Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Két elszánt, fiatal egyetemista, akik belefáradtak abba, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyekben nincs benne a szív, a lélek és a szeretet. Mert nem ők alkották. Egy napon azonban jött az ötlet. Mi lenne, ha….?

 

E céltudatos, nyárasdi pár idővel úgy döntött, hogy valami különleges ajándékkal lepi meg szeretteit. Így készült el az első kézműves szappanuk. A tipikus, kozmetikumokat imádó nő és a vegyészetet tanuló férfi, Frühwald Karin és Görföl Attila lassacskán megnyitották kis műhelyüket. Őket faggattam a kezdetekről, elképzeléseikről, termékeikről…

 

Interjú

 hirdetes_810x300  

 

Mivel dolgoztok jelenleg?

 

Frühwald Karin (Továbbiakban FK): A legújabb termékeink között van a szilárd samponunk és hajkondicionáló, illetve az ásványi alapú fényvédőnk. Már mindegyiket árusítjuk is. Erre vagyunk a legbüszkébbek.

 

 

 

Látom, elégedetten tekintettek egymásra.

 

FK: Igen (kisebb nevetés). Erre vagyunk a legbüszkébbek, hiszen rettentő sokáig tartottott a szilárd sampon és kondicionálónk kifejlesztése. A kondicionáló főleg Neked tartott sokáig, mert te állítottad össze a receptet. Inkább rád bíztam (nézett közben párjára). Nem beszélve a fényvédőről…

 

Görföl Attila (továbbiakban GA): Megközelítőleg két és fél hónapot vett igénybe.

 

FK: Nem gondoltuk volna, hogy ennyi ideig tart. Mindez azért, mert nem működnek azok a receptek, amelyek a világhálón találhatóak.

 

GA: Ki kell találni, összeállítani, eközben kitapasztalni, hogy mi-miképp működök. Hónapokig csinálod, míg végül előállsz a kész termékkel.

 

 

Miképp kezdtetek bele ebbe az egészbe?

 

GA: Én vegyészetet tanulok, otthon vagyok a kémiában, vegyiparban. Így mertünk belekezdeni.

 

Valójában a legelején úgy kezdtük, hogy karácsonyi ajándékot akartunk adni a nagyszülőknek, anyukáknak. De már nem akartunk mindenféle csacskaságokat vásárolni. Ezért készítettünk szappant.

 

 

FK: Kis levendulás szappan volt

 

Tetszett is az ajándékozottoknak és nekünk is. Majd kisebb olajokat, szappanöntő formát vettünk és ezeket használtuk, míg végül egy egész rúd szappant nem csináltunk.

 

 

Öröm emlékezni. Igaz? Olyan lelkesen emlékeztek vissza, hogy az embernek megjön a kedve harcolni az álmaiért.

 

FK: Köszönjük Erzsike. Ez nagyon jól esett.

 

GA: Igen, ezt jó hallani. Biztatunk mi is mindenkit, és köszönjük. Végül csináltuk még egy másik szappanrudat, majd idővel két-három újabb fajtát. Párat elrontottunk, kidobtunk. Később úgy voltunk vele, hogy bizony folytatjuk.

 

FK: Ezek hónapokig tartó folyamatok voltak, míg rengeteg próbálkozás által eljutottunk a kész termékhez. Fontos volt, hogy a párom tudja, kiismerje a hőmérsékletet, vagyis kiismerte. A folyamat minden egyes mozzanatát tudni kell.

 

 

Karin, neked honnan jött az elszántság, hiszen nem ezt a területet tanulod?

 

FK: Ketten ötleteltünk. Kiindulva abból, hogy számtalan kozmetikumot használok. Sokmindent kipróbáltam. És ugye közelgett a karácsony… az ajándékozás ideje. Végül mondtam Atinak, hogy Te, mi nem tudnánk valami ilyesmit alkotni? Én meg ugye nő vagyok, érdekelnek a jó minőségű kozmetikumok, gondoltam idővel hozzátanulok. Így is lett.

 

 

 Milyen alapanyagokkal dolgoztok?

