Nyitókép: Körkép.sk/Viola Melinda

 

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az újrahasznosítás.  De hiába van a hulladék osztályozásának jelentősége népszerűsítve, sokan figyelembe se veszik. Pedig az emberek egyre több szemetet termelnek…

 

Fantáziadús kézművesek próbálnak a kialakult helyzeten enyhíteni. Közéjük tartozik Viola Melinda is. A szórólapokat, újságot összegyűjtve látványos és hasznos termékeket készít, pl. neszesszereket, retikülöket. Ennek kezdeteiről, a workshopokról és a terveiről is faggattuk a bősi származású, jelenleg Párkányban élő kézművest. 

 

Látom ezeket a színes fonal-szerűséget. Mire jók?

 hirdetes_300x300  

 

Ezek papírhulladékok, lejárt újság, szórólap, könyve lapjai. A hajtogatás után a külső felülete tűnik úgy, mintha fonal lenne.

 

Mi az alapanyag?

 

Az alapanyag maga a papírhulladék, de a csomagolóanyag-maradék, tapéta vagy a szalagfüggöny anyag is szuper anyag a termékeimhez.

 

Ötletes neszesszerek is készülnek.

 

Honnan jött az ötlet, hogy retikült készítsen?

 

Magát az ötletet egy kreatív börzén láttam, ott egy workshop alkalmával tanultam meg a technika alapjait ékszerkészítésen át, a többi munkafolyamatot pedig autodidakta módon, az internet segitségével.

 

Kedveltek a színes táskák, de keresett a fekete-fehér is.

 

Miért éppen ilyen színeseket?

 

A színek attól függnek, milyen újságot, katalógust használok. Maga az újság színes.

 

Úgy tudjuk, eco táskakészítő workspopot is tart. Erről mit kell tudni, a jelentkező mit vigyen magával?

 

Fontosnak tartom a technika továbbadását. Egy ilyen workshopon egy kis neszesszert készitünk. Én mindent biztosítok, a jelentkezőknek csak meg kell jelenniük. Ahhoz hogy beleférjünk a 4 órás időtartamban, nekem a fél neszesszert előre el kell készítenem, hogy a végén egy kész neszesszert tarthassanak a kezükben, és minden munkafolyamatot át tudjak adni.

 

Munkámmal csökkent munkaképességűeket, autizmussal és fogyatékkal élőket foglalkoztatok. Célom egy közösségi műhely létrehozása felvidéki városokban.

 

Pillanatkép egy workshopról.

 

Hogyan értékelik az eddigi munkásságát?

 

Elmondhatom, hogy nagyon jól. Egyre több az érdeklődő a worshop iránt is. Emellett sikernek könyvelem el, hogy több vállalkozói versenyen is sikeresnek értékelték a munkásságomat, illetve a média is pozitívan állt hozzá.

 

A nők álma egy egyedi táska.

 

Mi az álma a további munkásságában?

 

Szeretnék a lakásdekor felé is nyitni, illetve más hulladék anyagmaradékokkal kísérletezni.

 

Aki a pirosat szereti, még az is talál kedvére valót.

 

Köszönöm a beszélgetést, minden jót kívánunk Önnek.

 

Én is köszönöm, hogy felfigyeltek a munkásságomra. Jó egészséget kívánok mindenkinek, az érdeklődőket pedig várom a worshopokon.

 

Valaki egy asztali díszt is kért.

 

A táskák még „öltöztetnek” is.

 

Laky Erzsébet

Képek: Körkép.sk/Viola Melinda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.