Mi történik a napelemekkel éjszaka és ha sok a felhő az égen? - Körkép.sk
Károly, Karola
  • HUF: 390.44
  • USD: 1.09
  • -1 °C
  • 4 °C
Egyéb

Mi történik a napelemekkel éjszaka és ha sok a felhő az égen?

A napelemes rendszerek működéséről nagyon sok mindent megtudhatunk a Solarzone kivitelező cég oldalán

Most, a rezsiköltségek változásai miatt mindenkinek a napirendi pontjai között szerepel, hogy nagyon sokat gondolkodik a fűtési rendszere leváltásáról, kivéve persze, ha már eleve egy korszerű rendszerrel rendelkezik, pl. a napeleme már ott csücsül a háza tetején.

 

Számtalan szempont kavarog ilyenkor az ember fejében, hogy mit kellene csinálni, számol, kalkulál, mi hogy térül meg, és szöget üt az is a fejében, hogy hogyan működnek a napelemek éjszaka és mi van akkor, amikor felhős az ég?

 

A napelemes rendszerek célja

 

A napelemes rendszerek működéséről nagyon sok mindent megtudhatunk a Solarzone kivitelező cég oldalán, ahol nem csupán a cégről kapunk mindenre kiterjedő információkat, hanem számtalan cikket olvashatunk a napelemes technológiáról, annak rejtelmeiről, a napelemes fűtésről, és választ kaphatunk kérdéseinkre.

 

A napelemes rendszerek úgy működnek, hogy nappal összegyűjtik a napfényt, azaz a napenergiát, amelyből elektromos áramot termelnek. Ez az az áram, amellyel a háztartások dolgoznak a mindennapjaikban. Általában azonban több elektromos energia termelődik, főleg a nyári hónapokban, mint amire egy háztartásnak szüksége van, ez lesz a felesleg.

 

A felesleget napközben a fejlett technológia révén a napelemes rendszer eltárolja. Először átalakítja a váltóáramát egyenárammá, majd ezt akkumulátorban elraktározza. Ezáltal a komplett rendszer biztosítja, hogy éjjel-nappal legyen megfelelő mennyiségű áramunk a háztartási gépeink, a fűtésünk, a meleg vizünk akadálytalan ellátásához.

 

Hogy működik a rendszer felhős időben?

 

Elsőre azt gondolnánk, hogy sehogy, de ez szerencsére nem igaz, ugyanis valamennyi napfényt a felhők is áteresztenek, így borongós időben az eredeti működés kb. 10-25 százalékával számolhatunk. Érdekes módon vannak olyan időjárási viszonyok, amikor a felhők még jobb eredményt produkálhatnak, mint derült napsütéses időben.

 

A felhők képesek arra, hogy növeljék vagy visszaverjék a napfényt, így jóval nagyobb energiatermelést előidézve. Ha rákeresünk más országokra, ahol működnek a napelemek, láthatjuk, hogy sok olyan ország és település van, amelyre nem annyira jellemző a magas napsütéses órák száma.

 

Viszont ezeken a helyeken is rendkívül népszerű a napenergiával történő áramellátás, mivel egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, pl. az adott ország elektromos áram díját. Így nem csupán a havi megtakarítás jelentős, hanem a napelemes rendszerbe való befektetés is jóval hamarabb megtérül.

 

Hogyan vágjunk bele?

 

A fentiek alapján egyértelműen bizonyított, hogy felhősebb településeken is megéri belevágni. Ugyanakkor egy csomó más tényezőt is mérlegelni kell, ha hozzá akarunk fogni. Ennek felméréséhez a legjobb út, ha megkérjük a Solarzone csapatát, hogy végezzen egy helyszíni felmérést, amely ingyenes.

 

Ezek alapján ők meg tudják mondani, hogy ténylegesen megéri-e és elénk tárnak minden felmerülő költséget. Az adminisztrációs és a fizikai munkát is ők végzik, így ha a tetőszerkezeti és egyéb feltételek adottak, indulhat is a munka.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Bendegúz Ábrahám
2022. nov. 20. 17:10

Nem nagyon értem, miért kell budapesti céget itt reklámozni, mikor idehaza is van kivitelező cég bőven. Tudom a munkaerő meg az áru szabad áramlása az EU b@zi nagy vívmánya, így gyakorlatilag jogszerű, csak nem éppen praktikus. Egy magyarországi tv csatorna ismertebb műsora pár hete azzal kürtölte tele a médiát, hogy pl. a budapesti napelemes rendszereket kivitelező cégeknek annyi a megrendelésük, hogy leghamarább már csak jövő év március illetve az azt követő időszakra van szabad kivitelezési kapacitásuk. Minálunk is várni kell a megnövekedett kereslet és az áramszolgáltató nem éppen rugalmas hozzáállása végett, de azért valamivel jobb a helyzet a határidőket tekintve. A döntésnél ésszerű érv az is, hogy a kivitelező cég a telepítési helytől azért ne legyen olyan távol, arra is kell gondolni, hogy a későbbiekben karbantartás, szervizelés mennyivel rugalmasan és költséghatékonyan oldható meg egy több 100 kilométerre távol tevékenykedő és ráadásul még külföldi cég esetében. Aztán még azért azt is megnézném, hogy egy külföldi cég mennyire otthonosan mozog a szlovákiai ügyintézési bürokráciában, mert nem elég csak felszerelni a paneleket a tetőre, meg bekötni a rendszert, de hivatalossá is kell tenni az áramszilgáltató irányába. De nem szeretnék senkit sem lebeszélni, bátran csak rajta-rajta szabad a piac, csak a döntéseknél érdemes elgondolkodni a fentieken. Hajrá, ne tétovázzon, legyen Ön is naplopó!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket