Kóbor János, a Kossuth- és Liszt-díjas Omega együttes énekese, alapító tagja ma ünnepli 74. születésnapját.

 

Szögre akasztotta a gitárt, és az éneklés mellett döntött

 

1943. május 17-én született Budán. Édesapja és édesanyja arra számított, hogy sportoló lesz belőle, mert gátfutásban szép eredményeket ért el, de egy sérülés miatt fel kellett adnia ezt a tervét, s így kötött ki a zene mellett. A József Attila Gimnáziumban együttest szerveztek a diákok, ahol sorshúzással döntötték el a felállást, így lett Kóborból gitáros. Csak öt évig lógott nyakában a hangszer, aztán végleg az éneklés mellett kötött ki. Rekedtes, kemény tónusú hangját soha nem képezte, csak autodidakta módon.

 

 hirdetes_400x285  

Építészmérnöki diplomát szerzett, s közben egyre jobban „elmerült” a zenében. A műegyetemisták zenekara 1962. szeptember 23-án lépett fel először Omega néven a BME várbeli kollégiumában. Kezdetben a zenekarvezető Benkő László többet énekelt, mint ő, de aztán letette a ritmusgitárt és az együttes frontemberévé vált. Az Omega műsora 1967-ig angolszász számok hangzáshű interpretálásából állt.

 

Fotó: nlcafe.hu

 

Az Omega jól csengő névvé vált Európa-szerte

 

1967-ben kezdődött az Omega második korszaka, ekkor lépett be hozzájuk Presser Gábor billentyűs, aki invenciózus zeneszerzőnek bizonyult, a dalok szövegét pedig Adamis Anna írta. Számaik felkerültek a sikerlistákra, és megjelent a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című albumuk, az első nagylemez, amelyet magyar beategyüttes készített. A slágerlisták alapján 1968 végén az Omega már vitathatatlanul második volt az Illés mögött a magyar beatzenekarok sorában.

 

Megjárták a beat őshazájának számító Angliát, ahol a Decca cég Red Star néven kis- és nagylemezt adott ki velük. 1970-ben a tokiói Yamaha-fesztiválon a Gyöngyhajú lány című daluk különdíjat kapott, mindenütt sikerrel léptek fel. 1971 tavaszán azonban Presser és a dobos Laux váratlanul elhagyta az együttest, de új alapokon, szívós munkával sikerült az Omegának talpra állnia, sőt megújulnia. 1973-ban a nyugatnémet Bellaphon lemezcég hároméves szerződést kötött velük, amit aztán öt évvel meghosszabbítottak. Az Omega jól csengő névvé vált Európa-szerte, világsztárokkal játszottak együtt, s olykor a slágerlistákon meg is előzték őket.

 

Fotó: origo.hu

 

A zenekar kisebb kihagyásokkal szinte folyamatosan dolgozik, számos hazai és külföldi színpadon láthatták a rajongók az Omegát és a színpadot jellegzetesen laza mozgásával keresztül-kasul bebarangoló hosszú fürtű rockbálványt.

 

Forrás: mtva.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!