Nyitókép: freepik.com

 

A szlovák szerencsejáték-szabályozó hatóság, amelyet Dávid Lenčéš, a szlovák szerencsejáték vállalat vezérigazgatója képvisel, bejelentette, hogy elkészült a „Felelős reklámozás koncepciójának” nevezett törvénytervezet. Az új jogszabályt vegyes érzésekkel várják az érintettek, azaz a játékosok és a szerencsejáték ellenzői, valamint az európai online casino bonus bez vkladu szerencsejáték-ipar képviselői is, illetve a hirdetők, akik  peniaze zadarmo hatékony reklámeszköznek tartják az iparágat. A végső döntés a tervezet előkészítője szerint az összes érdekelt fél véleményén alapul majd, a várakozások a különbőző érdekek miatt vegyesek.

 

A tervezett módosítások okai és előfeltételei

 

  hirdetes_300x300   

A szerencsejátékokra vonatkozó szlovákiai jogszabályokat többször módosították. Először az európai változat alapján, majd kiegészült az online kaszinó és fogadóirodák nyitásának engedélyezésével. 2019-ig az iparág szabályozója kizárólag az állam volt, amely monopoljoggal rendelkezett a lottójátékok, fogadóirodák és online kaszinók engedélyeztetésére és működtetésére. A legutóbbi jelentős jogszabályi változásra 2019-ben került sor.

 

Ekkor asztali játékokkal bővült a Szlovákiában engedélyezett szerencsejátékok listája, majd az üzemeltetők listájának ugrásszerű emelkedése miatt az állam visszavonta a  szlovák szerencsejáték-szabályozó hatóságtól az ilyen központok működtetésének monopóliumát. A legtöbb érdekelt fél szerint az egészséges verseny előnyös volt az ágazat számára, de kiskapukat nyitott a csalárd tevékenységek számára.

 

Azóta a jogszabályok csak szigorodtak. Az európai gyakorlatot még mindig példaként veszik. A szlovákiai kaszinóipar tiltólistára tette a következőket

 

  • Regisztrációkor tilos befizetés nélküli bónuszokat kínálni, ami egészségtelen ügyfélvonzó eszköznek minősül;
  • Tilos ajándékot adni az átlagos befizetés ösztönzésére – a játéktermek nem mutathatják ki az ajándék összegének különbségét a befektetett összegnek megfelelően;
  • Tilosak az egyéb ösztönző ajándékok is, mint pl. a jutalmak az oldalon eltöltött teljes időért vagy egy bizonyos időszakon belül végrehajtott pörgetések számáért.

 

Egyes ajándéktípusokat és ösztönző programokat a játéktermekre bíztak, de a reklámokban is tilos volt megemlíteni őket. Lehetetlenné vált, hogy az oldalra való bejelentkezésért pénzt ígérjenek, miközben a fogadási kötelezettségről hallgattak.

 

Ugyanakkor a közösségi hálózatokat és a szabályozó hatóságokat utasították arra, hogy tegyenek rendet. Az összes intézkedés általános célja az volt, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az iparág iránti érdeklődést, és teljesen korlátozzák a kiskorúak hozzáférését ezekhez az információkhoz. A szabályokat nyilvánvalóan az alkohol- és dohányiparból másolták. Az utolsó pont, ami sok érintett fél számára buktatóvá vált, hogy a kaszinók sem tudják fizikailag nyomon követni, hogy a felhasználók látják-e a szerencsejáték-reklámokat, érdekli-e őket a szalonmaffia vagy a kaparós sorsjegyek lehetősége, így az üzenetküldők sem rendelkeznek a személyes tartalmak teljes és 100%-os szűrésére szolgáló mechanizmusokkal.

 

A Twitch blokkolásával kapcsolatos helyzet különösen sokatmondó volt. Egy dDandis becenevű felhasználó ellen kollektív panasz érkezett az érintett polgároktól. Egy profi pókerjátékos ugyanis nemcsak online szórakozást közvetített, hanem tanított is játszani, ugyanakkor egy affiliate programból is keresett – promóciós kódokat osztott szét pókertermek számára az előfizetői között (több mint 35 000 darabot). Természetesen sok kiskorú volt a közönség között, akik a sikereket és a nyereményeket látva könnyen a játékszenvedély rabjaivá válhatnak, bekerülve a kockázati csoportba.

 

A Szerencsejáték Hatóság kénytelen volt szélsőséges intézkedést hozni, és teljesen blokkolni a műsorszóró oldalt az adott országban. Az általános szabályozásnak, kezdve a megengedett és nem megengedett szerencsejáték-reklámok megértésével, meg kell akadályoznia, hogy az ilyen helyzetek károkat okozzanak, függetlenül attól, hogy valaki felmegy-e az adott kaszinó- vagy fogadási oldalra vagy sem.

 

A szerencsejáték-ipar képviselőinek véleménye

 

A szabályozó hatóság képviselője elmondta, hogy a törvénytervezet előterjesztése nem jelenti annak azonnali bevezetését, hanem egyfajta tanácsadói  funkciót is ellát. A szociálisan orientált törvénytervezetet csak az összes rendelkezés megvitatása után lehet elfogadni. A testület egyfajta vitairatként tekint a koncepcióra, ahol mind a tematikus szoftverek készítői, mind a szerencsejáték-platformok tulajdonosai elmondhatják a véleményüket. A pontok, amelyek világos keretet igényelnek, a reklám intenzitása, a fókusz, a tartalom. A szerzők nem beszélnek teljes betiltásról. Jelen pillanatban szabályozásról és a szabványosításról van szó – egy szigorú és átlátható keretrendszerről, amely mindenki számára előnyös.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!