Nyitókép: eipa.eu

 

A járvány erősödése újra bezártságot eredményezett. Ez negatívan hat a testünkre és lelkünkre, ami hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. A tudósok szerint napi néhány perc mozgás is elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

 

Kevesebb mozgás, több üldögélés. Ez vár ránk a lockdown ideje alatt. Ráadásul, ha valaki megszokta az edzőteremben való edzést, vagy bármilyen más, például csoportos testmozgást, egy ideig ezeket valószínűleg nem fogja tudni megvalósítani. Az otthoni bezártság azonban nem azt jelenti, hogy lustálkodnunk kell. Igaz ugyan, hogy a négy fal között nehezebben szánjuk rá magunkat a mozgásra, de talán mindenki talál 11 percet arra, hogy mozogjon, s ezáltal fittebb legyen.

 

 

 hirdetes_300x300  
Ajánlott a napirend összeállítása: (Kép: hogarmania.com)

 

Állítsa be a napirendjét

 

A rendszeres napi fizikai tevékenység megkezdésének első lépése a napirend megtervezése. Keljen fel ugyanabban az időben, és tartson egy kis szünetet a koronavírus miatt otthon végzett munka (home office) közben. Szánjon időt a munkára, a házi munkára, a családra, de önmagára is.

 

Bizonyított és bevált módszer, hogy fontos ugyanazt az időpontot betartani az otthoni edzéshez. Utána már mindegy, hogy reggel, ebédidőben vagy este indul-e majd az ember edzeni. A test és az elme tudni fogja, hogy amikor eljön, mondjuk a 18:00 óra, akkor torna következik. Ezzel kiküszöbölhetőek a kifogások is.

 

Mozogjon minden egyes nap! (Fotó: www.heart.org)

 

11 perc

 

Egy oszlói egyetemen tanulmánya szerint már napi 11 perc edzés után is az eredmények nemcsak a testen, hanem a pszichén jelentkeznek. Megközelítőleg 40 000 önkéntes vett részt a kutatásban, amely megerősítette, hogy bármennyit is ülünk naponta, utána 11-35 perc sport meghosszabbítja az életet, és pozitív hatással van a mentális egészségre.

 

A tudósok szerint ez a mozgás egy hétköznapi séta is lehet, de ha az ember  kizárólag otthon akarna edzeni, akkor írja be az internetes keresőbe a „11 minutes workout” kifejezést és rengeteg ötletet meríthet a gyakorlatsorokhoz, akár időzítővel is, így nem kell még a tizenegy perceket sem stopperolnia.

 

Körkép.sk/TA3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.