Létezik a mondás, miszerint aki olvasni tud, az főzni is. De sajnos az élet sokszor nem ennyire egyszerű. Azoknak, akik rendelkeznek némi alapokkal a konyhaművészetet illetően, lényegesen könnyebb eligazodni a receptek világában, de nem mindenkinek van akkora szerencséje, hogy már a szülői házban megadják neki az alapokat.

 

Akik még soha nem fogtak fakanalat a kezükben, sokszor tanácstalanul állnak a receptgyűjtemények vagy különböző leírások előtt, és nem is tudják, hirtelen mivel lenne érdemes elkezdeni a tanulást. A következő cikkben nekik adunk néhány támpontot, amivel egyszerűbbé tehetik a tanulás kezdeti fázisait. 

 

Mivel érdemes kezdeni?

 

 hirdetes_300x300  

Mikor megszületik az elhatározás, hogy főzni szeretnénk valamit, akkor a legtöbbünknek a kedvenc étele jut eszébe. De ez igen veszélyes is lehet, hiszen amennyiben az első próbálkozások sorra kudarccal végződnek, vagy egyszerűen sehogy sem sikerülnek úgy, mint ahogy az az emlékeinkben él, könnyen elmehet a kedvünk az egész folyamattól. Tanácsos inkább azt vizsgálni, hogy mennyire összetett a recept, és ha meghaladja a képességeinket, akkor inkább későbbre halasztani az elkészítését.

 

Még a legegyszerűbb ételek elkészítése sem megy? Akkor a recept ötletek böngészése jó kiindulási alapot jelenthet a Receptneked.hu oldalon.

 

Minőségi alapanyagok

 

Az első főzések alkalmával nagy meglepetésként érhet bárkit, hogy eddig talán észre sem vette, mennyi márka és változat áll rendelkezésre egyes termékekből, alapanyagokból. Ez kisebb fajta fejfájást is idézhet elő, hiszen még nincsenek meg a bejáratott, megszokott típusok, amikkel tudjuk, hogy jól fognak sikerülni az ételek. A rosszul megválasztott alapanyagok miatt márpedig nagyon könnyen rosszul sülhet el a legegyszerűbb recept elkészítése is. Tészták sütésénél érdemes mindig megnézni, hogy milyen típusú lisztet vásárolunk hozzá, mert a legtöbb esetben a BL-55-ös verziót találjuk a polcokon, de bizonyos tészták ettől eltérő minőséget kívánnak meg. 

 

Hasonlóan bakot lehet lőni, ha a tejtermékek esetében nem vesszük figyelembe a zsírtartalmat, vagy ha nem a receptben megadott fajtájú olajat használjuk. Száraztészták esetében jól nézzük meg, hogy milyen lisztből készültek, valamint hogy milyen mennyiségben tartalmaznak tojást. 

 

Jó időzítés

 

A főzésnél az alapanyagok mellett nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, de ne kapkodjunk, minden a maga idejében történjen. A receptek nem véletlenül íródnak kronológiai sorrendben, tehát az időzítés nagyon fontos. A rossz időben történő sózás a húsok túlszáradásával is járhat. A tésztákat nem mindegy, hogy forrás előtt beletesszük-e a főzővízbe, vagy kivárjuk a megfelelő időpontot, ezután pedig figyelünk-e, hogy ne főzzük azt túl. Ez csak néhány apróbb példa az időzítésre, de nem szabad megfeledkezni a sorrendiség fontosságáról sem, hogy minden rendben menjen a főzések során.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!