Manapság már egyre gyakoribbá válnak a mozaikcsaládok, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egyszerű és stresszmentes lenne az új család élete, megszületése. Minden résztvevő, minden családtag számára új nehézségek jelentkezhetnek, ám természetesen a megoldásukra és ezáltal a fejlődésre is lehetőségünk nyílik.

 

A családterápia segíthet

 

Az Onlinepszichológus.net szakemberei által nyújtott terápia hatékony a problémák legyőzésében, s akár már az együttélésre való felkészüléshez is támogatást kaphatunk. Megoldás lehet a rendszerszemléletű családterápia, valamint a narratív terápia is. Nagyon fontos, hogy az elsődleges cél ezek során az új, közös kereteknek – vonatkozzanak azok anyagi, gyereknevelési vagy más kérdésekre – a meghatározása, valamint az, hogy lehetőség nyíljon minden családtag számára arra, hogy kifejezhesse az érzéseit és a gondolatait, úgy, hogy azokat valóban meghallják.

 

 hirdetes_400x285  

A kötődéselméletű családterápia is ezeken a dolgokon segít, miközben javul, illetve újjáépül a szülők és a gyerekek kapcsolata is, s még a depressziótól szenvedő kamaszoknak is képes hatékony segítséget nyújtani.

 

Érdemes előre felkészülni, amire lehet

 

Az első és legfontosabb lépés az, hogy átgondoljuk azokat a problémákat, amelyek ránk várhatnak, illetve biztosan várnak minket. A beszélgetés szükséges, hogy megtörténjék a felnőttek között, ugyanakkor a gyerekekkel is érdemes megtárgyalni a helyzetet. 

 

Számítani kell rá, hogy az eltérő nevelési stílusok hatással lesznek mind a család működésére, mind a gyerekekre, s az is előfordulhat, hogy a saját korábbi szokásaink és módszereink is változni fognak ezek következtében. Fontos tisztán látni azt is, hogy ez hatással lesz a gyermekekre is.

 

Érdemes beszélni arról is, hogy annak a félnek, aki gyerekekkel érkezik a családba – ha mindkét szülő így érkezik, akkor értelemszerűen mindkettejüknek -, fenn kell tartania a kapcsolatot az exével is, hiszen valószínűleg ő is időt tölt a gyerekeivel, s emiatt elkerülhetetlen a kapcsolattartás. Ennek is sokféle érzelmi hatása lehet, elsősorban az újdonsült szülőpár kapcsolatára nézve.

 

Gyakori konfliktusforrások a mozaikcsaládokban

 

Habár egyáltalán nem lehetetlen sikeres és boldog mozaikcsaládban élni, jobb, ha felkészülünk arra, hogy a kezdet nem lesz egyszerű. Sok esetben azonban segíthet, ha már az összeköltözés előtt van lehetőség arra, hogy kapcsolat alakuljon ki a családtagok között.

 

Persze ez sem lesz garantált hiszen az együttélés sokféle súrlódást rejt. A szülők maradjanak mindenféleképpen nyitottak a gyerekek felé, s arra is nagyon fontos odafigyelni, hogy a vér szerinti szülőnek jusson egy kis külön ideje a saját gyermekeire is. Ezen kívül fontos, hogy minden családtag nyíltan beszélhessen az érzéseiről.

 

Ideális, ha nem sürgetjük a dolgokat, hanem képesek vagyunk elfogadni a fejlődést és a kapcsolatok alakulását a maguk dinamikájában. Ha szükséges, a családterápia révén extra segítséget is kaphatunk mindehhez.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!