Június negyedike, a trianoni békeszerződés 90.-ik évfordulója közeledtével az egyes érdekcsoportok is mozgásba lendültek. Nagyban készülődnek már, ki így, ki úgy.

Nem titok, hogy a Slota féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS), melynek támogatottsága az utóbbi időben jelentősen csökkent, mindent egy lapra téve szintén erre a napra készül. Az, hogy a megemlékezés kapcsán a szlovákiai magyarok részről mi lenne az ideális taktika annak érdekében, hogy ne mi juttassuk parlamentbe Slotát, most más lapra tartozik. Úgy néz ki viszont, hogy formálódik  egy lehetőség, mellyel Magyarország területéről is megtámogatható a dolog.

Alojz Hlina polgárjogi aktivista, akiről máshol, de itt a Körképen is már több alkalommal szóltunk, mai posztjában eredeti ötlettel állt elő. Június negyedikén Budapestre készül lóháton, melyet  szimbolikus ajándékként át szeretne adni a hivatalos képviseletnek.

Állítom, hogy Slotáéknak semmilyen kampányra nincs szükségük, felesleges a pénzt szórniuk (…) Elég, ha kivárják

Alojz Hlina (Kép: Heti Válasz)
Alojz Hlina (Kép: Heti Válasz)
június 4.-ét, majd világosan elmagyarázzák nekünk, nem hozzáértőknek, hogy mi is a nagy helyzet. A mi szlovák férfijaink a régi időkben szintén Budapestre jártak. Ki parlamentet épített, ki papnak tanult. (…) Örülök annak, hogy most én magam is Budapestre mehetek, mint a szeretett Szlovákia büszke állampolgára.”

„Közös történelmünket több régi legenda övezi, melyek érzékenyen hatnak. A szlovákok soha nem adták el a földjüket egy fehér lóért. Épp ezért, ha ez a ló lenne az akadálya, akkor ellovagolok Budapestre, melyet szeretnék szimbolikusan nem vissza, hanem ajándékba adni. Nem tudom, milyen reakciókat vált ki mindez, de azt tudom, hogy ha június 4.-ét meghagyjuk a radikálisoknak a Duna mindkét  partján, nem lesz nyugalom”. Írja Alojz Hlina ma délelőtti posztjában.

A magunk részéről  annyit tennénk hozzá,  kérjük magyarországi bloggerkollégáinkat és az egyes hírportálok képviselőit, hogy ha csak tehetik,  karolják fel mediálisan ezt az eseményt. Alojz Hlina, ill. maga az ötlet megérdemli.

 hirdetes_810x300  

Ha június 4.-én nem Slotáról, hanem Alojz Hlináról szólnak majd a hírek,  behúzhatjuk magunknak a piros pontot. Máris kifogtuk a szelet Slota vitorlájából, máris sokat tettünk annak érdekében, hogy a primitív nacionalizmus és sovinizmus a júniusi választásokat követően kiszoruljon a szlovák parlamentből.

Ami minket illet, a fenti üggyel kapcsolatos mindenféle logisztikai támogatást, tolmácsolást, örömmel vállalunk.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!