Sok fiatal számára örök kérdés a hétvégék vagy a szabadidős programok tartalmas eltöltése. Nem volt ezzel másképpen Fógel Dávid (25) és gyermekkori jó barátja Riedly Dénes (23) sem. A két ipolysági fiatalember Magyarországon folytatta tanulmányait. Míg Dávid Gödöllőn mezőgazdasági mérnök-képesítést szerzett és jelenleg a magiszteri fokozatért tanul, addig Dénes a budapesti Corvinus egyetemen gazdasági informatika szakának harmadéves hallgatója.

 

Mivel mindkét fiatalember hétvégéi eseménytelenül zajlottak, esetleg számítógépes játékok órákon át való játszásával, Dénesben megfogant a gondolat, hogy valami hasznosabb, tartalmasabb tevékenységgel kéne múlatni az időt. Egy beszélgetés alkalmával jött az ötlet, hogy mivel Dénes nagymamájának parlagon hever majd 1600 négyzetméteres termőföldje Tesmag határában és mivel Dávidhoz amúgy is közel áll a mezőgazdaság, mi lenne, ha gazdálkodnának?

 

 

 hirdetes_810x300  
Munkálatok, Dávid.
Szemben a Börzsöny

 

A két baráti kéz összecsapott a munka nagy része elkezdődött. Bár ekkor még konkrét tervek nem voltak és a család is mosolyogva szemlélte az eseményeket. A két fiatal a hozzájuk illő fiatalos lendülettel majd három hónapos kemény fizikai munkával megtisztította a gazzal benőtt területet.  Ekkor döntötték végleg el, hogy olyan tevékenységet fognak folytatni, ami nem igényel napi törődést, mint például az állattenyésztés.

 

Ötvenkét szilvafa lett elültetve, amit a napokban másik ötven, főleg körte és almafa követ. A fő vezérmotívum a hazai betegségekkel és időjárással ellenálló tájfajták telepítése volt.

 

Az első ötven szilvafa

 

A srácok jövőbeni tervei közt szerepel a szomszédos elhagyatott telkek megvétele és rendbetétele. Sajnos, a falusi emberekkel nem mindig könnyű egyezségre jutni, sokan dacból sem válnak meg a számukra már használhatatlan földdarabtól.  A modern kor követelményeinek szellemében már most igyekeznek egy brandet kiépíteni. Tavaly a szomszédos magyarországi Kemencéről 1600 kiló szilvát vásároltak amelyből itt a Felvidéken 105 liter pálinkát főzettek, melyek saját ellátott címkével kerültek palackba.

 

 

Lényegében a pálinkából befolyó pénzből tudják finanszírozni a vállalkozásukhoz szükséges anyagi fedezetet. Dávid a facebookon megalapította a Fógi gazda nevű csoportot, ahol minden elvégzett munkáról képek kerülnek fel egy rövid kis leírással. Itt aztán a többi taggal együtt megvitatják a munkafolyamat során elkövetett esetleges hibákat, véleményt cserélnek, vagy egyszerűen csak ösztönzőleg hatnak egymásra. Míg a kezdetekben egymásra voltak utalva, azóta már többen megfordultak a földjükön, hogy egy kis munkával kivegyék a részüket.

 

 

Arra a kérdésemre, hogy el tudják-e képzelni a jövőt hogy csak ebből éljenek életvitelszerűen, a válasz egyértelmű volt. Mindkettőjük számára fontos az, hogy itthon maradjanak és ne külföldön keressék a boldogulást. Felfogásuk szerint a kétkezi munkával is meglehet élni tisztességesen és az sem másodlagos, hogy Dél-Szlovákia mindaddig marad meg magyar szülőföldünknek, amíg az emberek nem máshol keresnek boldogulást, hanem szembe nézve az élet mindennapi nehézségeivel itthon valósítják meg a magyar jövőt.

 

Fógi gazda

 

Csak így és ennek a vezérgondolatnak a mentén érdemes továbbhaladni. Addig, míg léteznek ilyen fiatalok, akik példát mutatnak másoknak, addig van remény egy olyan jövőre a Felvidéken, ami elhozza a régen várt magyarság feltámadását.

 

Dian Csaba

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!