Most, a rezsiköltségek változásai miatt mindenkinek a napirendi pontjai között szerepel, hogy nagyon sokat gondolkodik a fűtési rendszere leváltásáról, kivéve persze, ha már eleve egy korszerű rendszerrel rendelkezik, pl. a napeleme már ott csücsül a háza tetején.

 

Számtalan szempont kavarog ilyenkor az ember fejében, hogy mit kellene csinálni, számol, kalkulál, mi hogy térül meg, és szöget üt az is a fejében, hogy hogyan működnek a napelemek éjszaka és mi van akkor, amikor felhős az ég?

 

A napelemes rendszerek célja

 

 hirdetes_810x300  

A napelemes rendszerek működéséről nagyon sok mindent megtudhatunk a Solarzone kivitelező cég oldalán, ahol nem csupán a cégről kapunk mindenre kiterjedő információkat, hanem számtalan cikket olvashatunk a napelemes technológiáról, annak rejtelmeiről, a napelemes fűtésről, és választ kaphatunk kérdéseinkre.

 

A napelemes rendszerek úgy működnek, hogy nappal összegyűjtik a napfényt, azaz a napenergiát, amelyből elektromos áramot termelnek. Ez az az áram, amellyel a háztartások dolgoznak a mindennapjaikban. Általában azonban több elektromos energia termelődik, főleg a nyári hónapokban, mint amire egy háztartásnak szüksége van, ez lesz a felesleg.

 

A felesleget napközben a fejlett technológia révén a napelemes rendszer eltárolja. Először átalakítja a váltóáramát egyenárammá, majd ezt akkumulátorban elraktározza. Ezáltal a komplett rendszer biztosítja, hogy éjjel-nappal legyen megfelelő mennyiségű áramunk a háztartási gépeink, a fűtésünk, a meleg vizünk akadálytalan ellátásához.

 

Hogy működik a rendszer felhős időben?

 

Elsőre azt gondolnánk, hogy sehogy, de ez szerencsére nem igaz, ugyanis valamennyi napfényt a felhők is áteresztenek, így borongós időben az eredeti működés kb. 10-25 százalékával számolhatunk. Érdekes módon vannak olyan időjárási viszonyok, amikor a felhők még jobb eredményt produkálhatnak, mint derült napsütéses időben.

 

A felhők képesek arra, hogy növeljék vagy visszaverjék a napfényt, így jóval nagyobb energiatermelést előidézve. Ha rákeresünk más országokra, ahol működnek a napelemek, láthatjuk, hogy sok olyan ország és település van, amelyre nem annyira jellemző a magas napsütéses órák száma.

 

Viszont ezeken a helyeken is rendkívül népszerű a napenergiával történő áramellátás, mivel egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, pl. az adott ország elektromos áram díját. Így nem csupán a havi megtakarítás jelentős, hanem a napelemes rendszerbe való befektetés is jóval hamarabb megtérül.

 

Hogyan vágjunk bele?

 

A fentiek alapján egyértelműen bizonyított, hogy felhősebb településeken is megéri belevágni. Ugyanakkor egy csomó más tényezőt is mérlegelni kell, ha hozzá akarunk fogni. Ennek felméréséhez a legjobb út, ha megkérjük a Solarzone csapatát, hogy végezzen egy helyszíni felmérést, amely ingyenes.

 

Ezek alapján ők meg tudják mondani, hogy ténylegesen megéri-e és elénk tárnak minden felmerülő költséget. Az adminisztrációs és a fizikai munkát is ők végzik, így ha a tetőszerkezeti és egyéb feltételek adottak, indulhat is a munka.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!