2005. április 2-án röviddel fél tizenegy után megszólaltak a vatikáni harangok. Az egész világ megrendülten vette tudomásul Karol Józef Wojtyla, azaz II. János Pál pápa halálának hírét.

A katolikus egyházfő közép-európai idő szerint 21 óra 37 perckor távozott az élők sorából. Ekkor már csaknem félszázezres tömeg virrasztott és imádkozott a Szent Péter téren.

 

A rekordok pápája

 

II. János Pál volt a legtöbbet utazó pápa, 104 külföldi látogatása során 129 országot keresett fel, több mint egymillió kilométert tett meg a Föld körül, azaz több mint háromszor tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot.

 hirdetes_400x285  

 

Fotó: cafeblog.hu

Pápaságának több mint 26 éve alatt számos elődjének rekordját döntötte meg. Ő a huszadik század leghosszabb ideig uralkodó pápája, a 264 katolikus egyházfő közül csak három ült hosszabb vagy ennyi ideig a pápai trónon – Szent Péter (Kr.u. 64/67-ig), IX. Pius (1846-1878) és XIII. Leó (1878-1903).

 

Mindenkinél több szentet (482) és boldogot (1338) avatott, 232 bíborost nevezett ki, és több mint 1000 audienciát tartott, hívők tízmilliói előtt több mint 3300 beszédet tartott.

 

Megreformálta a kánonjogot, a katolikus egyház törvénykönyvét, elkészíttette az új katolikus katekizmust, a vallásoktatás egyetemesnek szánt kézikönyvét. Tizennégy enciklikát, 15 apostoli felhívást, 11 apostoli konstitúciót és 44 apostoli levelet adott ki az egyház és az emberi lét alapvető kérdéseiről.

 

 

A pápa, aki bocsánatot kért az egyház bűneiért

 

A pápa nagy álma a keresztény egység megteremtése volt, ezen az úton megtette az első lépéseket. A pápa bocsánatot kért a katolikus egyház múltbéli bűneiért, többek között a zsidóüldözésért és Galilei meghurcoltatásáért. A katolikus egyház fejeként fellépett a kommunista rendszerek ellen és törekedett az Észak-Dél ellentét feloldására is, szót emelt az emberi jogokért.

 

Anyanyelvükön köszöntötte híveit

 

A lengyelen kívül kitűnően beszélt franciául, angolul, spanyolul, németül, olaszul, beszélt más nyelveket is, és a hívőket rendszerint anyanyelvükön köszöntötte – így magyarul is. Beszédeit maga írta, s az addig használatos “pápai többes szám” (MI) helyett az egyes szám első személyt (ÉN) használta.

 

Fotó: múlt-kor.hu

 

II. János Pál “az emberiség morális lelkiismereteként” gyakran hallatta szavát a minden embert érintő nemzetközi kérdésekben. A pápa sohasem tagadta meg gyökereit: lengyel hazája iránti szeretetét, a népi hagyományokban gyökerező Mária-tiszteletet, a munkásként szerzett tapasztalatokat, a lengyel zsidók deportálásának elítélését és a kommunizmus elleni harcot.

 

Csodával határos módon túlélt egy merényletet

 

Több mint húsz alkalommal kíséreltek meg ellene merényletet, a legsúlyosabbat, amikor 1981. május 13-án a római Szent Péter téren a török Ali Agca közvetlen közelről lőtt rá, csak csodával határos módon élte túl. Egykori merénylőjének háromszor is megbocsátott.

 

II. János Pál pápát, a katolikus egyház szabályai szerint két elismert csoda után, 2014. április 27-én szentté avatták.

 

Forrás: hirado.hu

Nyitókép: alfahir.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!