Új Ebola fajt fedezett fel egy amerikai kutatócsoport Sierra Leonében. A nyugat-afrikai denevérfajok vérében megtalált kórokozóról még nem sokat tudunk, annyi bizonyos laboratóriumi körülmények között képes megfertőzni emberi sejteket.

 

A hetvenes évek közepén, 1976-ban Szudánban fedezték fel az Ebola vírusgenuszba tartozó első kórokozót, majd ugyanabban az évben Zairében a másodikat. A Sierra Leonéban felbukkant új fajjal (vírusok esetében nem beszélhetünk klasszikus fajokról, de az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél) együtt immár hatra nőtt az ismert Ebola fajok száma.

 

Az ebola-vírus betegségként (EVB) ismert, vérzéses lázzal járó kórképet négy fajuk okozhat, közülük a Zaire ebola-vírust tartják a legveszélyesebbnek. A mindmáig legnagyobb kitörést 2014-ben Nyugat-Afrikában regisztrálták, Guineában, Sierra Leonében és Libériában majd 30 ezer embert fertőzött meg a Zaire vírus, a betegek 40%-a belehalt. A fertőzés Európába majd az Egyesült Államokba is átgyűrűzött, ahol két halálos áldozata is volt.

 

 hirdetes_810x300  

A vírust két, a szubszaharai Afrikában sokfelé előforduló denevérfaj vérében találták meg. Az afrikai denevérek tipikus hordozói, ezenkívül néhány főemlősben figyelték meg a kórokozót, emberszabásúakban nem. Ők, az emberhez hasonlóan megfertőződnek az ebola-vírustól, mind közegészségügyi, mind természetvédelmi szempontból komoly kihívások elé állítva ezzel a szakembereket.

 

 

A klasszikus, legtöbb vírusfertőzésnél előforduló influenzaszerű tünetekkel (láz, torokfájás, izomfájdalom) kezdődő betegség lappangási ideje általában 10-15 nap, az első tünetek megjelenése után pár nappal alakulnak ki az igazán komoly keringési és véralvadási zavarok. Az Ebolva vírusok a legvirulensebb kórokozók közé tartoznak, csak direkt kontaktussal, vér vagy egyéb testnedvek útján terjednek. Állatról emberre a fertőzött állat elfogyasztása vagy harapás útján kerülhet a kórokozó.

 

A Bombali vírusnak keresztelt új fajjal kapcsolatban még rengeteg kérdés vár megválaszolásra. A vírusvadász PREDICT projekt munkatársai arról már meggyőződtek, hogy a kórokozó képes emberi sejteket megfertőzni, Tracey Goldstein a Californiai Egyetem patológusa kiemelte, a vírusnak „megvan minden eszköze arra, hogy behatoljon az emberi sejtekbe”. Azt azonban még nem tudjuk, okoz-e ebolavírus betegséget, ehhez további kísérletekre van szükség.

 

Pomichal Krisztián

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!