John Ronald Reuel Tolkien 1892. január 3-án született egy dél-afrikai kisvárosban, Bloemfontainben, ahol az apja katonai szolgálatot teljesített. Miután anyjával és öccsével Angliába költözött, a birminghami King Edward’s kollégiumban kezdte meg tanulmányait 1900-ban

 

 A hobbit története öt világrész gyermekeit hódítja meg

 

Nyolc évvel később már oxfordi diák; egyetemi évei alatt megnősül, majd bevonul, és a francia fronton megsebesül a somme-i ütközetben. A háború után nem igazán tud mihez kezdeni; egyetemi oktatóként, később professzorként tevékenykedik az oxfordi, majd a leedsi egyetemen; szótárt szerkeszt, tanulmányokat ír, és egyre szorosabb szálak fűzik az ó- és középangol nyelvhez. Talán ez buzdítja arra, hogy nyelveket találjon ki, amelyeket a „tündék”, vagy „tündérek” beszédének nevez.

 

 hirdetes_400x285  
c352817a908bdf10fe0e825ed46a58c9
Fotó: pinterest.com

 

Néhány év múlva balladákat ültet át a korának megfelelő angol nyelvre, magyarázó jegyzetekkel látja el őket, majd gyermekeinek készült meséit adja ki. A gyermekregények sorába tartozik A hobbit is (Magyarországon A babó címmel jelent meg). Itt lép színre először Zsákos Bilbó, Tölgyfapajzsos Thorin, és Gandalf. A hangnem új és derűs, a történet öt világrész gyermekeit hódítja meg. Zsákos Bilbót pedig együtt emlegetik a két, szintén Angliából érkezett mesehőssel: Micimackóval és Alice-szal.

 

A Gyűrűk Ura kötelező olvasmány lett 

 

A kiadó a folytatás reményében keresi meg a szerzőt. Tolkien el is kezd írni valamit, ami „egyre nőtt mesélés közben, míg végül a Nagy Győrűháború története lett belőle, sok utalással a megelőző idők még régebbi történetére„. A Gyűrűk Ura-trilógia (The Lord of the Rings) utótörténetét sok helyütt megírták már; minden addigi könyvet felülmúló sikerén túl átformált egy irodalmi irányzatot, műfajt és kultuszt teremtett, esztéták és írók nőttek fel rajta. A lengyel gimnáziumokban kötelező olvasmány, és sok más országban is tanítják. És még egy, nem elhanyagolható szempont: a nyilvánosság ekkor találkozott először Tolkien világával.

 

Gyűrűk Ura új, angol kiadását (harminc évvel az első után) a következő szlogennel hirdetik: „Az angolul beszélő világ két részre oszlik: azokra, akik már olvasták a Gyűrűk Urát, illetve azokra, akik el fogják olvasni.

 

ringstrilogyposter
Fotó: lotr.wikia.com

 

Gyűrűk Ura második, átdolgozott és függelékekkel ellátott kiadása után zajos, siker nélküli idők következtek Tolkien életében. Meseregények, tanulmányok, és a háttérben immáron ötven éve alakult Númenor, Aman és Középfölde története. Tolkien régi álma vált volna valóra a könyv megjelenésével, de a kiadó George Unwin minduntalan visszautasította, mondván, hogy ennek a műnek minden fejezetéből inkább könyvet kellene írni. Az áttekintő kötet sosem készült el.

 

Tolkien felesége halála után romló egészséggel Bournemouth-ba költözött, majd 1973. szeptember 2-án, nyolcvankét évesen meghalt. Az idők során sírja zarándokhelynek, jegyzeteit rejtő íróasztala pedig aranybányának bizonyult.

 

Forrás: kozepfolde.uw.hu

Nyitókép: out-the-box.fr

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!