Nemrég alkalmam volt pár napot Dubajban tölteni. Nem olyan gyakran jut el oda az ember. Erről írtam egy kis összefoglalót a társaság nagy örömére. (Meg persze az enyémre is, hogy ne kelljen mindenkinek szóban elmesélnem;)

Hát mit mondjak. Szódavízzel elment. Tényleg csak azzal. Három nappal az indulás előtt azért utána olvastam, hogy mire számítsak. Aszongya: iszlám a fő vallás, alkoholt tilos fogyasztani, nőket nem lehet fényképezni. No, mondom, ez lesz a kéjutazás. Egyik falubeli ismerősöm pedig kiderítette, hogy Dubajban még a teveszart is Ferrarival hordják ki. Ilyen fontos információk nélkül tényleg ne utazzon ki az ember.

A repülőút, ami Bécsből már csak 5 és fél órát tartott, elég kellemesen telt. Nagyon jól felszerelt repülőszőnyeg volt. Az első négy órát végigsakkoztuk a kollégával. Először beleszaladtam egy csúnya vereségbe (nem tudtam, hogy tud sakkozni), de aztán a következő játékban egy korzikai nyitással szétkaptam, mint a versenybiciglit. Négy óra játék után szerintem egy cseppet megunta, hogy állandóan vesztésre áll. Nagyon színvonalas csaták voltak. Ezt az is bizonyítja, hogy a négy órába csupán három játszma fért bele.

Wien-Dubai route
Wien-Dubai route

Kiszállásnál rögtön tapasztaltuk, mit jelent az, hogy “úgy megcsapta, mint Surdát a forró szél”. Rögtön mondtam a havernak, hogy ez biztos a liter bor hatása lehet, amit bedobtunk a szőnyegen. De nem az volt, mert az elkövetkezendő napokban is állandóan éreztük, amikor a klimatizált épületekből kiléptünk a szabadba.

A repülőtéren a hotel taxisa várt ránk kezében egy táblával, meg a nevünkkel. Útközben mindkettőnknek adott ivóvizet, meg hideg vizes törülközőt. Kérdem a havertól: „Ez csak kézre van, vagy arcra is?” „Azt csinálsz vele, amit akarsz, akár a seggedre is teheted.” – mondta sokéves tapasztalattal… A sofőrhöz is volt egy testreszabott kérdésem, mégpedig, hogy véletlenül nincs-e söre a hűtőtáskában. De nem ragadott el a válasza.

Dubai's night
Dubai’s night

Amíg a hotel recepcióján vártunk, addig narancsdzsússzal és ismét hideg vizes törülközővel kínáltak meg bennünket. A hotel egészen kellemes volt, tetején egy kisebb medencével, amit alkalmunk volt ottlétünk alatt többször is kipróbálni. A csapoló hiányát az ott napozó félmeztelen orosz csajok tették elviselhetőbbé. Fogalmam sincs, hogy mennyi volt a szoba ára, a cég fizette, de rémlik, hogy elég olcsó volt, kb. 30 euró környékén lehetett reggelivel egy éjszaka két személyre.
hotel regent palace
hotel regent palace

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek egyik emírsége. Az ország 7 emírségből tevődik össze. A legnagyobb (kb. Csehország méretű) Abu Dhabi, a többi 6 sokkal kisebb. Dubaj területe 3,8 km2 és lakossága 1,5 millió. Itt lakik az ország népességének 33%-a. De a város 1,5 millió lakosa közül csupán 16%-a a helyi nemzetiségű (mármint egyesült arab emírségekbeli), a többi bevándorló. Többnyire indiai, pakisztáni, filippínó és kevéske japán. Szóval kozmopolita város, több mint 120 nemzettel. Hivatalos nyelve az arab, de angolul mindenki beszél. Lehet, hogy még a tevék is.

Uralkodója Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke, miniszterelnöke és védelmi minisztere egy személyben. Erre mondják, hogy jó családba született.

 hirdetes_810x300  

40 évvel ezelőtt még sehol sem volt a város. 1966-ban találtak itt olajat, és azóta hatalmas változáson ment keresztül. A legnagyobb fejlődést az utóbbi 10 évben produkálta (lásd a baloldali grafikonon – GDP növekedés). De aki azt hinné, hogy az emírség fő pénzforrása az olaj, az nagyon téved, mert gazdaságának csupán 5%-át!!! képezi az olajbiznisz. A maradék 95% turisztika, kereskedelem, szállítás, technológia (az ún. „négy T“ – Trade, Transport, Tourism, Technology), amit az alábbi jobboldali grafikon is hűen tükröz.

source:www.dubaitourism.ae
source:www.dubaitourism.ae

folyt. köv.

(A következőkben majd elmesélek pár történetet és bemutatok pár dubaji nevezetességet is. Az ínyenceknek feldobhatok pár képet a „tevés-sorozatból” is;)

Addig itt van három videó nézelődésnek:

Kávé a világ legmagasabb épülete alatt – sörük sajnos nem volt:(

Dubai éjszaka cseh hangaláfestéssel Škodából:

Tengerparti idill:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!