Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Utunk ezúttal az egyik felső-csallóközi községbe vezetett. Pontosabban Légbe, ahol egy kedves, vidám, változó ízvilágot kedvelő séfhez mentünk, aki nagy szeretettel fogadott bennünket.

 

A nagyszerű főztjeiért már számos díjat és címet elnyert légi szakács a konyhában érzi a legjobban magát. Legyen szó levesről, húsfélékről, kocsonyáról, de akár egyszerű előételről, Bódis Róbert mindig nagy kedvvel fog a készítésükbe. Szabadidejében ha kell, még kolbászt is tölt. Családja, barátai mindannyian szeretik Róbert főztjét, aki az étkek készítése mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

 

A Bódis Róberttel készített interjúnk során így nemcsak a főzőmester mindennapjaiba, hanem a fesztiválszervezéssel kapcsolatos terveibe is betekintést nyerhettünk.

  hirdetes_300x300   

 

 

 

Milyen étellel lepte meg legutóbb a családját?

 

Legutóbb egy fantasztikus, ágyban készített krumplis laksa finomsággal álltam elő számukra.

 

Kép: Laky Erzsébet

 

Jól hangzik. Ez milyen étel?

 

Ebben kétfajta sajtot, majd sonkát lereszelek, amit felaprított petrezselyem-zöldjével gazdagított vajjal összekeverek. Ezt a tölteléket a kiformázott háromszögletes tésztába töltöm, és végül egy zsírozott serpenyőben kisütöm….

 

 

Melyik ízvilág a kedvence?

 

Ízvilágom? Minden, a fő, hogy ízletes legyen. De van egy kivétel, és ez a gyümölcsleves. Igaz, hogy elkészítem, de én nem szeretem.

 

 

Mit szeret a leginkább főzni, van olyan, ami kiemelhető?

 

Leginkább a gulyásféléket, a csülkös babgulyást. De szívesen készítek töltött káposztát, székelykáposztát is. Szóval sorolhatnám, mert nincs olyan, amit nem szeretek főzni (mosolyog).

 

Bográcsfőző-verseny és szórakozás Pozsonyeperjesen – Képekkel

 

Van saját receptje?

 

Saját recept a tojásos lecsó, amit reggelenként a kedvesem elé rakok, fokhagymás pirítós kenyérrel. Tudni kell rólam, hogy néha a konyhai illat ébreszti a családom… (mondta büszkén, csillogó szemekkel az örömtől.)

 

 

Mindenkivel előfordul, hogy nem tudja, mit is főzzön. Ön hogy dönti el, mit fog készíteni?

 

Nagyon egyszerű, nálam ezek a gondok nem léteznek, nem is léteztek. Hogy miért? Mert minden vasárnap előre elkészítem úgymond a következő heti étlapot az adott körülményekhez.

 

 

Honnan ered a főzés iránti szeretete?

 

Édesanyám gyerekkoromban sokszor befogott a konyhai munkába… Ekkor kedveltem meg a konyhában való szorgos tevékenykedést, a családnak való szeretetteli főzést. Szeretnék én is olyan szeretettel főzni, ahogy azt ő tette!

 

Családias piknik és szórakozás Felső-Csallóközben

 

Miképp vált ilyen elismert szakáccsá?

 

Célom mindig az volt, hogy a munkámban a lehető legjobban szerepeljek, európai szintű eredményekkel. És ezt sikerült elérnem.

 

 

Hol főzött legelőször nyilvánosan?

 

Először 2012-ben volt, egy tál kirántott szeletet, ahol a Cordon Bleu volt a legmenőbb. Ezt gyorsan kellett elkészíteni. A köret selymes saláta volt.

 

 

Hogy érte el, hogy népszerű zsűrivé vált?

 

Valójában ez a sokéves munkám értékelése. Főleg a hozzáállásom, a főzés szeretete, rendje, a bőséges higiénia betartása, és a gasztronómia alapanyagjainak, valamint az ízvilág felismerése voltak segítségemre ebben. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt elértem.

 

Kép: Laky Erzsébet

 

A főzés-szeretetét egy nagyszerű eseménnyel is összeköttötte, ahol Önnek köszönhetően már a Körkép.sk is járt. Honnan jött a légi rendezvény megszervezésének ötlete?

