Számos kockázatot rejt a gyerekek túlzott energiaital-fogyasztása - Körkép.sk
Egészség

Számos kockázatot rejt a gyerekek túlzott energiaital-fogyasztása

A magas koffeintartalom miatt a gyerekek túlzottan „felpöröghetnek”.

Nyitókép: dpa via Aerzteblatt.de

 

Az energiaitalok fő célja, hogy javítsák a koncentrációt és segítsenek felpörgetni a szervezetet, de a bennük található összetevők káros egészségügyi hatásokat okozhatnak, ami különösen veszélyes a fiatalok és a gyermekek szervezetére.

 

Az energiaitalok sokkal több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé, ezért sokkal könnyebb átlépni a koffeinfogyasztás mértékének biztonságos határát. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 milligramm koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 milligramm koffein nem okoz egészségügyi problémát.

 

Ezt meghaladva azonban előfordulhat szívdobogás, megnövekedett vérnyomás, megnövekedett pulzusszám és szívritmuszavar is. Azonban a koffeinérzékenység egyénileg eltérő, ezért előfordulhat, hogy valakinél az általános határértékek alatt is jelentkeznek az egészségügyi problémák.

 

A magas koffeintartalom miatt a gyerekek túlzottan „felpöröghetnek”, ami álmatlanságot okoz, továbbá nehezebben tolerálják a környezetüket, mert a fiatal szervezetük érzékenyebb a koffeinre.

 

Az energiaszint megemelésének jobb módja is van, mint az energiaital elfogyasztása, érdemes kipróbálni néhány egészségesebb alternatívát, ami megnöveli a test energiaszintjét és segíti a koncentrációt. Ilyenek a fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó csipegetni valók, mint például egy alma vagy egy szelet magas kakaótartalmú étcsokoládé.  Ha általánosságban figyelünk a tápláló étkezésre, eleget alszunk és rendszeresen mozgunk, akkor az energiaszintünk is javulni fog.

 

A 18 év alatti korosztály sokszor az íze miatt fogyasztja az energiaitalt, üdítőként tekint rá. Próbáljuk más folyadékkal helyettesíteni, például vízzel, vagy ha édeset kívánunk, akkor teával.

 

Hirado

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket