A rádiót a többség a jó zenék miatt hallgatja, akár a retró slágereket, a mai dalokat vagy épp egy meghatározott stílust kedvel. Való igaz, hogy a zene a rádiózás szerves része, ugyanakkor akadnak olyan csatornák is, amelyeknél mégsem ez a fő húzóerő.

 

Hogyan lehet sikeres egy olyan rádiócsatorna, amelyen csak elvétve hallható zene?

 

A magyar közmédia egyik legrégebbi csatornája a Kossuth Rádió, amely már 1925 óta töretlenül sugároz az éterben, és annak ellenére népszerű, hogy nem a zenékre helyezi a hangsúlyt.

 

 hirdetes_810x300  

Az FM-hullámokon és az Online Rádió weboldalán is hallgatható csatorna ugyanis azoknak szól, akik inkább a hírek, kulturális, közéleti, politikai, gazdasági és tudományos műsorok iránt érdeklődnek. 

 

A csatornát 1949. óta hívják Kossuth Rádiónak, előtte Budapest I. néven közvetítette adását. Közel 100 éves pályafutása alatt több arculatváltáson is átesett, hogy igazodjon az aktuális kor követelményeihez és a hallgatók igényeihez. Országos lefedettségű csatorna, vagyis hazánk területének mintegy 88%-án érhető el rádióhullámokon, ezáltal a lakosság mintegy 90%-át lefedi. 

 

Bár ezen a csatornán nem közvetítik az aktuális slágereket, mégis népszerű a hallgatók körében, hiszen színvonalas, igényes tartalmakat szolgáltat. 

 

Milyen műsorok hallhatóak a Kossuth Rádióban?

 

Mivel a csatorna főként az aktualitásokra helyezi a hangsúlyt, ezért nem kezdődhet nap a legfrissebb hírek, közlekedési információk és időjárás-jelentés nélkül, melyet a nap folyamán többször is elismételnek. 

 

A hírműsoron kívül viszont még rengeteg érdekes program várja a hallgatókat, nézzünk is meg pár példát. 

 

“A hely” egy szórakoztató, ismeretterjesztő riportműsor. A műsorvezető mindig más, különleges helyszínről jelentkezik, és interjút készít az ott élőkkel, dolgozókkal. Hogy milyen helyszínekre kell itt gondolni? Csak néhány példa a közelmúlt adásaiból: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács irodája, Dunapark ház, passaui Magyar intézet.

 

Minden hétköznap hallható a “Vendég a háznál” című műsor is, amely egy családi magazin gyermekekről, felnőtteknek. Olyan témákkal foglalkozik, mint például az örökbefogadás, a diákmunka, a kamaszkori nehézségek vagy az apák szerepe a gyermeknevelésben.

 

A “Gondolat-jel” a rádió kulturális heti magazinja, amely a magyar kulturális élet aktualitásaival, jelenségeivel foglalkozik. Minden adás egy-egy konkrét téma vagy személy köré épül.

 

A kultúra iránt érdeklődőknek érdemes belehallgatnia az “Édes anyanyelvünk” című műsorba is, ami a magyar nyelv értékeit mutatja be, a meghívott vendégek pedig nyelvészek, akik segítenek abban, hogyan használhatjuk nyelvünket választékosabban, szebben, helyesebben.

 

Gazdasági és politikai aktualitások

 

A Kossuth Rádió azokról sem feledkezik meg, akiknek a fő érdeklődési köre a bel- és külföldi gazdasági és politikai események. Nekik szól a “Felfedező – a gazdaságról,” az “Európai idő” és az “Ütköző” című műsor, illetve érdemes péntek reggelenként is hallgatni a rádiót, amikor a miniszterelnök ad interjút.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!