 

Az ötlet, úgy jött, hogy egy nagymama kérését teljesítettem. Egy beteg kisgyermek megsegítése volt a kérés, hogy tudják őt orvosi kezelésekre hordani. Ekkor döntöttem úgy, hogy segítek egy gulyásfesztivállal egybekötött jótékonysági koncert megszervezésében. A megvalósítás után a kis Sebasztian 1 012 euróval lett meglepve és így tovább járhatott rehabilitációra, Poszonyba, aminek én szívből örülök.

 

Engedd meg Erzsike, hogy a Körképen keresztül is nagyon szépen megköszönjem azoknak az embereknek, akik 2014-ben ezen a szép októberi napon gyógytornához tudták juttatni a kis Szebit..

 

A jótékonysági tevékenységem valójában a mai napig tart. Eddig már 4 beteg, rászoruló gyermeken segítettem.

 

 

Muzsikaszó és ínyenc illatok árasztoták el Lég községet – Romafesztivál képeken, videón

 

Mi azt tapasztaltuk azon az augusztusi fesztiválon, hogy nagyon kedvelik Önt az emberek. Mi erről a véleménye?

 

2016-tól folytatom községünk gulyásfesztiváljának szervezését az önkormányzat segítségével, engedélyével. A csallóközi csípős ételek fesztiválját én alapítottam 2017 májusában. Ma már a negyedik éve a rendezvény bővítésére alapozok, így immár háromnapos fesztivállá nőtte ki magát a esemény. Tudod, Erzsike, én ezt nagyon nagy szeretettel csinálom…

 

Kép: Laky Erzsébet

 

Miért szervezi? Milyen érzések kavarognak Önben szervezés alatt?

 

Ilyenkor fiatalodok! (mondja örömmel) Mert a mosoly az ember arcán boldoggá tesz. És szép, ha valaki mosolyog.

 

Emellett a barátokat, akiket egész évben nem lát az ember, itt, ezeken a szórakozási lehetőségeken, kezet tudunk fogni, és megkérdezni egymástól, hogy meg vagy?

 

 

További sikereket kívánunk a szervezéshez. Van olyan étel, amit a légszívesebben fogyaszt?

 

Köszönöm. Legszívesebben a jó gulyásféléket, és utána a bort… A sertésből készült ételek mellé fehéret fogyasztok. Ha vörös húsból csinálok gulyást, az elveszi az ember szomjúságát a vörös borral.

 

 

Akár zsűriként, akár étteremben való étkezés során mennyire szigorú, kritikus más főztjével szemben?

 

Nem vagyok egy finnyás fajta, megkóstolok mindent, hisz az a munkám. De ha étteremlátogatáson vagyok, akkor csak a grill- és a sültféléket szeretem.

 

Kritikus inkább akkor vagyok, amikor zsűrizek. Emlegetem is azt a mondatot, hogy ,,reszkessetek egerek.” Többnyire alapozom a hangulatot, mindenkit buzdítok. Már történt velem olyan is, hogy az a főzőcsapat, akiknek a főzés terén még „csipa volt a szemgolyójuk alatt” (szerk. megj. tapasztalatlanok voltak), a tanácsaim megfogadásával második helyezést értek el a versenyen.

 

 

Mit készít legszívesebben a családjának?

 

Leginkább specialitásokat. A brassói, a töltött hús félék és a vegyes saláták kombinációja említhető, ahol az alapanyagok közé a legfrissebb zöldségek vagy gyümölcsök tartoznak.

 

Kép: Laky Erzsébet

 

Mit fog főzni holnap?

 

Ma már megfőzött a kedvesem még holnapra is. Ő kolozsvári káposztát készített, amiből nem hiányzott a jó házi savanyú káposzta és a sertés egyik legjobb „szelete”, a tarja.

 

 

Mi a legnagyobb álma a főzés terén?

 

Az, hogy mindazt, amit tudok, át tudjam adni a jövő generációjának, az utódaimnak és mindazoknak, akik érdeklődnek a főzés iránt. Ez nagyon jó érzés!

 

Köszönöm a beszélgetést. Minden jót, további sikereket kívánunk Önnek.

 

Én is köszönöm. Jó egészséget, ízekkel gazdagított mindennapokat kívánok mindenkinek.

 

További képeink:

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Képek: a szerző felvételein kívül megjelent képek az interjúalany tulajdonát képezik

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.