Rohanó világunkban egyre inkább felértékelődik az otthon békés, nyugalmas közege. Hisz az egész napos nyüzsgés után olyan jólesik visszavonulni egy kicsit. Ám előfordulhat, hogy a pihenés nem felhőtlen, mert egyszer csak valaki hangosan kopogtatni vagy csengetni kezd a bejárati ajtón.

 

Kedves vendég vagy hívatlan látogató?

 

Bizony bármelyikük állhat a túloldalon. Ha pedig társasházi lakásban élünk, akkor még azt a trükköt sem tudjuk alkalmazni, hogy kilesünk az ablakon és így győződünk meg az érkező személyéről.

 

 hirdetes_300x300  

De szerencsére nem is kell, hisz a kukucskáló is tökéletesen alkalmas erre a célra. Ezt a kis eszközt a Nívó egyedi bejárati ajtókba is díjmentesen beépíttethejük, és érdemes is élni eme lehetőséggel. 

 

A kukucskáló ugyanis nem más, mint egy kis méretű, széles látószögű lencse, amin keresztül úgy leshetjük meg az ajtó előtti területet, hogy a kint várakozó illetőnek fogalma sincs róla, hogy épp ott állunk az ajtó túloldalán.

 

Ez pedig roppant hasznos lehet abban az esetben, ha nem várunk látogatót, és nem vagyunk biztosak benne, hogy szeretnénk beengedni az illetőt. 

 

Persze meg is kérdezhetjük, hogy ki keres, de ezzel máris elárultuk, hogy otthon vagyunk. Ilyenkor már sokkal nehezebb lerázni a rámenős házaló ügynököket, hittérítőket vagy a folyton felesleges apróságokkal zaklató ismerősöket. Őket jobb meghagyni abban a hitben, hogy épp senki sincs otthon, akkor hamar feladják a próbálkozást. 

 

Milyen kukucskálófajták léteznek?

 

A legegyszerűbb, optikai lencsés változatot már régóta alkalmazzák, sikere pedig a mai napig töretlen. Itt voltaképp az ajtó belső oldalára kerül egy apró kitekintőnyílás, a külsőre pedig a már említett széles látószögű lencse. 

 

Olcsó, megbízható, egyszerűen használható konstrukció, mondhatni nulla meghibásodási lehetőséggel rendelkezik, mégis minden elvárásnak megfelel.

 

A modern technika azonban ebben a szegmensben is jelen van, így ma már léteznek olyan ajtókukucskálók, amelyek digitális elven működnek. Itt a lencse mögött egy apró kamera van, ami a képet egy LCD kijelzővel rendelkező beltéri egységre vetíti ki. Ez olyan háztartásokban lehet előnyös, ahol kisgyermek vagy látássérült személy él, akik bajosan tudnák csak használni a hagyományos kitekintőt.

 

E szerkezetek azonban jóval drágábbak, használat előtt be kell őket üzemelni, és ha meghibásodnak, akkor általában nem lehet őket megjavítani, hanem csak cserélni. 

 

A legmodernebb változat

 

Aki inkább a digitális ajtókukucskálók irányába keresgél, és a leginnovatívabb megoldást keresi, annak sem kell csalódnia. Léteznek már ugyanis olyan készülékek is, amelyek Wi-Fi kapcsolat révén távoli elérésre is alkalmasak, vagyis az okostelefonunkról bárhonnan ellenőrizhetjük, ki áll épp az ajtónk előtt. 

 

Az ilyen készülékek nemcsak továbbítják, hanem rögzítik is a képet, valamint éjjellátó üzemmód is található rajtuk, így mondhatni biztonsági kameraként is funkcionálnak. Természetesen egy betörésbiztos ajtót azért nem helyettesítenek.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!