 

GA: Minden, amit itt látsz (mutat a termékekre) növényi zsírokból és olajokból van. Pont ez volt a lényege, hogy semmi se legyen mű.

 

Egyetlen egy alapanyagunk van állati eredetű. Az a méhviasz, amit az ajakbalzsamokba teszünk.

 

FK: Nekünk nagyon fontos a természet. Ezért még a csomagolást se kedveljük, tehát csak minimálisat alkalmazunk.

 

 

Hogy kell elképzelni, milyen módszerekkel tevékenykedtek? Sokféle terméket látok itt, ahogy a piacokon is. Milyenek is vannak?

 

FK: Igen. Van szilárd samponunk, fürdősónk, különféle szappanjaink, ajakbalzsamok, univerzális balzsamunk, fürdőbombánk is.

 

GA:. A felsoroltakon kívül a kínálatukhoz tartozik még a dezodor vagy a fényvédő, amiről már beszéltünk.

 

 

Mit kell tudni erről a mostani, limitált kiadásban lévő fényvédőről?

 

FK: Ez tényleg a mostani nyári szezonra készült, teljesen természetes alapú, ami  csak egy pici réteget hagy meg a bőrön.

 

GA: Sikerült tényleg a legminimálisabbra kifejlesztenünk. Egy rögtön száradó, teljesen felszívódó fényvédőt megalkotni szinte lehetetlen, mert a fizikai fényvédő, amit muszáj ezekbe a termékekbe rakni, hagy maga után icipici réteget.

 

 

 Mi a tapasztalat, mennyire van érdeklődés a termékeitek iránt?

 

FK: Örömmel és büszkén mondhatjuk, hogy egyre keresettebbek. A családtagjaink, a barátaink is rendszeresen kipróbálják a termékeinket.

 

GA: Így igaz. De azért hozzáteszem, még kezdők vagyunk, kevés tapasztalattal…

 

 

Eddig is csak vegán termékeket vásároltátok?

 

FK: Egyáltalán nem. Mindent kipróbáltam. Bevásároltam, sosem néztem az összetevőket.

 

 

Szeretnétek további termékeket megalkotni?

 

FK: Mindenképpen. (mondta örömmel)

 

Mik a tapasztalataitok, hogy viszonyulnak az emberek a vegán termékekhez?

 

FK: Hova tovább egyre jobban hisznek bennük és a hatásukban..

 

GA:  Én azt látom, hogy egyre jobban jön vissza a divatba. A korombeliek, a mi generációnk már tudatosabban vásárol. Legalábbis sokaknál ezt tapasztalom.  A fiatalabbakat is meg akarjuk célozni termékeinkkel. Sőt, költséghatékonyabbak is, hiszen a 60 grammos szilárd samponunk kitesz 400 ml sampont.

 

FK: Majdnem két flakon… És főleg nyáron nagyobb a samponfogyasztás.

 

 

Hol találkozhatnak veletek az érdeklődők, potenciális vásárlók?

 

FK: Személyesen akár a termelői piacokon. Rendszeresen járunk a csiliznyáradira, a tallósira, a gútaira, de a nagyfödémesire is.

 

GA: Néhány piacra nagyon nehéz bejutni. De igyekszünk mindenhol jelen lenni. Termékeink rendelhetőek a FB-oldalunkon keresztül is.

 

 

Milyen céljaitok, elképzeléseitek vannak a jövőt illetően?

 

GA: Szeretnénk még további termékeket készíteni és megörvendeztetni vele vásárlóinkat.

 

FK: Így van. És reméljük a piacokon is találkozunk. Bátran jöjjenek oda hozzánk, vagy keressenek minket a Facebook-oldalunkon keresztül. Szívesen beszélgetünk, vagy akár a választásban is segítünk. Köszönjük a bizalmukat.

 

Köszönöm a beszélgetést. Öröm volt itt lenni. Én biztosan törzsvásárlótokká válok. További kitartást és elszántságot kívánunk Nektek, hogy minden célotokat elérjetek.

 

Köszönjük.

 

Laky Erzsébet (fotó, interjú)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.