Nyitókép: Elek Lívia

 

Egy őszi, borongós napon kerestük fel az örökmozgó, izmait karbantartó fiatal édesanyát. Hobbijához és életmódjához hűen a súlyoknál találtuk őt. Erőteljesen edzett. A mindig mosolygós, lelkiismeretes edző boldogan fogadott minket és máris mozgásra, sportolásra buzdított.

 

A dunaszerdahelyi Elek Lívia lelkesen tornázik, odafigyel életmódjára, izmai növekedésére. A beszélgetés közben arra összpontosított, hogy mi magunk is picit belekóstoljunk az edzésbe. A háromgyermekes édesanya őszintén vallott a kezdetekről. Életútja, kitartása és elszántsága mindenki számára motiváló…

 

Mikor tornáztál utoljára? 

 

 hirdetes_810x300  
Épp az interjú előtt. Az életemben ez szinte nélkülözhetetlen. Viszont minden nap nincs rá módom a család miatt. Számtalan egyéb teendőm elvégzése után edzőként is dolgozok. Gyermekek mellett nem kivitelezhető a mindennapi torna. Viszont heti két-három alkalommal igen. Fontos, hogy saját magamra is visszafordítsam az energiát, ismereteimet. Csak így lehetek hiteles.

 

Ezek szerint nekünk sem szükséges mindennap tornáznunk?

 

Ez szétbontható. Vannak a fanatikusok, az ügyfelek, akik heti két-három alkalommal fitneszterembe járnak. És végül van a hébehóba tornázók csoportja. Elméletileg jó lenne minden egyes nap a testnek és a léleknek egyaránt.

 

Manapság egyre gyakrabban hallunk panaszt hát-, nyak- és ízületi fájdalmakra.
Mindenképpen segíthet e téren a torna. Ha gerincről beszélünk, ott van a nyaki-, a háti- és ágyéki csigolyarész. Az emberi vázrendszer egy stabil, fix pont. Ha ez elromlott, nehéz kiküszöbölni. S ha netán műtétre kerül sor, az már sosem lesz olyan, mint eredetileg. Tornával lehet javítani, de visszaállítani az emberi vázrendszert gyakorlatilag lehetetlen.
Muszáj tornázni. Léteznek kiváló erősítő tornák hátra, kimondottan a hátgerinc izmainak pici részeire. Leszögezem, erre időt kell szánni. És türelmesen, kitartóan dolgozni. Nem feledni! Sajnos, a mai világban lusták az emberek – tisztelet a kivételnek.

 

Az edzés alapja tehát a türelem. Jól értem?
Mindenképpen. Vannak emberek, akik a kifogásokat keresik. Viszont vannak a jobb közérzetért, a fájdalmak ellen tenni akarók is. Tévhit, hogy csak edzőteremben lehet jól tornázni. Otthoni környezetben is bárki nyugodtan erősíthet. Az sem indok a torna kerülésére, hogy nincs súlyzó, stb. Akár még literes, teli flakonnal is megoldhatóak a gyakorlatok (mutatja).

 

