Frissítve: 15:29, 2016.01.02.

 

Napjainkban egyre elterjetebb a testfestés, csak az Egyesült Államokban a népesség mintegy 15 %-a, tehát körülbelül 40 millió ember élt már a tetoválás lehetőségével. Ahogy a latoszogblog.hu összeállításában is olvasható, a tetoválás szó eredete a tatau polinéziai szóból ered. Tahitiből terjedt el, 1769-ben Cook hajóján jegyezte fel először ezt a szót Joseph Banks természettudós. Esztétikai funkcióján kívül társadalmi jelentősége is volt. 

 

Régen úgy tartották, varázserejük van vagy megóvják viselőjét a bajtól

 

 hirdetes_810x300  

A legkorábbi tetoválások Egyiptomban készültek. Sokszor hovatartozást, hitet, elért eredményeket is kifejeztek. A görögök rangjuk jelzésére, a rómaiak a rabszolgák megjelölésére használták. A perzsa és krétai kultúrán keresztül jutott el i.e. 2000 körül Kínába.

 

A nyugati kultúrából egy időre eltűnt a tetoválás, de keleten virágzott ez a szokás. Eleinte a bűnözők megjelölésére használták, később esztétikai szerepet töltött be.

 

Napjainkban komoly hagyománya lett a tetoválásoknak. Van aki csak poénból tetováltat, van aki szerelme nevét, vagy gyermeke arcképét „varratja” magára, vannak olyanok is, akik modern felfogásra hivatkozva kínai írásjelekkel díszítik testüket. Kétségkívül vannak szépnek mondható tetoválások, de sosem szabad elfelejteni, hogy amit egyszer magunkra festetünk, az nagy valószínűséggel örökre ott is marad, vagy csak nagyon nehezen, fájdalmasan és költségesen lesz eltávolítható.

 

zombie-boy-12-650x400c
Van, aki egész testét tetoválásokkal boríttatja, forrás: enspire.hu

 

Szovjet börtöntetoválások és jelentésük

 

A 19. és a 20. század elején használatuk illegálissá vált, így elsősorban a börtönökben a bűnözők között volt népszerű. Az 1960-80-as évek Szovjetuniójában a rabokat a tetoválásaik alapján ítélték meg. Ezek ugyanis elárulták az illető rangját, hovatartozását és az egyéb személyes jellemzőit. Nem volt mindegy az sem, hogy az egyes szimbólumok a test mely részére kerültek, mert ugyanaz a tetoválás különböző helyeken mást és mást jelentett.

Sokuk vallási jelképeket varratott magára. Nem feltétlenül a vallásosság miatt, hanem, mert a templom vagy a kolostor a tolvajok jelképe volt, a templomtornyok száma pedig a kiszabott ítéletek számát jelölte.

 

A templomtornyok száma az ítéletek számát jelképezi
A templomtornyok száma az ítéletek számát jelképezi, forrás factorialist.com

 

A vitorláshajó szintén tolvajt jelzett, mégpedig olyasvalakit, aki folyton a szökésen töri a fejét. 
A vitorláshajó szintén tolvajt jelzett, mégpedig olyasvalakit, aki folyton a szökésen töri a fejét, forrás: factorialist.com

 

A mellkasra tetovált szempár magasrangú bűnözőről árulkodott, aki a szemekkel jelezte társainak: „figyellek titeket!”. Ugyanez a szimbólum a hason viszont már homoszexualitásra utalt.

factorialist_emoji_russiontats2
Szemmel tartalak, vagy érdeklődöm irántad – nem mindegy, hogy ugyanaz a jel a test melyik részén található, forrás: factorialist.com

Rögtön kiderült, hogy profi bűnözőről van szó, ha valaki két nyolcágú csillagot viselt közvetlenül a kulcscsontja alatt. Ez a szimbólum a térden azonban azt jelentette, hogy az illető nem tiszteli a tekintélyt, nem hajlandó térdet hajtani előtte.

 

szovjettetkó2
Profi bűnöző, vagy a tekintély előtt meg nem hajló, forrás: factorialist.com

 

A csuklóra varratott, karkötőszerű tetoválás tulajdonosáról tudni lehetett, hogy több mint 5 évet ült börtönben.

 

szovjettetkó3
forrás: factorialist.com

 

Az erotikus tetoválások büntetésből kerültek a rabokra. Olyanok kapták, akik megszegték bandájuk becsületkódexét, együttműködtek a hatóságokkal, vagy veszítettek kártyajátékban.

 

factorialist_emoji_russiontats6
Ma már más jelentés miatt tetováltatják magukra az emberek, forrás: factorialist.com

 

A koponyát keresztüldöfő kés gyilkost, a torkot átvágó penge pedig bérgyilkost jelentett.

 

factorialist_emoji_russiontats7
Ma már a koponya-motívumot sem csak gyilkosok használják, forrás: factorialist.com

 

A fullánkok
A tetoválást a szovjet börtönvilágban ósdi villanyborotvával, a festéket pedig hamu, vizelet és égetett gumi keverékéből készítették. Veszélyes kaland volt ez a fertőzések miatt, amelyekbe olykor-olykor bele is halt a páciens. Ilyen viszonyok között nem meglepő, ha a jó tetováló felértékelődött, és az sem, hogy a rabok igyekeztek átjutni abba a börtönbe, ahol a fullánkokat (tetoválóművészeket) őrizték.

factorialist_emoji_tatHeader
Nem biztos, hogy mindig az elképzelésünknek megfelelő tetoválás kerül a bőrünkre, forrás: factorialist.com

 

A tetoválások ilyen szigorú szabályrendszere mellett az sem volt mindegy, hogyan kerültek rá valakire a szimbólumok. Jobban járt az, aki tetteivel érdemelte ki a tetoválását és nem önhatalmúlag csináltatta, mert olyankor a többi fogoly arra kényszerítette a csalót, hogy törött üveg segítségével vágja ki a jogtalan tetoválását.

 

A teljes írás ide kattintva érhető el.

 

forrás: men.hu, hirado.hu, latoszogblog.hu, korkep.sk

nyitókép: factorialist.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!