A hitelátvállalás napjainkban igencsak ritka, de mégis előforduló ügylet. A szokványos hitelfelvételhez viszonyítva elenyésző mértékben élnek vele az ügyfelek, de mégis érdemes néhány főbb vonást ismerni vele kapcsolatban.

 

A hitelátvállalás fogalma

 

Hitelátvállalás alkalmával megmarad a hitelszerződés, csak az adós személye változik meg. Az akolcson.hu a kölcsönügyleteket mutatja be, így többek között azt is, hogy az új szerződő a kölcsönszerződést az eredeti feltételekkel viszi majd tovább. Előnye, hogy a hitelkiváltással járó költségek ezzel a módszerrel megtakaríthatóak, de mindenképpen számolnod kell a szerződésmódosítási díj felszámolásával.

 

 hirdetes_810x300  

Abban az esetben, ha a hitel feltételeiben változás történik, akkor hitelkiváltásról lesz szó, még akkor is, ha ugyanaz a bank nyújtja a régi és az új hitelt. A hitelátvállalásnál kizárólag csak a futamidőt lehet meghosszabbítani anélkül, hogy kiváltásra kerülne sor, hiszen ez a lehetőség bármikor rendelkezésre állt az eredeti adós számára is. A jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök esetében az ügylet nem túl gyakori – többnyire csak váláskor szokták kérelmezni –, viszont szokványos az autóhiteleknél.

 

Hitelátvállalás ingatlan hitelek esetében

 

Kifejezetten ritkán fordul elő a hitelátvállalás az ingatlanvásárlásnál, mert ennek a lehetőségét nem minden bank biztosítja jelzáloghitel esetén. Ha mégis erre lenne szükséged, akkor emiatt a feltételekről a kölcsönt eredetileg folyósító bankot kell megkérdezned.

 

A hitelt nyújtó bank ebben az esetben elvégzi majd a hitelbírálatot, meggyőződik a hitelképességedről, és ha minden feltételnek megfeleltél, akkor a hitel- és zálogszerződés módosításra kerül. Innentől kezdve gyakorlatilag átvállaltad a hitelt, és törlesztheted tovább az eredeti feltételek mellett.

 

Milyen esetekben nem lehetséges a hitelátvállalás?

 

Vannak olyan esetek, amikor a hitelátvállalás nem lehetséges. Ilyen az:

 

  • amikor a fedezetül szolgáló ingatlan végrehajtás alatt áll, hiszen a hitel felmondását követően kizárólag csak új szerződés köthető. 
  • amikor a lakáson közüzemi tartozás áll fenn. 
  • amikor az ingatlanra a NAV vagy egy magánszemély jelzálogjogot jegyzett be.

 

Hitelátvállalás az autóhiteleknél

 

Az autóhitel átvállalása azonos más hitelek átvállalásával: az eladó által felvett kölcsönt a vevő azonos feltételekkel átvállalja. Ha a két félnek sikerül megállapodnia, akkor a pénzintézet a vevő hitelképességét megvizsgálja. A vevőnek be kell mutatnia a kölcsön felvételéhez szükséges dokumentumokat és írásos kérelmet kell benyújtania a hitelátvállalási szándékról. Ha minden részlet rendben van, akkor az új ügyfélnek már csak szerződésmódosítási díjat kell fizetnie, majd a havi részleteket már ő fogja törleszteni.

 

A hitelátvállalásnak ugyan számos előnye van, de ha nem vagy elég körültekintő, akkor akár a hátrányokkal is találkozhatsz: Ezt elkerülendő minden szempontból vizsgáld meg az adott ügyletet, és dönts a tények figyelembevételével. Ha alaposan belemerülsz a feltételekbe, nem érhetnek kellemetlen meglepetések,

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!