Mi a foghíd? A foghíd a fogpótlások egyik típusa, amivel két vagy több egymás mellett lévő fogat lehet pótoltatni. A jelentősége óriási, hiszen ma Magyarországon nagyon sokan szenvednek a foghiány funkcionális és esztétikai következményeitől.

 

Miért jó választás a foghíd?

 

A foghiány több szempontból is káros a testi-lelki egészségedre. Esztétikailag sem túl szép látvány, ezért nagyon sokszor vezet önbizalomhiányhoz. Egyszerűen nem mersz mosolyogni, idővel még megszólalni sem, mert attól félsz, hogy emiatt megbélyegeznek az emberek. 

 

 hirdetes_400x285  

Nagyon zavaró tud lenni a hiány okozta rágási funkció kiesése is – az ételek felaprításának nehézsége. A nem kellően megrágott ételek a gyomorba jutva nehezebben emésztődnek meg, ami kellemetlen tüneteket eredményezhet. Ha már régóta küzdesz foghiánnyal fennáll a veszélye annak is, hogy a hiány mellett lévő fogak bedőlnek – a foggyökér eltorzul.

 

A foghíd előnyei

 

A Jildent Clinique fogszakorvosai is számtalan esetben alkalmaznak foghidat a pácienseik hiányzó fogainak pótlására. A foghídnak sok előnye van:

 

  • Esztétikailag megváltoztatja az arcodat – eltünteti a foghiány feletti besüppedést
  • Megmentheti a szomszédos fogakat a változástól – a lepedékképződéstől, a gyökerek eltorzulásától
  • Egészségesebbé teszi a harapást
  • Biztosítani fogja a rágást 
  • Eltüntetheti a beszédhibákat – a selypítést, ami a foghiányos embereknél gyakori

 

Miként készül a foghíd?

 

Első lépésként részt kell venned egy konzultáción, ahol a fogorvos felméri a fogaid állapotát, és ez alapján kezelési tervet készít. Ezután következik a lenyomattervezés, a ragasztás, az ideiglenes foghidak, majd a véglegesek beépítése. 

 

A foghídnak két fajtája van: a klasszikus fém-kerámia – itt egy fémvázra égetik a porcelánt. A másik a cirkon vázas híd, ez teljesen fémmentes. 

 

Ha a híd a fogakra illeszkedik, hagyományos, dentális elhorgonyzású hídról van szó. Az implantációs híd viszont az előzetesen beültetett implantátumokra rögzül.

 

A hagyományos, dentális elhorgonyzású híd

 

Ez a meglévő foghiányt határoló fogakra – az úgynevezett pillérfogakra – kerül rögzítésre, ragasztással. A hagyományos fogászati híd a lecsiszolt fogakra kerül. Ha van szuvas rész a fogakon, akkor azt is eltávolítják. Ezt követi a lenyomatkészítés – azaz mintavétel a fogakról, amit eljuttatnak a fogtechnikushoz. 

 

Amíg a végleges híd elkészül, addig a fogak védelme miatt egy ideiglenes híd kerül a fogakra, ezt az étkezéseknél kímélni kell és elkerülni a túl kemény ételek rágását. A második alkalom lényegében a vázpróba lesz, ennek során a fogorvos a fogmű pontosságát vizsgálja. Ezt követi egy nyerspróba, ilyenkor még történhet változtatás a színt vagy a formát illetően. Ha minden rendben van, jöhet a ragasztás fázisa.

 

Az implantációs híd

 

Az implantációs híd esetén az implantátumok biztosítják az elhorgonyzást, nem pedig a saját fogak. A fogimplantátum olyan speciális titán csavar, amely pótolja az elveszett fog gyökerét, behelyezése műtéti beavatkozást igényel.

 

Ne rejtegesd a mosolyod – pótoltasd a foghiányokat foghidak segítségével!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!