Nyitókép: Nívó cég

 

Az egyik legrosszabb, ami történhet az otthonunkat illetően az, ha egy nap arra érünk haza, hogy kiraboltak minket. Ilyenkor nemcsak tetemes anyagi kár keletkezik, hanem a lakhelyünkbe vetett bizalom is nagymértékben megrendül.

 

Mi lesz, ha máskor is betörnek? Netán akkor, amikor épp otthon vagyunk? Lehet, hogy meg is támadnak? Már tényleg a saját lakásunk négy fala között sem érezhetjük magunkat biztonságban? Sajnálatos kérdések ezek, de alighanem mindenkiben felmerülnek, akit akár egyszer is “meglátogattak” a betörők. 

 

Ezért célszerű inkább előre gondolkodni, és arra helyezni a hangsúlyt, hogy mivel védhetőek ki az efféle események.

 hirdetes_300x300  

 

Szereltessünk be biztonsági ajtót!

 

Egyedi bejárati ajtókból ma már nincs hiány a piacon, de ajánlott olyat választani, ami egyben betörésbiztos is, például a magyar Nívó cég által készített nyílászárókat. A biztonsági ajtók sokkal erősebb és masszívabb szerkezettel rendelkeznek, mint a sima műanyag társaik, nem véletlen, hogy sokuk MABISZ-minősítéssel is büszkélkedhet. 

 

 

A többpontos zárak, az acélból készült belső és keret ellenállóvá teszi őket a a feszegetéssel, rugdosással és a betörők által használt szerszámokkal (pl. feszítővas, csákány, kézi fúrógép) szemben, így ez az egyik, ha nem a legbiztosabb módszer a rablók távoltartására.

 

A biztonsági ajtókat ráadásul mind a családi házakba, mind a társasházi lakásokba be lehet építeni, így bármilyen típusú ingatlanban élünk, nem kell lemondanunk a védelmet jelentő nyílászárókról. 

 

Ne feledjük, hogy a betörők a minél könnyebb célpontokat részesítik előnyben, hisz jól tudják, hogy tilosban járnak, és a lebukás esélye igen nagy, így nem fognak egy ajtónál sokáig próbálkozni. Ha pár perc alatt nem járnak sikerrel, akkor jó eséllyel inkább odébb állnak, és keresnek egy könnyebben feltörhető házat vagy lakást. 

 

Soha ne hagyjunk kulcsot az ajtó közelében!

 

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy tartanak egy pótkulcsot a bejárathoz, ráadásul gyakran az ajtó közelében, olyan nyilvánvaló helyeken, mint a lábtörlő alatt, a virágcserép mögött vagy az ablakpárkány résében. 

 

Ez nagyon nagy hiba! Ezeket a “rejtekhelyeket” ugyanis a betörők is jól ismerik, és mielőtt nekilátnának a zár feltörésének, először a kulcsot próbálják megkeresni, hisz nekik is könnyebb, ha azzal jutnak be az ingatlanba. Tehát a tanulság: sose legyen kulcs a ajtó közelében! 

 

Minden családtagnak legyen saját kulcsa, amit mindenhová magával visz. A pótkulcsot pedig vagy tároljuk egy olyan biztonságos helyen, ahol tényleg senki sem keresné, vagy adjuk egy megbízható szomszédnak, akihez bármikor fordulhat az a családtag, aki esetleg elveszítette a sajátját.

 

Mindig zárjuk be az ajtót!

 

Hiába csak öt percre ugrunk le a kisboltba, vagy átfutunk a szomszédhoz, ennyi ideig se hagyjuk nyitva a bejárat ajtót, mert egy ügyes betörőnek pár röpke pillanat is elég. Zárjuk kulcsra, és vigyük magunkkal a kulcsot. Este, amint mindenki hazaért, szintén zárjuk be az ajtót, nehogy éjszaka bárki beosonhasson a tudtunk nélkül. 

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!