Miért jönnek elő ezek a fájdalmak?
A mozgáshiánytól is jelentkezhetnek. A séta, a gyaloglás nem egyenlő egy erősítő tornával. Az a baj, hogy sokan irodában dolgoznak. Egész nap szinte csak ülnek. A fej lehajtva és bemerevedik a nyaki rész (közben mutatja.) Az ember nem áll fel átmozgatni magát, nyújtózni, hanem abban az egy pózban dolgozik egész nap. Itt a baj! Az izmok elengednek, mert eleve előre van engedve a váll, döntve a nyak és máris húzódik a gerinc.
Te magad sokat mozogsz. A gyermekeidet is erre neveled?
Igen. Most vagyunk a tornára való nevelés időszakában. Én vagyok úgymond a fitt ember a családban, és a gyerekeket is már noszogatom, hogy mozogjunk. A legnagyobb már heti kétszer eljár tornázni, a középső nem igazán szereti ezt a hangos zenét, a sok embert, viszont a kicsi örökmozgó.
Fókuszban a hátizom
A hátizom erősítése életünk minden terén pozitívumokat eredményez. Te is így véled?
Mindenféleképpen ajánlott a hát tornája. Sokszor nem is akarnak az emberek elmenni edzőterembe, mert az részben luxus. Viszont meg kell fontolni, mivel azért az teljesen más, mint  otthon tornázni. Ott vannak ugye a tornagépek. Otthon hajlamos mindenki arra, hogy más elfoglaltságot keressen.
Vélekedés az edzőtermekről
Mi a véleményed Lívi arról, hogy sokan idegenkednek az edzőteremtől?
Ez a baj, hogy nagyon sok ember azt vallja, hogy nézni fognak, mit fognak majd rólam gondolni, kinevetnek, pedig abszolút nem így van. Mindig azt mondom a vendégeimnek is, hogy ez így működik. Rám kell figyelni. Senki sem azért jön ide, fizeti be a belépőt, esetleg a személyi edző munkáját, mert a másikat szeretné nézni. Ezeket ki kell zárni. Egyszerűen mindenki tornázni jön, erősödni és önmagáért akar tenni.
Minden kezdet nehéz
Te miért kezdtél el tornázni?
Hűha (mosolyog)! Ez fogós kérdés. Alapsuliban tornáztam. Középsuliban már felmentést kaptam. Botrányos, de így van. Utána úgy voltam, hogy barátnőmmel fiatalkán eljártunk edzőterembe. Majd telt az idő és a harmadik gyermekünk után azt mondtam mikor belenéztem a tükörbe, hogy rosszul vagyok önmagamtól. Se lelkileg, se testileg nem éreztem jól magam. Én örökké maximalista voltam, s elszántan magam, hogy valamit tenni kell. Ezután bejelentkeztem egy edzőhöz, aki érezte, hogy több van bennem….
Míg a kezdetekkor mélyponton voltam, idővel apránként láttam a változást. És minél többször mentem tornázni, annál inkább azt éreztem, jó ott nekem. Szeretek tornázni. Ez vagyok én. A családom is látta rajtam a pozitív változást… Mivel éreztem, hogy én ezt akarom, bejelentkeztem egy ilyen iskolába. Online tanulás volt gyakorlattal fűszerezve. Heti több napon át. Ahhoz, hogy ezt végigvittem, kellett a szerető családom.
Milyen tudást adott a képzés?
Elmondhatom, hogy nagyon sokat. Hálás vagyok a „tanároknak”. A szakmai gyakorlat is sokat adott. Győrben végeztem. Igaz, ezt az időt megvontam a szeretteimtől. De igyekeztem pótolni. És a boldogságom, a pozitív változásom fontos volt nekik. Valójában OKJ-s végzettségem lett. Bár ez véleményem szerint semmit se jelent, ha tudás és hozzáértés nincs hozzá.
A kiváló fitnessedző titka
Gratulálunk. Ez szép eredmény Információink szerint nagyon kedvelnek Téged fitneszedzőként az ügyfeleid/tornázni vágyó emberek. Azt is megtudtuk, végtelen a türelmed; sőt mi több, még a hozzád tornázni járó emberek lelki erejét, kitartását is erősíted  Elárulod, mi a titkod?
Fú! Picit zavarba jöttem, de örülök, hogy elegedettek a munkámmal. Nem is tudom. Talán, mert szeretem amit csinálok. Ez teljesen én vagyok. Szeretek az emberekkel foglalkozni, köztük lenni. Én mindenkinek adok esélyt. A torna alatt is mindenkihez másképpen viszonyulok, kötődök. Mindenkinek kell segíteni, lelkifröccsre sokaknak van szüksége. És azáltal, ahogy a tornázóim hónapok után látják a pozitív változást, jobban is érzik magukat, én is boldog vagyok.
Minden nap úgy jövök munkába, hogy szeretem a munkámat. Valójában a munkám a hobbim.
Hogy kell elképzelni, miképp áll össze egy edzés nálad?
Elsőként egy megbeszélést tartunk. Elmondom kerek perec az illetőnek, hogy én ezt tudom, ezt tudnám ajánlani, ezek a lehetőségek. Soha nem mondtam senkinek, hogy ezt inkább ne. Azt vallom, mindent ki kell próbálni, csak így érhetünk célt. Egy egészséges emberrel sokkal könnyebb foglalkozni, ezért vállal sok edző csak ilyet. A napi munkám előre megtervezem, miután átgondoltam, kivel mit fogunk csinálni. Nagy felelősség is a miénk. Például egy gerincbetegnél mindent felelősségtudatosan, figyelembe véve a gondjait, kell foglalkozni vele.
Csoportosan is tornáztatsz?
Én nem. Jobban szeretem, ha csak egy személyre kell összpontosítanom. Természetesen nincs bajom a csoportos edzéssel, de ez nem én vagyok, általa nem lennék saját magammal szemben lelkiismeretes. Még talán a páros edzést bevallálalom, pl. két testvérét.
Örömet hozó siker
Mi a legnagyobb sikered  Lívi, edzőként?
Sikerként élem meg mindenkinél az elért eredményt. Az örömeiket. Ha csak a szülés után lévő anyukákat nézem, minden egyes mínuszos centi a derékből, combból, ahogy a lement kilogrammok is. De ugyanúgy az egyre erősödő vendégem öröme is siker számomra. A megjelenő kis izmok, vagy hogy egyre többet bír tornázni… A vendégeim őszinte nevetése is siker. Mert látom, jól érzik magukat.
Ha önmagamat nézem, nagy sikerem a szülés utáni fogyásom, hogy a mélypontból egészen a boldogságig jutottam…
Mi a terved, álmod a munkád terén?
Hat, ahhoz, hogy én valamit kitűzzek célomul, sok mindennek kell megtörténnie. Olyan vagyok, hogy ha valamit akarok, teszek érte, el is érem. Kitartó vagyok. Hatalmas célom egy saját konditerem, ahol teljesen másképp állítanám össze a belteret, berendezések listáját…
Terveim kötött szerepel az is, hogy részt vegyek egy problémás hátgerinccel foglalkozó képzésen.
Köszönöm a beszélgetést. Sok sikert és boldog, elégedett vendégeket kivánunk neked.
Köszönöm szépen és a lehetőséget is. Mindenkit buzdítok arra, hogy tornázzanak. Higyjék el, hogy érdemes. S, ha kedvet kaptak, térjenek be edzőterembe.
Szöveg: Laky Erzsébet
Foto: Elek Lívi

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.