Április 9-én tölti be 90-ik életévét Hugh Hefner, a Playboy-márka alapítója és uralkodója. Vállalkozását 22 évesen indította, azóta már több mint hatvan esztendő telt el, és a Playboy a világ egyik legismertebb márkanevévé nőtte ki magát.

 

Stag Party-ból Playboy

 

A Playboy magazin eredeti címe „Stag Party” (Legénybúcsú) volt, de egy másik, már létező magazin, a Stag képviselője felkereste Hefnert, és kifogásolta a címet. A felmerülő alternatívák között szerepelt a „The gentlemen’s club” elnevezés is, azonban legvégül a Playboy mellett döntöttek, ez Alex Mills javaslata volt.

 

 hirdetes_810x300  

A playboy-nyuszi logót a magazin első művészeti vezetője, Art Paul tervezte meg. Saját szavaival élve azért választotta, mert „humoros asszociációkat kelt a szexualitással kapcsolatban”, valamint „vidám és játékos”. Az első vázlatokon a nyuszi sokkal rajzfilmszerűbb volt, tetőtől talpig megjelent, öltönyt viselt vagy házikabátot. Saját bevallása szerint Paul körülbelül egy fél órát foglalkozott vele.

 

330px-Pb1253
Az első Playboy magazin címlaplánya Marilyn Monroe volt. A kép eredetileg egy naptár számára készült. (Kép: Wikipedia).

 

A magazin első száma 50 ezer példányban kelt el. A csúcs a hétmilliós példányszám volt a hetvenes években, a válság közepén ez 1,5 millióra apadt. Ahogy a biznisz beindult, Hefner egyre több üzletbe vágott bele.

 

2016-tól nincs több meztelen kép a Playboyban

 

Az internet térhódítása a Playboy magazinra is kihatással lett, ekkor a magazin vezetői rájöttek, már nem számít kuriózumnak egy ruhátlan nő fotója, az interneten ugyanis ingyen is könnyen elérhető bármilyen szexuális tartalom, a lap pedig ezzel nem akar versenyezni. A számok is ezt a véleményt támasztják alá: a lap az 1970-es években még 5,6 millió példányban kelt el, mára viszont alig 800 ezerben. 2016 tavaszától így úgy döntöttek, eltűnnek a meztelen női képek a Playboy magazinból.

 

A Playboy cégben 2011 óta Hefner csak kisebbségi tulajdonos, 34 százalékot birtokol, szemben a Rizvi Traverse Management nevű vállalat 60 százalékával. Azóta Hefner csak a cég alkalmazottja, és a Playboy-villát is csak bérli évi jelképes 100 dollárért.

 

Három házasság, négy gyerek

 

24Hugh-Crystal
Hugh Hefner és felesége, a 60 évvel fiatalabb Crystal Harris (Kép: mid-day.com)

 

A Playboy-vezérnek eddig három házassága volt. 1949-59 között Mildred Williams volt a felesége, 1989-ben feleségül vette Kimberley Conrad playmate-et, és legvégül 2012 házasságot kötött a 60 évvel fiatalabb playmatel Crystal Harrisel. Heffnernek összesen négy gyereke van, még első és második házasságából.

 

Arra a kérdésre, hogy hány nő volt az életében Heffner azt válaszolta: „Ezer körül, ebben biztos vagyok” – hozzátéve, hogy „amikor nős voltam, sosem léptem félre”.

 

b4780ef998d3993f547981869333501c
„Szia, én vagyok Hugh Hefner” – amikor Hugh Hefnert arról kérdezték, mi a kedvenc csajfelszedős dumája.

 

Amit még Hefnerről tudni kell

 

1. Hefner arról híres, hogy fél életét lengén öltözött, nyuszi füles lányok társaságában töltötte.

 

2. Hefner alapítványa a szexuális elnyomás és a cenzúra ellen is harcolt. Pénzelte a Roe kontra Wade pert, amelynek a végén legális lett az abortusz Amerikában. Adományozott a szexuális felvilágosító oktatás számára.

 

3. 1985-ben stroke-ja volt, ami után visszavett a tempóból, és lánya, Christie vette át a cég irányítását.

 

4. Hefner a világ legrégebb óta hivatalban lévő főszerkesztője (idén lesz 63-ik éve).

 

5. Övé a világ legnagyobb magánkézben lévő fényképalbum-gyűjteménye. A 2643 kötetet külön alkalmazott kezeli, archiválja, tisztítja, rendszerezi, egy külön az albumoknak fenntartott szobában.

 

6. Ha nem is ismerték még el Guinness rekordnak, a Playboy a világ egyik legismertebb márkaneve, amiről a világ népességének 97 százaléka hallott már.

 

Index.hu/Velvet.hu/Wikipedia/

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!