A domain a webhelyek egyedi azonosítója. Ideális esetben betűk és számok olyan kombinációja, amely könnyen megjegyezhető. Persze nem kizárt, hogy kizárólag betűkből álljon egy domain, sőt, akár kötőjel vagy kötőjelek is lehetnek benne. A kötőjel használata azonban az esetek többségében inkább bonyolítja a megjegyezhetőséget, semmint egyszerűsíti.

 

Miért van szükség domainnevekre?

 

Ha nem lehetne domainneveket regisztrálni például a RackForestnél, akkor kénytelenek lennénk IP címeket begépelni ahhoz a böngészők címsorába, hogy elérjük a különféle honlapokat.

 

 hirdetes_810x300  

Egy ideig rá lehetett venni arra az embereket, hogy szó szerint tárcsázzanak különféle telefonszámokat. Az okostelefonok elterjedésével egyre kevesebben tudnak fejből telefonszámokat. Milyen bonyolult lenne az életünk, ha még IP címeket is meg kellene jegyeznünk, amik ráadásul sokkal bonyolultabbak, mint a telefonszámok!

 

Érdekes tények a domainnevekről

 

A domainnevek elnevezési rendszere a Domain Name System, amit DNS-ként szoktak rövidíteni. Ez nem összekeverendő az orvostudományban használatos DNS-sel, a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ha magyarra szeretnénk fordítani ezt a kifejezést, akkor a tartománynévrendszer a legjobb szó rá.

 

Egészen 1983-ig kell visszamenni az időben ahhoz, hogy eljussunk a rendszer kezdetéig. A legfőbb feladata az, hogy a domainneveket olyan numerikus azonosítókká alakítsa, amiket az informatikai eszközök értelmezni tudnak. Ez tehát az a megoldás, ami leveszi a terhet a vállunkról annak kapcsán, hogy ne kelljen bonyolult számsorokat megjegyezni egy-egy weboldal felkeresésének érdekében.

 

A DNS gondoskodik arról is, hogy bármikor el tudjunk érni egy honlapot attól függetlenül, hogy fizikailag az hol, miféle szerveren található. Nem kell törődnünk azzal sem, hogy éppen mozgatják-e vagy költöztetik éppen.

 

A domainnevek története

 

1985-ben még csak hat domain volt bejegyezve, holott a rendszer már két éve létezett. Tíz évvel ezelőtt már 220 millió domain létezett, míg a legutóbbi adat szerint már több mint 350 millió domainnév van bejegyezve.

 

Kijelenthető, hogy a domainnevek száma gombamód szaporodik. Az elmúlt években a világban lezajlott események még jobban felpörgették a digitalizációt, így számos cég, vállalkozás vagy éppen egyéni vállalkozó döntött úgy, amelyik eddig még nem rendelkezett honlappal, hogy a digitális térben terjeszkedik. Márpedig ehhez szükség van egy domainnévre, ennek következményeként még több domainnév került beregisztrálásra.

 

Egy jó domain rengeteg pénzt megér

 

Manapság már egyre nehezebb frappáns domaint találni. Éppen ezért vannak, akik arra szakosodtak, hogy domainneveket vásárolnak fel és értékesítik azokat. Egy ütős domainnév rendkívül sokat érhet, több ezer dollárt is el lehet kérni érte.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!