Az otthon akkor a leghangulatosabb, ha tágas és világos. Ez utóbbit napközben a nap fénye, este pedig a mesterséges fényforrások, azaz lámpák biztosítják. Talán nem is sejtjük, hogy mekkora mértékben befolyásolja a közérzetünket, hogy milyen fényforrásokkal vesszük körül magunkat az esti órákban. 

 

Ma már rég elavult megoldás az, hogy minden helyiségbe elég egyetlen, a mennyezetről lógó csillár, hisz lámpák egész garmadájából válogathatunk, hogy minden egyes helyiségbe megtaláljuk a megfelelőeket.

 

Hálószoba

 hirdetes_300x300  

 

Mivel a hálószobában töltött idő nagy részében alszunk, ezért ez az a helyiség, ahol a legkevésbé van szükség erős fényű lámpákra. Persze azért nem árt, ha van egy csillár a plafonon, de ezt valószínűleg úgyis ritkán használjuk majd, hisz sokkal kellemesebb az álló- vagy asztali lámpák fénye. 

 

Az előbbi akkor praktikus, ha nincs annyi hely az ágy mellett, hogy elférjen egy éjjeliszekrény is, viszont szeretnénk valamilyen fényforrást az ágy közelébe. Az asztali lámpa pedig remekül mutat az éjjeliszekrényen, pláne ha színében, stílusában is illik a szobához. 

 

Ezekbe a lámpákba ne tegyünk nagy fényerejű, hideg színhőmérsékletű izzókat, mert ezek összezavarhatják a test természetes cirkadián ritmusát, és megnehezíthetik az elalvást. Használjuk helyettük kisebb teljesítményű sárgás vagy meleg fehér színű izzókat, amik kellemes félhomályt teremtenek a helyiségben.

 

Nappali

 

Az otthon töltött időnk jelentős részében itt tartózkodunk, ezért célszerű többféle fényforrást alkalmazni. Mindenképp javasolt egy erősebb fényű mennyezeti lámpa, ami bevilágítja az egész helyiséget. Ez praktikus lehet takarítás, rendrakás közben, vagy ha bármi olyan tevékenységet végzünk, amihez sok fényre van szükség. 

 

Ha vendégeink vannak, és például társasjátékozni, kártyázni szeretnénk, akkor meglehetősen kellemetlen, ha nincs elég fény, és rosszul látjuk a táblát vagy a lapokat.

 

Ugyanakkor célszerű egy kisebb olvasólámpa is, amit pihenés, olvasás vagy TV-nézés közben kapcsolunk csak fel, amikor nincs szükség arra, hogy az egész nappali fényárban ússzon. Ezenfelül apróbb fali hangulatlámpákkal vagy szpotlámpákkal is kiegészíthetjük a helyiséget.

 

Fürdőszoba

 

Itt is szükség lesz egy nagy fényerejű lámpára, hisz a legtöbb fürdőszobának egyáltalán nincs, vagy csak kicsi ablaka van, így minimális mennyiségű természetes fény jut be. Takarításhoz, borotválkozáshoz, sminkeléshez, tisztálkodáshoz viszont szükség van a megfelelő megvilágításra. 

 

Ebben a helyiségben is jó szolgálatot tehet egy kisebb teljesítményű lámpa, ugyanis egy lazító kádfürdő sokkal kellemesebb a félhomályban. Akár állítható fényerejű izzókat is alkalmazhatunk.

 

Konyha

 

A hangulatvilágítás itt abszolút másodlagos, hisz a konyha az a hely, ahol kulcsfontosságú, hogy mindig jól lássunk. A konyhapult fölé érdemes LED csíkot szerelni, hogy az előkészítés és a főzés is jól megvilágított környezetben történjen. Az csillárt pedig helyezzük közvetlenül az ebédlőasztal fölé.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!