Tavaly leginkább a devizák gyengülése és a terrorveszély turbózta fel a turisták költéseit világszerte – írja az Origo. Sem a hideg, sem a politika nem tartotta vissza a nyaralókat.

 

Mexikó

 

A külföldi látogatók 24 százalékkal több pezót költöttek Mexikóban tavaly, mint előtte, olvasható ki a WTTC adataiból. Az ország turizmusa jól járt azzal, hogy gyengült a pezó, ezért a hotelszobák árai és az egész utazási csomag jóval olcsóbb lett a külföldiek, főként az amerikaiak számára. A árfolyam nagyot esett Donald Trump amerikai elnökké választása után. Trump bejelentette, hogy falat építtet a határra, és a vámmentes kereskedelmi egyezmény, a NAFTA újratárgyalását is kilátásba helyezte. Ennek dacára a mexikói turizmus tovább erősödött, miután a külföldi turisták 382 milliárd pezót, 20,1 milliárd dollárt költöttek 2016-ban.

 

 hirdetes_810x300  
Mexikóváros. kép: Unitravel

 

Izland

 

A legészakibb sziget lakói szívesen látják azokat a turistákat, akik a hideg és a barátságtalan időjárás ellenére is idelátogatnak. A turisztikai költések izlandi koronában számolva 27,5 százalékkal bővültek tavaly. Ez komoly lökést adott a gazdaságnak, amely öt százalékkal nőtt tavaly az IMF adatai szerint. Izland magas színvonalú kampányokkal és speciális utazási ajánlatokkal csábította a turistákat. A transzatlanti járatoknál olyan átszállásokat ajánlottak a légitársaságok, amelyek magukban foglaltak néhány napos izlandi tartózkodást. Az északi fény ígérete és a bálnafigyelés segített az országnak, hogy 373 milliárd koronát, azaz 3,4 milliárd dollárt költsenek a turisták.

 

 

Ciprus

 

A Földközi-tenger keleti részén fekvő Cipruson a nyaralók 17 százalékkal többet költöttek tavaly, mint 2015-ben, 2,6 milliárd eurót, vagyis 2,8 milliárd dollárt. A turisták egyebek mellett azért döntöttek a sziget mellett, mert számos más európai helyszínhez képest sokkal kisebb a terrorveszély.Franciaországban például a támadások következtében hét százalékkal csökkentek a költések.

 

Azerbajdzsán 

 

Baku. kép: azernews.az

 

Azerbajdzsán, Oroszország és Irán szendvicsében a Kaszpi-tenger partján, 71 százalékkal növelte turizmusból származó bevételeit 2016-ban.Mint Mexikó esetében, ez is javarészt annak köszönhető, hogy a gyengébb árfolyam felhajtotta az iparágat.Az azeri deviza 2015-ben és 2016-ban végbement gyengülése jelentősen leverte az árakat a külföldi turisták számára – magyarázta Rochelle Turner, a WTTC igazgatója.  Az ország 4,6 milliárd manat, 2,7 milliárd dollár bevételt ért el a külföldi turisták költései révén. Az ország előtérbe tolta a turizmus fejlesztését, hogy így vészelje át az olajár esése miatt elszenvedett veszteségeit.

 

origo.hu
borítókép: Global Traveler

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!