Az a helyzet, hogy akár felújításban gondolkodunk, akár építkezésben, vagy csak valami új dolgot szeretnénk kivitelezni az otthonunkban, az az egy egészen biztos, hogy a rögzítés, valamint a megfelelő tömítőanyagok használata adja meg a végső esszenciáját a dolgoknak.

 

Miért fontos a rögzítés?

 

Legegyszerűbb esetben simán “csak” összedől az építmény, kidől a helyéről az ablak, esetleg lepotyog a csempe… Mindez azonban nem fordulhat elő, ha a Józan Kft. minőségi rögzítőanyagait, valamint tömítésre alkalmas készítményeit választjuk úgy, hogy kompatibilisek legyenek a rögzítendő anyaggal.

 

 hirdetes_400x285  

Gondoljunk csak bele! A járólap vagy a laminált padló lefektetése esetén nem kell attól tartanunk, hogy leesnek a darabok, a minőségi végeredmény mégis annak függvénye, hogy a munkának ezt a lépését milyen színvonalon valósították meg. És lehet bármilyen hozzáértő a szakember, ha gyatra, silány minőségű termékekkel vagy éppen eszközökkel kell megvalósítania a munkát. 

 

A rosszul rögzített lapok vagy amelyek nem megfelelően egyenletes felületre kerültek, idővel elmozdulnak a helyükről, ami elkerülhetetlenül a mozgásukat, majd a sérülésüket fogja okozni később. Arról nem is beszélve, hogy például egy nedves helyiségben, fürdőben vagy konyhában alkalmazva számolhatunk a pára, a nedvesség bejutásával is a repedésekbe. Ez nemcsak a csempe alatti rétegek szerkezetének minőségét rontja, hanem azt is jelentheti, hogy beindul egy kedvezőtlen, például párásodással együtt járó folyamat.

 

A rögzítés módozatai

 

Természetesen többféleképpen is lehet rögzíteni az egyes anyagokat és elemeket, de nem véletlenül alakultak ki a különböző gyakorlatok ebben a témában. Egyrészt az anyagok jellege, másrészt a felhasználási módja is különbözik, ahogy ezek mellett még az esztétikai kérdések is releváns szerepet játszanak.

 

Egy hungarocell szigetelőlap esetén például jellemzően a polisztirol-ragasztók közül érdemes válogatni, természetesen nem elfelejtve a tökéletes rögzítés további nélkülözhetetlen eszközeit és elemeit. A hőszigetelés kialakításánál kiemelten fontos a precíz munka, hiszen maga a hőszigetelő tulajdonság csak akkor tud maradéktalanul érvényesülni, ha nem károsodik a szigetelőanyag a nedvességtől, illetve nem alakulnak ki például hőhidak. Nagyon fontos, hogy itt is, mint a legtöbb esetben, a hibák nem kizárólag esztétikailag kellemetlenek, hanem funkcionálisan okoznak gondot.

 

Ragasztás és tömítés egyszerre

 

A purhabok elképesztően gyorsan megszilárdulnak, ráadásul alkalmasak arra is, hogy hézagokat tömítsünk velük, de akár ragasztáshoz is alkalmazhatjuk őket. OSB lap vagy gipszkarton, polisztirol-szigetelés vagy ablakpárkányok ragasztása – csak néhány olyan helyzet, amikor érdemes gondolnunk a purhabra. 

 

Válasszunk minőségi alapanyagot, s ne felejtsünk el gondosan tájékozódni arról, hogy milyen esetben javasolt alkalmazni!

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!