Nyitókép: foodnavigator.com

 

Teljesen megváltozott minden. Az emberek mindennapjait és a gazdaságot illetően is. A nyitás időszaka ugyan lassan elkezdődik, de az emberek kétszer is meggondolják, mikor mozduljanak ki otthonaikból. Bevásárlásaikat azonban mégiscsak el kell valakinek intéznie…

 

Az üzletek környékén is minden más. Az utóbbi időben ritkán láttunk olyat, hogy sorakozni kellene az élelemért. Az élelmiszerek között hiánycikkek jelentek meg. Vajon, mikor volt ilyen legutóbb? Addig bele sem gondolunk, amíg mindezt saját bőrünkön meg nem tapaszaljuk…

 

Élesztő, liszt, rizs, tésztafélék, kristálycukor… Volt, hogy hiába kereste az ember, napokig nem lehetett kapni. Költői kérdés marad, hogy csak a raktárakból nem tették-e ki a polcokra, hűtőkbe vagy az üzletekben sem volt belőle? Hiszen mindenhol azt hallottuk, az élelmiszeripar fel van készülve az efféle időszakra, semmiből sincs hiány. A mindennapok mégis mást tükröztek.

 hirdetes_400x285  

 

Fotó: Körkép.sk

 

A koronavírus-járvány szinte feje tetejére állította a bevásárlásainkat. Változott a szokás, hiszen mostanság ritkábban megyünk üzletbe, de ha igen, kosarainkat készletekkel is megrakjuk.

 

Az emberek igyekeznek egészségesen táplálkozni, hiszen immunrendszerünkre, szervezetünk megfelelő működésére mindennél nagyobb szükségünk van. De vajon mi a teendőnk?

 

Kép: welovebudapest.com

 

 

Papp Andrea táplálkozástudományi szakember szerint vásárlás közben figyelembe kell venni embertársainkat is, s nyugodtan mérlegeljük, mire van valójában szükségünk.

 

Kép: welovebudapest.com

 

A szakemberek szerint ennek eldöntésére a következő szempontok szolgálnak:

 

  • készítsünk zöldséges ételfajtákat,
  • legyen egy napirendünk kialakítva,
  • tartsuk szem előtt a túlevés rizikójának csökkentését,
  • tudatosság a vásárlás közben (annyit vegyünk, amire ténylegesen szükségünk van),
  • előzzük meg az élelmiszerek pazarlását.

 

Fontos, tehát, hogy továbbra se rakjuk meg a kosarainkat olyan termékekkel, amit talán sosem használunk fel és a szavatossági idő lejárta után legfeljebb a hulladék között végzik. Figyeljünk arra, hogy mindenből jusson másoknak is. Ne halmozzuk fel a toalettpapírt vagy a fertőtlenítőszereket sem. Ez utóbbiak ára alapjáraton úgyis az egekbe szökött.

 

Kiábrándító, hogy vannak olyanok, akik épp most, az embertpróbáló időszakban szeretnének „meggazdagodni”. Sokszor olyanoktól elszedve a pénzt, akiknek alig van bevételük, vagy épp nincs is már…

 

Kép: welovebudapest.com

 

 

Kérdéseinkre az elárusítók elmondták, hogy rendkívül zavaró az emberek türelmetlenkedése, és ahogy mindenért a másikat okolják. Még akkor is, ha épp technikai okokból leáll a pénztárgép. Több boltos is elmondta, hogy ezekben a hetekben különösen rengeteget dolgoznak. A munkájuk mennyisége szinte megduplázódott, annak ellenére, hogy vasárnaponként zárva tartanak. Vannak napok, amikor hullafáradtan érkeznek haza…

 

Az emberek manapság már picivel kevesebbet vásárolnak, de az üzletesek tapasztalai szerint a járvány beköszöntekor és húsvét előtt szinte tűrhetetlen állapotok uralkodtak az üzletekben. Nincs ez másképp a hosszúhétvége előtt sem, hiszen április utolsó napján rengeteg ember tartott nagybevásárlást, gyakran egymást lökdösve, tekintet nélkül a másikra. Tisztelet a kivételnek.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Az idő előrehaladtával ugyan lassan világszerte feloldják a koronavírus-járvány miatti szigorításokat, de mozgásszabadságunk továbbra is korlátozásva marad.

 

Továbbra is fontos az elővigyázatosság, hiszen a fertőzésveszély még ugyanúgy fennáll. Tudatosítsuk, hogy a vírus nem szívódott fel, itt van közöttünk. A napokban több egészségügyi dolgozóval is értekeztünk, akik elmondták, meggyőződésük, hogy a COVID-19 még nagyon sokáig itt marad köztünk.

 

„Meg kell tanulnunk együtt élni vele!” – mondták. Jó, ha a bevásárlásaink során is gondolunk erre.

 

Laky Erzsébet

Forrás: Körkép.sk/welovebudapest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.