 

Hasznos tippek a kánikula idejére 

 

A hőség könnyebb elviselésében egy hűtőmatrac nagy segítséget jelenthet. Ez a hasznos eszköz többféle méretben is elérhető, a benne lévő hűsítő anyag hő hatására zselésedik. A kutyus rajta pihenve érezheti a kellemes hűsítő érzést. Ez körülbelül 10 fok, ami egy kánikula idején rengeteget számít. Érdemes tehát kipróbálni egy hűtőmatracot, hogy még tolerálhatóbbá tegyük kedvencünk számára a nyári meleg időszakot. 

 

Amit még megtehetünk, hogy gyakrabban ellenőrizzük az ivóvíz mennyiségét, akár többféle itatót is beszerezhetünk ezekre az időkre. Amikor elkerülhető, ne vigyük ki közvetlenül napos helyre, maradjon árnyékos, védett területen!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!