14 év alatt mintegy 10 ezer nővérrel lett kevesebb Szlovákiában. Ez körülbelül a harmada azoknak, akik 2014-ben a legutóbbi adatok szerint a szlovák egészségügyben dolgoztak.

 

Vagy nyugdíjba mentek, vagy külföldön találtak munkát, vagy a tanulmányok befejezése után nem maradtak a kórházakban.  Ha nem sikerül megállítanunk a csökkenő tendenciát, akkor az egészségügyi középiskolákat tömörítő társulás szerint 10 év alatt 8 ezer fővel csökkenhet a nővérállomány az országban.

 

Tomáš Drucker (Smer-jelölt) egészségügyi miniszter a nővérfogyást leginkább hatásköreik bővítésével szeretné megállítani. A szakemberek szerint azonban ez nem elég. Ha nincsenek magasabb fizetések, akkor vagy elmennek, vagy más szakmát választanak.

 

  hirdetes_300x300   

Elszomorító a helyzet

 

Szlovákiában az OECD legutóbbi tanulmánya szerint 2014-ben ezer lakosra alig 5,8  nővér jutott. A régióban csak Lengyelországban rosszabb a mutató, az európai átlag 8,4 nővér 1000 lakosra. A helyzet azért is elszomorító, mert ez az arány 2000-ben még 7,6 volt, vagyis 14 év alatt kettővel csökkent az ezer lakosra jutó nővérek száma.

 

A Szlovák Nővérkamarát vezető Iveta Lazorová szerint ennek az a következménye, hogy például a belgyógyászaton a nővérekre 15 helyett 30 páciens jut, ezen kívül hiányzik a szükséges személyzet is mellőlük – mint az egészségügyi asszisztensek vagy betegszállítók.

 

A nővérek létszáma Európa egyes államaiban. forrás: sme.sk

 

A nővérhiány egyik legfőbb oka, hogy 20 év alatt 66 százalékkal csökkent az egészségügyi középiskolákban érettségizők száma. A 2014-es felmérés adatai szerint 31 ezer nővérből mindössze 2500 volt 30 évnél fiatalabb, a nővérek átlagéletkora 47 év , 10 ezer nővér pedig már 50 évnél is idősebb. Lazorová szerint ukrán nővérekkel nem lehet pótolni a hiányt, ugyanis nem teljesítik az EU-s irányelveket, a bolgár, román nővérek pedig inkább a gazdagabb európai országokban vállalnak munkát.

 

Magasabb fizetés, jobb körülmények

 

Az INEKO intézet elemzője, Dušan Zachar, az Orvosok Egyesületének vezetője, Peter Visolajský és Iveta Lazorová szerint is nagy probléma az alacsony bérezés. A nővérek bruttó bére az elmúlt évben 716 és 848 euró között mozgott.

 

Visolajský a bérekről szóló utolsó egyeztetésen megkérdezte a kórházigazgatókat, ki engedné meg közülük a saját nejének, hogy ilyen körülmények között és ilyen fizetésért dolgozzon. Senki nem válaszolt. A nővérek ezért inkább Ausztria felé fordulnak, ahol jóval kevesebb beteg jut rájuk, ápolónőként legfeljebb 1-2 és 15 napot kell csak dolgozniuk egy hónapban amiért 800 – 1500 euró közöttt összeget kapnak tisztán.

 

Svédországban ez az összeg még magasabb, ott havi 2400 eurós bevételre számíthatnak. Zachar szerint a nővérek bérezését egyénileg kellene megoldani, vagyis a munkájuk minősége alapján kaphatnának emelést. A problémán az is sokat segítene, ha szélesebb jogkörökkel rendelkeznének és világosan meg lenne adva, hogy pontosan mi is a dolguk.

 

Drucker: Szélesebb jogkörökkel a magasabb bérekért

 

Az egészségügyi minisztérium azzal tenné vonzóbbá a nővérek munkáját, hogy kibővítené a nővérek hatáskörét, amijobb pénzügyi értékeléshez vezethet. Az elképzelés szerint a nővéreket végzettsége alapján osztályoznák és értékelnék, bővítenék hatáskörüket is.

 

Visolajský azonban szkeptikus az ötlettel kapcsolatban. Szerinte egyáltalán nem valószínű, hogy egy tapasztalt nővér, aki korábban az intenzív osztályon dolgozott és most Ausztriában törődik egy beteg idős emberrel, hazatér csak azért, mert a minisztérium engedélyezi, hogy inzulint is szúrhat.

 

SME.sk/Körkép.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!