Kempelen Farkas feltaláló, polihisztor 283 éve, 1734. január 23-án született.

 

Az utolsó polihisztorok egyike volt
Az ír származású bevándorló szülők gyermeke Pozsonyban született, tanulmányait szülővárosában, majd Győrben, Bécsben és Rómában végezte. Az utolsó polihisztorok egyike volt, jártas a művészetekben, a természet- és mérnöki tudományokban, nyolc nyelven beszélt és verselt, emellett szorgos hivatalnokként szolgálta a Habsburgokat.

Fotó: Patentovat.sk

Huszonegy évesen latinról németre fordította Mária Terézia törvénykönyvét, 23 évesen már udvari tanácsos, 25 évesen a magyarországi sóbányák felügyelője lett. Megtervezte a pozsonyi vár vízvezetékét, a schönbrunni kastély szökőkútrendszerét, és megoldotta a budai Vár vízellátását. Ő készítette a budai Várszínház terveit, és irányította a kivitelezést. 1789-től a bécsi Művészeti Akadémia tagja volt.
Tökéletesítette a gőzgépet, megszerkesztette a turbina ősét, írógépet konstruált vakok részére, mozgatható betegágyat készített a himlőben megbetegedett császárnő részére, talán ennek is köszönheti, hogy nemesi rangra emelték. 1798-ban, 43 évi szolgálat után nyugdíjazták, megkapta a Szent Római Birodalom Lovagja címet.

 

Élete végén I. Ferenc császár megvonta járadékait, így a 18. század egyik legragyogóbb elméje szegénységben halt meg 1804. március 26-án Bécsben.

hirdetes_starlux810x300

 

Sakkautomatája kora legnagyobb szenzációja lett
Számtalan találmánya közül kortársait beszélőgépe és sakkozó automatája nyűgözte le legjobban. Kempelen 1791-ben adta közre Az emberi beszéd mechanizmusa című tanulmányát, amellyel megalapozta a tudományos igényű fonetikát. Elméletének igazolására huszonkét év alatt elkészítette gyermekhangon megszólaló, a hangképző szervek működését utánzó masináját.

 

Fotó: femina.hu

Sakkautomatája, amelyet gyermekjátéknak, mechanikai tréfának nevezett, kora legnagyobb szenzációja lett. Az 1769-ben bemutatott, töröknek öltöztetett emberi alak alacsony szekrény mögött, egy széken ült, és az előtte lévő sakktáblán játszott. Az egész világot bejáró gépezet olyan ellenfeleket győzött le, mint Napóleon, II. Frigyes porosz király és Edgar Allan Poe. Az automatában törpe lapult (ez mára bebizonyosodott), de a játékost olyan zseniális mechanikai és optikai trükkökkel tudta elrejteni, hogy az ajtók kinyitásakor csak fogaskerekek látszottak. A titkot Kempelen életében senki sem tudta leleplezni, a szerkezet 1854-ben elégett.

 

Forrás: mtva.hu

Nyitókép: cyberneticzoo.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!