Miért válhat előnyünkre a fonott zsinór használata, szemben mondjuk a hagyományos értelemben vett monofil változatokkal? Mi mindenre érdemes odafigyelni a célokhoz passzoló damil kiválasztásakor? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ, kiemelve egyúttal a fonott damil használatában rejlő előnyöket.

 

Miben rejlik a fonott zsinórok kiemelt hozzáadott értéke?

 

A Fishinda választékában elérhető fonott zsinórok kiemelt hozzáadott értéke az összetételükben, a szerkezetükben keresendő. Sokat elmond persze maga a név is. Ezek a zsinórtípusok több vékony damil fonatából állnak össze.

 

 hirdetes_300x300  

Ezért sokkal jobban bírják a terhelést, a fizikai hatásokat és a strapát, mint a hagyományos értelemben vett monofil változatok. Vagyis kisebb az esélye annak, hogy a fonott zsinór nemkívánatos módon elszakadjon.

 

Tehát előnyös választást jelenthet a használatuk akár rablóhalra horgászva, illetve bojlis vagy feeder módszerrel, ahol akadós vagy nehéz a terep. Sőt, mivel a fonott zsinór nem nyúlik, ezért keszegező, feeder típusú horgászatnál is használják, mivel távolról is látványosan közvetíti a kapást.

 

Milyen horgász módszereknél jöhet szóba a fonott zsinórok használata?

 

Ahogyan arra fentebb is utaltunk már, a modern fonott zsinórok használatának a lehetősége egyaránt szóba jöhet a békés halas, illetve a rabló halas pecáknál. Utóbbiak kapcsán például a pergető horgászat majdhogynem elképzelhetetlen fonott zsinór nélkül.

 

Előkezsinórként is bevált gyakorlatnak számít fonott változatot felkötni. Példának okáért bojlis módszernél olyan vizeken, ahol fennáll annak a nem éppen kedvező lehetősége, hogy a vándorkagyló elvágja a zsinórt fárasztás közben.

 

Ezenfelül dobóelőkeként is kiváló választást jelenthet a korszerű fonott zsinórok használata. Ezáltal kedvező esélye lehet annak, hogy az erőteljes dobások hatására sem szakad be a felszerelésünk. Persze nézzünk utána, hogy az adott vízen engedélyezett-e a fonott dobóelőke használata!

 

Mi mindenre érdemes figyelni a fonott zsinórok kiválasztásakor?

 

Nem nehéz kitalálni talán, hogy a vastagság az egyik leglényegesebb tényező. Ami egyébként szoros összefüggésben van azzal is, hogy a választott damil mekkora szakítószilárdsággal, illetve terhelhetőséggel bír.

 

Alapvetően elmondható, hogy minél inkább felfelé megyünk a terhelhetőséget és a szakítószilárdságot nézve, annál vastagabb, robosztusabb zsinór használatára lehet majd szükségünk.

 

A legjobb arra törekedni, hogy a halak méretéhez, illetve a peca körülményeihez mérten tudjuk kivitelezni magát a választás. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, úgy igencsak kedvező esélye lehet, hogy a választott damil hatékonyan segíti elő a horgászatunk eredményességét.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!