A hasnyálmirigy feladata az inzulin és a különböző enzimek előállítása. Számos problémához vezethet az, ha a működésébe hiba csúszik. Nézzük meg közelebbről, milyen gondok adódhatnak a hasnyálmiriggyel, és hogyan lehet ezeket kezelni!

 

A hasnyálmirigy-gyulladás jellemzői és tünetei

 

A hasnyálmirigy alapvetően a saját enzimjeit soha nem bontja le, kivéve akkor, ha megváltozik a működése. Ha ugyanis begyullad, elkezdi felemészteni önmagát. Ez a gyulladás lehet enyhe vagy súlyos, valamint járhat vérzéssel is. A heveny gyulladás hirtelen jelentkezik, és idővel akár krónikussá is válhat. A BioZoo.hu webshopban kapható gyógynövények kutyáknak azonban képesek a betegség megelőzésére, természetes kezelésére. 

 

 hirdetes_300x300  

Ha a hasnyálmirigy enzimjei a hasüregbe szivárognak, előfordulhat, hogy elkezdik tönkretenni a környező szerveket, maradandó károsodást okozva ezzel. Ha nincs elegendő hasnyálmirigy enzim, az ételek megemésztése lehetetlenné válik, ilyenkor beszélhetünk hasnyálmirigy-elégtelenségről. Bizonyos esetekben kialakulhat cukorbetegség is. 

 

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei az étvágytalanság, a hányás, a hasmenés, a zsíros széklet, a hasi fájdalom, a puffadás, a letargia, a gyengeség, a láz és a járási nehézségek. A fájdalmat a nyüszítés és a hát púposítása jelzi. 

 

A betegséget kiváltó okok és a diagnosztizálás

 

Az egyik leggyakoribb kiváltó tényező a feldolgozott élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása. Ezenkívül a jelentős, mértéktelen szénhidrátfogyasztás is terheli a hasnyálmirigy működését. A különböző anyagcserezavarok, az elhízás, bizonyos bakteriális fertőzések és a hasnyálmirigy sérülése vagy traumája ugyancsak hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. 

 

A diagnosztizálás során mindenképpen sor kerül egy vérvételre és ultrahangvizsgálatra. Ha a kezelés azonnal megtörténik, a maradandó károsodás elkerülhető. Ha azonban nem, az állapot tovább romolhat. Ha esetleg a hasnyálmirigy bevérzik, halálos kimenetelű is lehet a betegség. 

 

A hasnyálmirigy-gyulladás kezelése természetesen

 

Ahogy szinte minden betegségnél, hasnyálmirigy-gyulladás esetén is a legjobb a megelőzésre törekedni. A testmozgás nagyon hasznos, hiszen javítja az emésztést és megakadályozza a betegséget gyakran kiváltó elhízást. Nem mellőzhető a kiegyensúlyozott, egészséges étrend sem. A túletetés, a szénhidrátban és zsírban dús eledelek, a tartósítószerek és a szintetikus összetevők nagyon károsak a szervre. 

 

Rengeteg gyógynövény létezik, amelyek támogatják a hasnyálmirigy működését. Ilyen például a máriatövis-olaj, a cickafarkfű, a gyermekláncfű, a bojtorján, a csipkebogyópor, de hihetetlenül jók a különböző probiotikumok is. 

 

Fontos a kímélő, alacsony zsírtartalmú étrend alkalmazása, valamint figyelni kell a bevitt cukor mennyiségére is. A tápanyagok megfelelő aránya ugyancsak meghatározó. Érdemes kis adagokban enni és inni adni a kutyusnak. Ma már kapható kifejezetten az ebben a betegségben szenvedő kutyáknak kifejlesztett kutyaeledel is, amely kíméli a gyomor, a bél és a hasnyálmirigy működését. 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!